”Svenska företag har tagit till sig 3d-tekniken”

Emilio Juárez, HP:s försäljningschef för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Under HP Innovation Summit satt 3dp ner med Emilio Juárez som är HP:s försäljningschef för Europa, Mellanöstern och Afrika och Stijn Paridaens, vd för den belgiska servicebyrån ZiggZagg som är en av HP:s kunder. 

 

Hur ser HP:s affärsstrategi ut för Europa och de nordiska länderna de kommande åren?

– HP:s tidigare affärsstrategi geografiskt för den europeiska marknaden har varit att etablera 3d-printing i de största länderna först. Vi är redan etablerade i väst, men har även börjat få spridning i öst. Nästa steg för HP är att ta tekniken till Ryssland. Affärsstrategin för Europa skiljer sig inte från andra länder utan vi försöker integrera 3d-skrivare i tillverkningsindustrin. Industrin har blivit lovad 3d-tekniken i många år, men detta är första gången som det faktiskt går att använda för produktion. Nästa steg är att fokusera på designen så att kunderna kan designa det som de sen kommer kunna producera, vilket skiljer sig enormt från hur det sett ut tidigare, säger Emilio.

Innebär detta att HP även kommer att kunna bidra med programvaran? 

– Nej, vi har gått samman med de stora företagen på den marknaden, så som Siemens, för att utveckla mjukvara för att kunna utnyttja vår 3d-teknik till max.

Hur ska HP arbeta för att få företag att inse möjligheterna med att integrera 3d-skrivare i sina produktionssystem? 

– Vi har ett team här i Barcelona av ingenjörer som hela tiden hjälper kunder att utveckla och validera de idéer som de har. Vi tränar dem, hjälper dem i hur de ska designa och hur de ska kunna utnyttja tekniken till max. Sen sprids mycket kunskap via servicebyråer runt om i världen som har möjlighet att expandera sin kapacitet även till sina kunder.

Under paneldebatten nämnde bland annat en av HP:s nuvarande kunder, Ficep (tillverkare av verktygsmaskiner), att de gärna hade velat 3d-printa delar i metall. Hur ska HP ta sig an detta och stå emot konkurrenter inom ? 

– HP kommer satsa på metall. Men många av de applikationer som vi visar här i dag har ersatt delar som tidigare tillverkats i metall. Plast har möjliggjort att de är billigare, kan tillverkas snabbare och är lättare än metall. Trots detta är plastmaterialet så pass starkt att det håller lika bra som metall, och detta är det många kunder i dag som analyserar och överväger istället för metall. I år kommer vi färdigställa hur vår affärsstrategi inom detta område kommer att se ut. Det är allt jag kan dela med mig av för tillfället, säger Emilio. 

– Det är redan en starkt växande marknad, men det finns fortfarande utrymme för fler spelare. Det kommer även öppna dörren för nya metall-legeringar för industrin, tillägger ZiggZaggs vd Stijn Paridaens.

Emilio Juárez, HP och Stijn Paridaens, ZiggZagg.

Svenska företag tenderar att se sig själva som tidigare användare av ny teknologi. Hur ser du på detta när det kommer till 3d-printing? 

– Jag var väldigt fascinerad av hur tekniken mottogs. Den nordiska marknaden var väldigt positiv och vi fick en snabb etablering och en stark efterfrågan från kunderna. Svenska företag har verkligen tagit till sig 3d-tekniken och det stöttar vår tanke om att ligga i framkant. För att växa ännu mer behöver företag generellt vara förberedda för att kunna utnyttja 3d-tekniken fullt ut och lära sig hur man ska designa för additiv tillverkning, säger Emilio.

Stijn, hur ser du på konkurrensen om fler företag börjar använda sig av 3d-tekniken? 

– Investeringen för att börja med 3d-tekniken är hög. Man måste både ha kunskap och ekonomin för att ge sig in på marknaden. Vi ser inte att det kommer vara tillräckligt stor konkurrens för att det ska påverka oss. Marknaden är stor nog för oss alla eftersom alla företag kan gynnas på något sätt av additiv tillverkning, säger Stijn Paridaens och Emilio utvecklar.

– Det finns utan tvekan rum för många fler företag på marknaden, avslutar Emilio Juárez.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: