FDM-system redo för industri 4.0

Det nya FDM-systemet har integrerade funktioner enligt standarden för nätverksuppkoppling, MTConnect.

Stratasys nya FDM-system F900 ska ersätta flaggskeppsmodellen Fortus 900mc. – Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Stratasys nordiska återförsäljare Protech.

Stratasys F900 är det tredje generationens FDM-System, fused deposition modeling, av Stratasys flaggskeppsmodell Fortus 900mc. Maskinen kommer i tre olika versioner, varav den ena är speciellt anpassad och certifierad för att producera delar till flygplan. Samtliga kan skriva ut kolfiberförstärkt kompositmaterial.

Evald Ottosson på Protech.

– Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0 och går att koppla upp till MTConnect. Detta är en standard för att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech som är Stratasys nordiska återförsäljare. 

De tre nya versionerna heter F900, F900 AICS (Aircraft Interiors Certification Solution) och F900 PRO. De senare skiljer sig på så sätt att F900 AICS kan leverera både prestanda och spårbarhet som krävs för delar till flygplan medan F900 PRO är ett system för produktionsklass som producerar delar med en hög FDM-repeterbarhet och prestanda i ULTEM 9085-harts.

Materialet Nylon 12CF, ett kolfiberförstärkt material som tidigare bara funnits tillgängligt på Fortus 450 mc, finns nu även till det nya F900-systemet och en specialversion av Fortus 380mc.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: