De bioprintar mänskliga hornhinnor

Doktor Steve Swioklo tillsammans med professor Che Connon.

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Efter global brist på donatorer av ögonvävnad har forskare vid Newcastle University hittat ett nytt sätt för att skapa en obegränsad tillgång av hornhinnor. För första gången har forskare skapat fungerande hornhinnor genom 3d-bioprinting med hjälp av CELLINKs bioplattform, skriver CELLINK i ett pressmeddelande.

Doktor Steve Swioklo tillsammans med sin samarbetspartner professor Che Connon. Bild: Newcastle university

I en studie som publicerats av forskarteamet beskrivs hur stammen från en hälsosam hornhinna har skrivits ut på under tio minuter i parallella cirklar. Därefter visade det sig att stamcellerna började växa.

– Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor med hjälp av koordinater tagna från en patients öga och att detta tillvägagångsätt har potential att bekämpa den brist av donatorer som vi ser i världen, säger professor Che Connon från Newcaste University.

Enligt professorn kommer det däremot ta ett tag innan transplantationer kan påbörjas på riktigt.

– Våra 3d-utskrivna hornhinnor måste nu genomgå ytterligare tester och det kommer att ta flera år innan vi kan vara i en position där vi använder dem för transplantationer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: