Figure 4 ska fixa flygplanen

Figure 4 är en industriell lösning för plastproduktion. Den har en utskriftshastighet för prototyper på 100 millimeter i timmen och 65 millimeter i timmen för färdiga delar.

3D Systems högvolymsskrivare Figure 4 har valts till ett US Air Force-sponsrat forskningsprojekt. Det amerikanska flygvapnet vill utforska effektiviteten av 3d-tekniken i försörjningskedjan för underhåll av flygplan.

Charles ”Chuck” Hull, grundare och chefstekniker på 3D Systems. Bild: 3D Systems

US Air Force, det amerikanska flygvapnet, ska utforska om SLA-utskrivna reservdelar kan minska tiden ett plan väntar på reparation. För att testa detta har3d-skrivarleverantören 3D Systems produktionsplattform Figure 4 valts ut. 3d-skrivaren, som 3dp tidigare berättat om, är en industriell lösning för plastproduktion, baserad på SLA-teknik, stereolitografi. I maskinen är leveransen av färdiga komponenter automatiserad med robotar och efterbehandlingen integrerad, vilket 3D Systems menar gör produktionen extra snabb. 

Förutom att tillverkningsprocessen förväntas gå snabbare än med traditionella tekniker, öppnar det upp möjligheten att skriva ut delar till flygplan som är flera årtionden gamla. Reservdelar som inte längre kan tillverkas eller har blivit alldeles för dyra.

– Additiv tillverkning är den perfekta lösningen eftersom det går att eliminera andra tidskrävande och dyra verktyg, säger Chuck Hull som är grundare och chefstekniker på 3D Systems. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Startskott för nordiskt 3d-printingsamarbete

I tisdags gick startskottet för Nordic AM Group, som har målet att skapa en nordisk marknad inom området för additiv tillverkning.
– Jag hoppas att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning, Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park.

Publicerat av: 

Så kirrar du biffen

Är du sugen på en vegetarisk 3d-printad biff? Det spanska företaget NovaMeat har utvecklat en syntetisk, 3d-utskriven vegetarisk maträtt med ett utseende som påminner om nötkött eller kyckling.

Publicerat av: 

De ska sälja HP:s 3d-skrivare

3DVerkstan och 3D Center börjar samarbeta om att sälja HP:s 3d-skrivare i Sverige. – HP:s teknik blir en viktig
del i pusslet för att våra kunder ska kunna skapa olika geometrier, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Så exakta är 3d-printade tänder

Den digitala utvecklingen på dentalområdet har verkligen blommat ut. Men hur bra är tekniken egentligen? Detta har tandläkaren, tandteknikern och forskaren Michael Braian studerat i sin senaste avhandling.

Publicerat av: 

Så bildas ett ben atom för atom

Forskare på Chalmers universitet har tagit fram svaret på hur ett ben bildas på atomnivå. Arbetet har skett med hjälp av ett 3d-printat skelett som gett en ökad förståelse för hur man kan förbättra implantat och öka kunskapen om benskörhet.

Publicerat av: 

Vd med sikte på automation

Digital Metal ska satsa på automation och att snabba upp sitt befintliga system. –Vi har även något som skiljer sig mycket från andra aktörer på marknaden, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: