3d-printa mänsklig vävnad i skolan

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 8 maj 2018

Cellink Go

CELLINK lanserar en ny 3d-bioskrivare för gymnasie- och universitetsundervisning. – Vi har sett att det finns ett stort ouppfyllt behov inom utbildningsområdet, säger Erik Gatenholm, vd på CELLINK. 

Det händer mycket för det svenska bioskrivarföretaget CELLINK just nu, inte minst inom utbildningsområdet. Nu lanserar de en 3d-bioskrivaren CELLINK GO i en mindre skala för gymnasie- och universitetsutbildningar.

– Vi har förstått att byggandet av en industri kräver utbildning, passion och en brinnande önskan om förändring. Under vår resa har vi insett att det finns ett stort ouppfyllt behov inom utbildningsområdet och ett behov av att låta studenterna lär sig mer genom hands-on-erfarenhet. Utbildningsvärlden förändras snabbt och studenterna hungrar efter verklig praktisk utbildning eftersom det ökar erfarenheten och förståelsen för utbildningen, säger CELLINKs vd Erik Gatenholm.

erik gatenholm cellink
Erik Gatenholm, vd CELLINK.

I samband med den nya lanseringen startar CELLINK tillsammans med mobbningförebyggande organisationer samt tre ledande forskare inom bioutskrifter en anti-mobbningskampanj under namnet ”Fit for Science”.

– Med Fit for Science vill uppmärksamma att de ”coola kidsen” är de som är intresserade av ett fält som kommer revolutionera vår framtid. Barn retas ofta för att de gillar vetenskap och ses som ”nördar”. Vi vill få bort denna stereotyp och främja att dagens ungdomar som kommer bli de som påverkar vår framtid. Därför spelar vetenskapen en nyckelroll, säger CELLINK:s kommunikationschef Ariel Kramer.

Skrivaren kommer kosta runt 60 000 kronor och levereras tillsammans med biobläck, läroplan, kit samt relaterande produkter som krävs.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1