Sverigepremiär för HP:s färgskrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 maj 2018
Ulf Qviberg, Lisa Antonsson och Pierre Harrysson var på plats för 3D Center.

Det blev Sverigepremiär när HP:s återförsäljare 3D Center visade upp 3d-färgskrivaren HP Jet Fusion 540 under Elmia 3D i Jönköping. – Man kan bland annat skriva ut färgglada skal till benproteser, säger 3D Centers vd Ulf Qviberg.

Under Elmia 3D, 15-18 maj, visade HP:s återförsäljare 3D Center upp ett av deras senaste tillskott i produktportföljen. HP Jet Fusion 540 är 3d-färgskrivaren som med polyamid, PA 12-pulver, producerar färgsprakande objekt.

Tekniken fungerar genom en lager-för-lager-teknik. Först placeras en sträng pulver ut på pulverbädden som sedan körs över med en roller som sprider ut pulvret jämt över bädden. Därefter adderas fusing agents samt färger till pulvret som gör att det smälter samman efter att man tillsätter värme eller ljusenergi. I de första versionerna kommer färg gå att skrivas ut med 0,5 millimeter in i ytan.  Uppdateringar kommer däremot släppas så att man kan skriva ut färg genomgående i materialet.

Färgpatronerna till 3d-skrivaren är samma som HP använder i sina storformatsskrivare.

– Till en början levereras maskinen enbart med polyamid 12-pulver, men i framtiden kommer det tillkomma fler material. Inuti maskinen samlar två behållare upp använt pulver som återanvänds vid nästa utskrift. Då blandas alltså 80 procent gammalt material och 20 procent nytt och allt spill återanvänds, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center och utvecklar. 

– Om du till exempel vill tillverka ett kugghjul, kan du göra det svart men ha en röd färg under som visar sig när kugghjulet har nötts och behöver bytas. 

Färgpatronerna består av vanliga cyan, magenta, gul samt fusing agents som verkar för att pulvret ska smälta. Till det finns även en annan agent som motverkar att det inte adderas material på kanterna och patroner för svart och vitt.

– I denna skrivare har de gjort processen enklare än i andra modeller. Bygget tar ungefär 8 timmar men sen måste objektet svalna. Totalt tar det runt 19 timmar att få fram ett färdigt objekt, vilket innebär att du kan skriva ut en omgång per dygn. När det är färdigt vibrerar den underliggande plattan och suger upp cirka 70 procent av det överblivna pulvret. Allt material går alltså tillbaka ner i maskinen igen, berättar Ulf Qviberg.

Utskrivet skal för benprotes med färgrika detaljer. I tidigare modeller har det enbart varit möjligt att skriva ut svarta delar, men nu är det möjligt att även skriva ut vita. Den nya maskinen kommer i två olika versioner, en i fullfärg med numreringen 580 och en som enbart kan skriva ut vita delar, 540.

Den viktigaste faktorn som är avgörande för antal delar du kan skriva ut samtidigt är trots allt designen i datorn, menar Ulf Qviberg.

– Placerar man bitarna som ett pussel och utnyttjar byggkammaren på ett smart sätt så kan man få ut en hel del på en gång. Det underlättar för företagen om de anpassar sin design tidigt för produktion.

HP:s nya färgskrivare kommer i två versioner, Jet Fusion 540 och 580.

Lanseringen av maskinerna gjordes tidigare i år men det är inte förrän i november som de första färgskrivarna kommer att levereras till kunderna. Tidigare har 3D Center sålt HP:s jätteskrivare HP Jet Fusion 4210 som är inriktad på produktion och slutprodukter. Enligt Ulf är den nya färgskrivaren lämpad för mindre serier, så som prototyper samt för-serier.

– Intresset för maskinen har varit jättestort. Ett komplett system kommer att kosta cirka 1,4 miljoner kronor till skillnad mot HP:s andra stora produktionssystem som ligger på 3,6 miljoner kronor. På grund av den höga initiala investeringen har många företag backat och kommit tillbaka nu när vi släppt det billigare systemet. Det nya kan fungera bra som en instegsmodell som sparar mycket tid för företagen i att ta fram exempelvis prototyper. Däremot finns det en hel del produkter som inte blir lika kostnadseffektiva som de hade blivit i det större systemet, berättar Ulf Qviberg.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage