FDM-system redo för industri 4.0

Det nya FDM-systemet har integrerade funktioner enligt standarden för nätverksuppkoppling, MTConnect.

Stratasys nya FDM-system F900 ska ersätta flaggskeppsmodellen Fortus 900mc. – Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Stratasys nordiska återförsäljare Protech.

Stratasys F900 är det tredje generationens FDM-System, fused deposition modeling, av Stratasys flaggskeppsmodell Fortus 900mc. Maskinen kommer i tre olika versioner, varav den ena är speciellt anpassad och certifierad för att producera delar till flygplan. Samtliga kan skriva ut kolfiberförstärkt kompositmaterial.

Evald Ottosson på Protech.

– Det nya systemet ser likadant ut som Fortus 900mc men är anpassat för Industri 4.0 och går att koppla upp till MTConnect. Detta är en standard för att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech som är Stratasys nordiska återförsäljare. 

De tre nya versionerna heter F900, F900 AICS (Aircraft Interiors Certification Solution) och F900 PRO. De senare skiljer sig på så sätt att F900 AICS kan leverera både prestanda och spårbarhet som krävs för delar till flygplan medan F900 PRO är ett system för produktionsklass som producerar delar med en hög FDM-repeterbarhet och prestanda i ULTEM 9085-harts.

Materialet Nylon 12CF, ett kolfiberförstärkt material som tidigare bara funnits tillgängligt på Fortus 450 mc, finns nu även till det nya F900-systemet och en specialversion av Fortus 380mc.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: