Stratasys satsar för finare prototyper

Med Vivid Colors går det att skriva ut finare prototyper till fordonsdetaljer, som till exempel ska se ut som fordonslysen eller detaljer för växelspaken, menar återförsäljaren Protech.

Statasys förstärker sitt produktsortiment med en ny 3d-skrivare och färgmaterial. – Den nya skrivaren har samma funktionalitet som Stratasys modell J750, fast till ett lägre pris, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig av 3d-skrivare på Protech. 

Den amerikanska 3d-skrivarleverantören Stratasys släpper en ny PolyJet-skrivare J735, samt nya material till flaggskeppsmodellen J750. Med de nya produkterna ska det gå att tillverka så pass verklighetstrogna prototyper att de inte kräver efterbearbetning, srkiver Stratasys i ett pressutskick. 

Modellen J735 har ett mindre byggutrymme (350 x 350 x 200 millimeter) jämfört med J750 (490 x 390 x 200 millimeter).

– Den nya 3d-skrivaren J735 passar företag och industrier som arbetar med någon form av professionell tillverkning av prototyper eller produktutveckling. Den har samma funktionalitet som Stratasys modell J750, fast till ett lägre pris, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech som är Stratasys nordiska återförsäljare. 

Förutom en ny 3d-skrivare släpper Stratasys även ett nytt färgmaterial med namnet Vivid Colors som fungerar till både J750 och J735. Med en uppdatering av programvaran GrabCAD Print kommer användare nu kunna skriva ut över 500 000 olika färgkombinationer, menar Protech.

– Vivid Colors ger fina fotorealistiska detaljer med väldigt klara färger. Ser man till färgutvecklingen tidigare så har resultatet alltid varit matt, men det blir de inte med de nya färgerna. De kommer även innebära förbättrade utskrifter av transparenta modeller, berättar Evald Ottosson.

Evald Ottosson.

Enligt tillverkaren Stratasys och återförsäljaren Protech passar de nya produkterna till att skriva ut snygga prototyper till fordonslysen eller till växelspakar. 

– Färgerna är fördelaktiga för de som har avancerade produkter som man vill skriva ut med så mycket färg och textur som möjligt, därav minska behovet av efterbehandlingar, säger Evald Ottosson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: