De bioprintar mänskliga hornhinnor

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 juni 2018
Doktor Steve Swioklo tillsammans med professor Che Connon.

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Efter global brist på donatorer av ögonvävnad har forskare vid Newcastle University hittat ett nytt sätt för att skapa en obegränsad tillgång av hornhinnor. För första gången har forskare skapat fungerande hornhinnor genom 3d-bioprinting med hjälp av CELLINKs bioplattform, skriver CELLINK i ett pressmeddelande.

Doktor Steve Swioklo tillsammans med sin samarbetspartner professor Che Connon. Bild: Newcastle university

I en studie som publicerats av forskarteamet beskrivs hur stammen från en hälsosam hornhinna har skrivits ut på under tio minuter i parallella cirklar. Därefter visade det sig att stamcellerna började växa.

– Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor med hjälp av koordinater tagna från en patients öga och att detta tillvägagångsätt har potential att bekämpa den brist av donatorer som vi ser i världen, säger professor Che Connon från Newcaste University.

Enligt professorn kommer det däremot ta ett tag innan transplantationer kan påbörjas på riktigt.

– Våra 3d-utskrivna hornhinnor måste nu genomgå ytterligare tester och det kommer att ta flera år innan vi kan vara i en position där vi använder dem för transplantationer.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1