Labb ska lyfta företagen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 14 maj 2018
Från vänster: Åsa Fast-Berglund, docent Chalmers, Madeleine Olsson Eriksson, Stenastiftelsen, Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, Johan Stahre, professor Chalmers, Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister och Doris Schröcker, strategiansvarig Research and Innovation vid EU-kommissionen.

Stena Industry Innovation Lab är Chalmers Tekniska Högskolas nya satsning på industriell digitalisering. Hit ska små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

I de gamla bibliotekslokalerna på Chalmers Tekniska Högskola på Lindholmeni centrala Göteborg öppnades nyligen dörrarna upp till Stena Industry Innovation Lab. Hit ska både små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

– Allt fler företag flyttar hem sin tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta. Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma med vårt att arbete för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister höll delvis i invigningen av det nya laboratoriet.

Lokalerna på 1000 kvadratmeter innehåller bland annat industrirobotar, produktionsstyrning, molntjänster och 3d-skrivare.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med Åsa Fast-Berglund.

21 miljoner kronor har satsats för att bygga upp det nya laboratoriet och det ingår i EU-kommissionens nätverk av testbäddar för industriell digitalisering och industri 4.0. Du kan läsa mer om laboratoriet på Chalmers hemsida

– Vi vill sätta människan i centrum och få robotar, 5G, molntjänster, VR och AR att skapa flexibilitet för montörer, operatörer och utvecklare, och stödja kreativ problemlösning, säger Åsa Fast-Berglund, docent och projektledare för Stena Industry Innovation Lab.
Illustration över laboratoriets olika stationer. Bild: Chalmers Tekniska Högskola

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1