FDM-system redo för industri 4.0

Det nya FDM-systemet har integrerade funktioner enligt standarden för nätverksuppkoppling, MTConnect.

Stratasys nya FDM-system F900 ska ersätta flaggskeppsmodellen Fortus 900mc. – Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Stratasys nordiska återförsäljare Protech.

Stratasys F900 är det tredje generationens FDM-System, fused deposition modeling, av Stratasys flaggskeppsmodell Fortus 900mc. Maskinen kommer i tre olika versioner, varav den ena är speciellt anpassad och certifierad för att producera delar till flygplan. Samtliga kan skriva ut kolfiberförstärkt kompositmaterial.

Evald Ottosson på Protech.

– Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0 och går att koppla upp till MTConnect. Detta är en standard för att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech som är Stratasys nordiska återförsäljare. 

De tre nya versionerna heter F900, F900 AICS (Aircraft Interiors Certification Solution) och F900 PRO. De senare skiljer sig på så sätt att F900 AICS kan leverera både prestanda och spårbarhet som krävs för delar till flygplan medan F900 PRO är ett system för produktionsklass som producerar delar med en hög FDM-repeterbarhet och prestanda i ULTEM 9085-harts.

Materialet Nylon 12CF, ett kolfiberförstärkt material som tidigare bara funnits tillgängligt på Fortus 450 mc, finns nu även till det nya F900-systemet och en specialversion av Fortus 380mc.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: