Stratasys satsar för finare prototyper

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 2 maj 2018
Med Vivid Colors går det att skriva ut finare prototyper till fordonsdetaljer, som till exempel ska se ut som fordonslysen eller detaljer för växelspaken, menar återförsäljaren Protech.

Statasys förstärker sitt produktsortiment med en ny 3d-skrivare och färgmaterial. – Den nya skrivaren har samma funktionalitet som Stratasys modell J750, fast till ett lägre pris, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig av 3d-skrivare på Protech. 

Den amerikanska 3d-skrivarleverantören Stratasys släpper en ny PolyJet-skrivare J735, samt nya material till flaggskeppsmodellen J750. Med de nya produkterna ska det gå att tillverka så pass verklighetstrogna prototyper att de inte kräver efterbearbetning, srkiver Stratasys i ett pressutskick. 

Modellen J735 har ett mindre byggutrymme (350 x 350 x 200 millimeter) jämfört med J750 (490 x 390 x 200 millimeter).

– Den nya 3d-skrivaren J735 passar företag och industrier som arbetar med någon form av professionell tillverkning av prototyper eller produktutveckling. Den har samma funktionalitet som Stratasys modell J750, fast till ett lägre pris, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech som är Stratasys nordiska återförsäljare. 

Förutom en ny 3d-skrivare släpper Stratasys även ett nytt färgmaterial med namnet Vivid Colors som fungerar till både J750 och J735. Med en uppdatering av programvaran GrabCAD Print kommer användare nu kunna skriva ut över 500 000 olika färgkombinationer, menar Protech.

– Vivid Colors ger fina fotorealistiska detaljer med väldigt klara färger. Ser man till färgutvecklingen tidigare så har resultatet alltid varit matt, men det blir de inte med de nya färgerna. De kommer även innebära förbättrade utskrifter av transparenta modeller, berättar Evald Ottosson.

Evald Ottosson.

Enligt tillverkaren Stratasys och återförsäljaren Protech passar de nya produkterna till att skriva ut snygga prototyper till fordonslysen eller till växelspakar. 

– Färgerna är fördelaktiga för de som har avancerade produkter som man vill skriva ut med så mycket färg och textur som möjligt, därav minska behovet av efterbehandlingar, säger Evald Ottosson.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage