Labb ska lyfta företagen

Från vänster: Åsa Fast-Berglund, docent Chalmers, Madeleine Olsson Eriksson, Stenastiftelsen, Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, Johan Stahre, professor Chalmers, Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister och Doris Schröcker, strategiansvarig Research and Innovation vid EU-kommissionen.

Stena Industry Innovation Lab är Chalmers Tekniska Högskolas nya satsning på industriell digitalisering. Hit ska små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

I de gamla bibliotekslokalerna på Chalmers Tekniska Högskola på Lindholmeni centrala Göteborg öppnades nyligen dörrarna upp till Stena Industry Innovation Lab. Hit ska både små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

– Allt fler företag flyttar hem sin tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta. Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma med vårt att arbete för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister höll delvis i invigningen av det nya laboratoriet.

Lokalerna på 1000 kvadratmeter innehåller bland annat industrirobotar, produktionsstyrning, molntjänster och 3d-skrivare.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med Åsa Fast-Berglund.

21 miljoner kronor har satsats för att bygga upp det nya laboratoriet och det ingår i EU-kommissionens nätverk av testbäddar för industriell digitalisering och industri 4.0. Du kan läsa mer om laboratoriet på Chalmers hemsida

– Vi vill sätta människan i centrum och få robotar, 5G, molntjänster, VR och AR att skapa flexibilitet för montörer, operatörer och utvecklare, och stödja kreativ problemlösning, säger Åsa Fast-Berglund, docent och projektledare för Stena Industry Innovation Lab.

Illustration över laboratoriets olika stationer. Bild: Chalmers Tekniska Högskola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: