Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.
Skrivaren använder friforms-teknik för att skapa strukturer av härdad isomalt, som inte går med en konventionell lager på lager-skrivare. Det innebär att skrivarhuvudet rör sig fritt i luften när den skriver ut material. Slutprodukten blir en vattenlöslig konstruktion som kan användas inom områden såsom medicinsk forskning, biomedicinsk teknik och framställning av olika konstruktioner.
– Det här är ett bra sätt att skapa former, som vi kan designa med mjuka material eller växa celler och vävnader och senare även ta bort mögel, säger Rohit Bhargava, professor i bioteknik och direktör för Cancer Center i Illinois, USA.
– Till exempel skapar det möjligheter att odla vävnader eller att studera tumörer i laboratoriet. Cellkulturer utförs vanligen på plana ytor, vilket inte är det optimala. Detta då det är viktigt att se hur det faktiskt fungerar i kroppen. Kroppen består av mycket väldefinierade former, och form och funktion är väldigt sammanflätade, utvecklar professorn.
3d-utskrifter med sockerbaserade material innebär dock ett antal utmaningar. Det kan uppstå problem med både sockerbränningen och kristalliseringen. För att förhindra detta är det viktigt att behålla materialet vid en viss temperatur med ett visst tryck.
Forskarnas förhoppning är trots allt att tekniken en dag ska kunna användas för att med 3d-teknik skriva ut mänskliga organ helt från grunden.