Metallskrivaren för kontoret

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 maj 2018
Evald Ottosson bredvid Desktop metals nya metallskrivare Studio Systems. Den har ett byggutrymme på 300 x 200 x 200 millimeter.

Desktop Metals nya 3d-skrivare för metall, Studio Systems, visades upp av Protech under mässan Elmia 3D. – Den kan stå i en kontorslokal och den dammar inte, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig Protech.

Desktop Metals nya 3d-skrivare för metall heter Studio Systems och visades upp av Protech under mässan Elmia 3D. Systemet består av tre separata delar: skrivare, tvättstationen Debinder och sintringsugnen Furnace.

– Skrivaren använder en teknik som bygger på MIM-tekniken, metal injection molding, där man blandar polymer med metallpulver. Vi använder en skrivare som är som en filamentskrivare, fast istället används materialstavar som är en blandning mellan polymer och metall, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech, och utvecklar.

– Man tvättar sedan bort polymeren i tvättstationen och sintrar den i ugnen. Där värms den upp med gas och hettas upp till en topp, cirka 1400 grader, för att därefter kylas ned igen. Objektet krymper då ihop med cirka 20 procent, men håller tiondelar trots krympningen. 

Utskrifter med Studio systems. I bakgrunden skymtas de materialstavar som används, bestående av polymer och metall.

Enligt Protech finns det över 200 kandidater av material för MIM-tekniken. Redan nu kan du däremot redan skriva ut i olika stålmaterial. Priset för hela systemet kommer att ligga på 1,6-1,8 miljoner kronor. Vill man ha en högre produktionskapacitet menar Evald att man kan köpa till ytterligare skrivare. Ugnen är stor att den kan ta fler delar än vad en skrivare klarar att skriva ut under en gång. På så sätt går det att anpassa systemet efter företagens individuella behov.

– En investering i detta system stannar vid 1,6-1,8 miljoner, medan om du köper en pulverskrivare så behöver du en massa extra delar. Då kan det ibland landa på mellan 10-12 miljoner totalt med alla delar. Desktop metals skrivare kan stå i en kontorslokal och den dammar inte, som många pulverskrivare gör. Det är också lätt att ta bort stödmaterialet, vilket ibland måste fräsas eller slipas bort när det är tillverkat i en pulverskrivare.

Vad gäller potentiella användare av Desktop metal kan maskinen passa alla storlekar av företag, beroende på viljan att skriva ut stora eller små volymer.

–Intresset under mässan har varit riktigt stort. Eftersom det är första gången den visas upp så har folk kommit hit direkt. Vi har börjat ta reservationer och leveranserna kommer till oss som återförsäljare i november och december. De första i kön börjar få sina maskiner redan då, medan de som ställer sig i kö nu kommer kunna få sin maskin i februari nästa år.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype