De vidgar vyerna med kerammaterial

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 17 maj 2018
Delar som är utskrivna i kerammaterialet Ceramic Resin.

Formlabs släpper kerammaterialet Ceramic Resin i Nordamerika och Europa.
– Med Ceramic Resin kan man tillverka komplexa geometrier som inte hade varit möjliga att skapa för hand, skriver Formlabs i ett pressmeddelande. 

Form 2.

Formlabs, amerikansk 3d-skrivartillverkare, tar nu steget och släpper sitt Form X kerammaterial Ceramic Resin i Nordamerika och Europa. Form X är företagets experimentella plattform för produktframställning inom SLA-tekniken (stereolitografi). Materialet är specialanpassat för Formlabs SLA-skrivare Form 2 och började utvecklas redan i början av 2017 då företaget meddelade sitt intåg på keramikområdet.

Objekt bränns så polumeren försvinner efter utskrift.

Kerammaterialet består av mikrometerstora kerampartiklar i fotopolymervätska. Komponenter skrivs ut i Ceramic Resin och måste efter utskriften sintras för att bränna av polymeren och få fram den slutliga densiteten. Sintringsprocessen som gör att de fasta partiklarna fogas samman innebär att den utskrivna delen minskar med ungefär med 15 procent i x och y-axel och 29 procent z-axel.

Då materialet är väldigt värme- och nötningståligt fungerar det utmärkt inom rymdindustrin som har höga krav på de material som används, menar Formlabs. I företagets pressmeddelande nämns NASA som en framgångsrik användare av kerammaterial för sina rymdapplikationer. Ett annat område där materialet fungerar bra är för digitala konstnärer och designers. Detta då materialet gör det enklare att designa och tillverka komplexa geometrier som inte hade kunnat göras för hand. Keramiken gör så att produkterna kan få ett stenliknande utseende, skriver Formlabs.

Den svenska återförsäljaren av Formlabs 3d-skrivare är Creative Tools som bland annat säljer SLA-skrivaren Form 2.

Smycken utskrivna med Ceramic Resin.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D