EOS möter flygindustrins tuffa krav

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 26 april 2018
EOS P 810 system
Det nya 3d-skrivarsystemet har en byggvolym på 700 x 380 x 380 millimeter och innehåller två lasrar, vilket möjliggör snabbare utskrifter av stora konstruktionsdelar.

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS lanserar ett nytt 3d-system för polymer samt ett nytt PEKK material. – Systemet passar alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial, säger Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic. 

EOS, tysk 3d-skrivarutvecklare, lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem med två lasersystem och ett nytt PEKK-material. Det nya systemet, P 810, är utvecklat tillsammans med den amerikanska flygtillverkaren Boeing för att kunna möta flygplansindustrins tuffa krav. EOS menar däremot att materialet passar för alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial.

För EOS kommer det nya systemet tillföra en produkt i portföljen som kan processa fler högpresterande polymer material, till skillnad från det tidigare systemet P800 som processar PEEK-material.

Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.
Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.

– Det nya systemet är det första systemet som kan processa fler högpresterande polymer material. Tekniska plaster kan till exempel ersätta metaller, med lägre densitet men motsvarande eller ibland även bättre mekaniska egenskaper samt förbättrad ekonomi, berättar Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic och utvecklar.

– Det material vi lanserar tillsammans med detta system, ALM, HT-23 är alltså ett PEKK material med inkapslad kolfiber. Detta ger en slutprodukt som förutom att den är utvecklad tillsammans med flygindustrin och är certifierad enl. FAR 25.853 gällande uv-strålning och flamskydd, säger Björn Björnström.

Anledningen till att EOS satsat på denna typen av 3d-system är, enligt Björn Björnström, att det kommer öppna nya intressanta möjligheter för industriföretag.

– Det har definitivt funnits utrymme för ett system som kan processa tekniskt avancerade polymerer och där man kan dra nytta av de fördelar additiv tillverkning ger såsom till exempel  komplexa geometrier, time to market, kundanpassningar och kostnadsfördelar. Det i samband med de mer tekniskt avancerade materialens egenskaper kommer öppna många nya intressanta möjligheter för industribolag över hela världen, säger Björn Björnström.

De nya produkterna presenterades under RAPID + TCT i Fort Worth Texas, 23-26 april.

 

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two