De bioprintar mänskliga hornhinnor

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 juni 2018
Doktor Steve Swioklo tillsammans med professor Che Connon.

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Efter global brist på donatorer av ögonvävnad har forskare vid Newcastle University hittat ett nytt sätt för att skapa en obegränsad tillgång av hornhinnor. För första gången har forskare skapat fungerande hornhinnor genom 3d-bioprinting med hjälp av CELLINKs bioplattform, skriver CELLINK i ett pressmeddelande.

Doktor Steve Swioklo tillsammans med sin samarbetspartner professor Che Connon. Bild: Newcastle university

I en studie som publicerats av forskarteamet beskrivs hur stammen från en hälsosam hornhinna har skrivits ut på under tio minuter i parallella cirklar. Därefter visade det sig att stamcellerna började växa.

– Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor med hjälp av koordinater tagna från en patients öga och att detta tillvägagångsätt har potential att bekämpa den brist av donatorer som vi ser i världen, säger professor Che Connon från Newcaste University.

Enligt professorn kommer det däremot ta ett tag innan transplantationer kan påbörjas på riktigt.

– Våra 3d-utskrivna hornhinnor måste nu genomgå ytterligare tester och det kommer att ta flera år innan vi kan vara i en position där vi använder dem för transplantationer.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF