[metaslider id=16384]
3dp var på plats i Barcelona, 22-23 maj, för att delta i HP Innovation Summit. Teknikjätten avslöjade bland annat att de utvecklar sina samarbeten med Materialise och Protolabs och smider planer för att äntra en ny marknad: 3d-utskrifter i metall.
HP:s Innovation Center i Sant Cugat, Barcelona fungerar som huvudkontor för HP:s verksamhet inom 3d-printing. Det är också företagets största forskningscenter utanför USA.
Under två dagar, 22-23 maj, samlades medier från hela världen när HP för andra året i rad arrangerade HP Innovation Summit i Sant Cugat, Barcelona. Här delade teknikjätten med sig av deras senaste stora samarbeten och det senaste inom deras utveckling av 3d-tekniken.
Dagarna inleddes med föreläsningar av några av HP:s chefer inom utveckling och 3d-printing. Ramon Pastor, vice vd och chef för HP:s 3d-teknik Multi Jet Fusion (MJF), var en av de inledande talarna som fokuserade på nyckelfaktorerna för att 3d-tekniken ska kunna revolutionera tillverkningsindustrin. I dagsläget står 3d-printing för mellan fem till sex miljarder kronor av tillverkningsindustrin som totalt omsätter hela 12 biljarder kronor. Det är en industri där 3d-tekniken förväntas växa explosionsartat, enligt Ramon Pastor.
– Digitaliseringen innebär att vi inte längre behöver tillverka centralt eller massproducera utan kan tillverka lokalt och samtidigt individualiserade produkter. I framtiden kommer detta att förändra den 12 biljoner-marknaden som tillverkningsindustrin står för i dag. Men för att 3d-printing ska lyckas slå igenom är det framför allt tre huvudsakliga faktorer som företagen måste fokusera på. Det är kompetens, logistik och standardiseringar för att förstå och kunna implementera tekniken, säger Ramon Pastor, vice vd och chef för HP:s 3d-teknik MJF.
Förutom att tala om hur 3d-tekniken kan komma att förändra tillverkningsindustrin, delade HP med sig av de allra senaste stora affärerna som företaget genomfört. Den internationella servicebyrån Protolabs uppgraderar med sju HP Jet Fusion 4210 i USA och i Tyskland, IAM 3D Hub i Spanien installerar åtta HP Jet Fusion 4200-skrivare, belgiska ZiggZagg installerar sex 4210-skrivare och belgiska Materialise demonstrerar 3d-lösningar för produktion av individualiserade skosulor.
Under toppmötet visades flera exempel upp där kunder använt Multi Jet Fusion-tekniken. Bland anant en 3d-utskriven hjälm som bärs av Vatikanens påvliga schweizergard och cykelhjälmar av Sculpteo för kunden Syncro Innovation.
Under eventet fick besökarna möjlighet att studera ett flertal applikationer som HP:s skrivare 3d-skrivare används till i dagsläget. Här fanns allt från konsumtionsprodukter som ett mobilskal till stora 3d-utskrivna delar för bilmotorer. Materialet som används för applikationer i dag genom HP Jet Fusion-tekniken är huvudsakligen PA12 och PA11, alltså plast. Vid frågan om den växande marknaden inom metallutskrifter svarade HP:s chef för Europa, Mellanöstern och Afrika:
– HP kommer satsa på metall. Men många av de applikationer som vi visar här i dag har ersatt delar som tidigare tillverkats i metall. Plast har möjliggjort att delar är billigare, kan tillverkas snabbare och är lättare än metall. Trots detta är plastmaterialet så pass starkt att det håller lika bra som metall vilket många kunder analyserar och överväger i dag. I år kommer vi färdigställa hur vår affärsstrategi inom detta område kommer att se ut. Det är allt jag kan dela med mig av för tillfället, säger Emilio Juárez.
I HP:s innersta kärna, laboratoriet för forskning och utveckling av 3d-printing, visade HP upp sin 3d-skrivare för produktion: Multi Jet Fusion 4200. De pratade även en del kring sina senaste färgskrivare för prototyper: Jet Fusion 300 och 500. Men det var främst materialutvecklingen som forskarteamet återkom till gång på gång. Även i dessa samtal kom nya material och metallutskrifter på tal.
– Vi försöker hela tiden arbeta för att sänka kostnaderna på materialet till Multi Jet Fusion-skrivarna. I nuläget håller vi på att ta fram olika agenter för att kunna köra mixade material i maskinerna, berättar Jesus Lopez, forsknings- och utvecklingschef för HP:s avdelning för 3d.
Att HP kommer ge sig in i metallkonkurrensen på 3d-marknaden är att vänta sig. Stegen har redan börjat tas.