Labb ska lyfta företagen

Från vänster: Åsa Fast-Berglund, docent Chalmers, Madeleine Olsson Eriksson, Stenastiftelsen, Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, Johan Stahre, professor Chalmers, Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister och Doris Schröcker, strategiansvarig Research and Innovation vid EU-kommissionen.

Stena Industry Innovation Lab är Chalmers Tekniska Högskolas nya satsning på industriell digitalisering. Hit ska små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

I de gamla bibliotekslokalerna på Chalmers Tekniska Högskola på Lindholmeni centrala Göteborg öppnades nyligen dörrarna upp till Stena Industry Innovation Lab. Hit ska både små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

– Allt fler företag flyttar hem sin tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta. Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma med vårt att arbete för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister höll delvis i invigningen av det nya laboratoriet.

Lokalerna på 1000 kvadratmeter innehåller bland annat industrirobotar, produktionsstyrning, molntjänster och 3d-skrivare.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med Åsa Fast-Berglund.

21 miljoner kronor har satsats för att bygga upp det nya laboratoriet och det ingår i EU-kommissionens nätverk av testbäddar för industriell digitalisering och industri 4.0. Du kan läsa mer om laboratoriet på Chalmers hemsida

– Vi vill sätta människan i centrum och få robotar, 5G, molntjänster, VR och AR att skapa flexibilitet för montörer, operatörer och utvecklare, och stödja kreativ problemlösning, säger Åsa Fast-Berglund, docent och projektledare för Stena Industry Innovation Lab.

Illustration över laboratoriets olika stationer. Bild: Chalmers Tekniska Högskola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Startskott för nordiskt 3d-printingsamarbete

I tisdags gick startskottet för Nordic AM Group, som har målet att skapa en nordisk marknad inom området för additiv tillverkning.
– Jag hoppas att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning, Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park.

Publicerat av: 

Så kirrar du biffen

Är du sugen på en vegetarisk 3d-printad biff? Det spanska företaget NovaMeat har utvecklat en syntetisk, 3d-utskriven vegetarisk maträtt med ett utseende som påminner om nötkött eller kyckling.

Publicerat av: 

De ska sälja HP:s 3d-skrivare

3DVerkstan och 3D Center börjar samarbeta om att sälja HP:s 3d-skrivare i Sverige. – HP:s teknik blir en viktig
del i pusslet för att våra kunder ska kunna skapa olika geometrier, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Så exakta är 3d-printade tänder

Den digitala utvecklingen på dentalområdet har verkligen blommat ut. Men hur bra är tekniken egentligen? Detta har tandläkaren, tandteknikern och forskaren Michael Braian studerat i sin senaste avhandling.

Publicerat av: 

Så bildas ett ben atom för atom

Forskare på Chalmers universitet har tagit fram svaret på hur ett ben bildas på atomnivå. Arbetet har skett med hjälp av ett 3d-printat skelett som gett en ökad förståelse för hur man kan förbättra implantat och öka kunskapen om benskörhet.

Publicerat av: 

Vd med sikte på automation

Digital Metal ska satsa på automation och att snabba upp sitt befintliga system. –Vi har även något som skiljer sig mycket från andra aktörer på marknaden, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: