EOS möter flygindustrins tuffa krav

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 26 april 2018
EOS P 810 system
Det nya 3d-skrivarsystemet har en byggvolym på 700 x 380 x 380 millimeter och innehåller två lasrar, vilket möjliggör snabbare utskrifter av stora konstruktionsdelar.

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS lanserar ett nytt 3d-system för polymer samt ett nytt PEKK material. – Systemet passar alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial, säger Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic. 

EOS, tysk 3d-skrivarutvecklare, lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem med två lasersystem och ett nytt PEKK-material. Det nya systemet, P 810, är utvecklat tillsammans med den amerikanska flygtillverkaren Boeing för att kunna möta flygplansindustrins tuffa krav. EOS menar däremot att materialet passar för alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial.

För EOS kommer det nya systemet tillföra en produkt i portföljen som kan processa fler högpresterande polymer material, till skillnad från det tidigare systemet P800 som processar PEEK-material.

Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.
Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.

– Det nya systemet är det första systemet som kan processa fler högpresterande polymer material. Tekniska plaster kan till exempel ersätta metaller, med lägre densitet men motsvarande eller ibland även bättre mekaniska egenskaper samt förbättrad ekonomi, berättar Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic och utvecklar.

– Det material vi lanserar tillsammans med detta system, ALM, HT-23 är alltså ett PEKK material med inkapslad kolfiber. Detta ger en slutprodukt som förutom att den är utvecklad tillsammans med flygindustrin och är certifierad enl. FAR 25.853 gällande uv-strålning och flamskydd, säger Björn Björnström.

Anledningen till att EOS satsat på denna typen av 3d-system är, enligt Björn Björnström, att det kommer öppna nya intressanta möjligheter för industriföretag.

– Det har definitivt funnits utrymme för ett system som kan processa tekniskt avancerade polymerer och där man kan dra nytta av de fördelar additiv tillverkning ger såsom till exempel  komplexa geometrier, time to market, kundanpassningar och kostnadsfördelar. Det i samband med de mer tekniskt avancerade materialens egenskaper kommer öppna många nya intressanta möjligheter för industribolag över hela världen, säger Björn Björnström.

De nya produkterna presenterades under RAPID + TCT i Fort Worth Texas, 23-26 april.

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype