IVA och Amexci bjuder in till seminarie med fokus på 3d-utskrifter inom rymdindustrin. På talarlistan finns namn som NASA, Christer Fuglesang, RISE, Siemens och GE.
IVA, stiftelsen Kungliga Ingenjörsakademin, arrangerar tillsammans med joint-venturebolaget Amexci ett seminarium den 26 juni för att presentera en strategisk forskningsagenda för satsningar på additiv tillverkning. I dagsläget ligger länder som Tyskland, USA, Storbritannien, Japan och Kina långt före Sverige inom additiv tillverkning.
Seminariet kommer delvis att fokusera hur man arbetat med 3d-utskrifter inom rymdindustrin, vilket till viss del speglar talarlistan. Douglas N. Wells och Brian West kommer båda från NASA Marshall Center där de arbetar med 3d-utskrifter för delar till raketer och raketmotorer. Chrsiter Fuglesang, astronaut företräder SAAB och kommer dela med sig av sina erfarenheter, Vladimir Navrotsky, CTO på Power Generation Service, Edvin Resebo som är vd för Amexci, Erik Ronne som är vd på forskningsinstitutet RISE och Hans Enocson, som tidigare varit vd för GE Nordic.
Men varför rymdindustrin?
– Det är för att de har provat 3d i praktiken. De skriver ut både reservdelar och använder tekniken på olika sätt under längre rymdresor. De har helt enkelt kommit långt i tänkandet och även vad gäller säkerhetsaspekter och funktionalitet med 3d-utskrifter,
Med seminariet vill organisationerna lyfta hur NASA:s sätt att nå framgång inom additiv tillverkning kan appliceras på andra områden.
– I talarlistan har vi Douglas N. Wells och Brian West har jobbat med dessa frågorna, Christer ska arbeta SAAB och erfarenheten från sitt Saabjobb. Siemens som arbetar med 3d-printing. Gått över till additiv tillverkning – ligger långt framme.
Förutom föreläsningar så kommer samarbetspartnern Amexci att presentera en nationell strategi som rör utvecklingen av additiv tillverkning i Sverige.
– Vi arbetar tillsammans för att lyfta hur företag ska göra för att ta till sig den nya tekniken. De aktörer vi vill nå är bland annat stiftelser och nätverk där vi har ledamöter, samt företag som är engagerade i dessa typer av frågor och arbetar med frågor inom digitalisering, säger Jan Westman, kommunikationsansvarig för teknik och näringsliv IVA.
Målet är på den tekniska fronten och ur ett bredare perspektiv, att IVA ska ta tillvara på möjligheter med digitaliseringen.
– Eftersom 3d-tekniken är en så viktig del så kräver det att IVA ligger på topp. Amexci är ett tecken på detta, att gå ihop ger en stor konkurrensfördel för företag. Att arbeta med additiv tillverkning är inte heller självklart och man måste ha inspiration, säger Jan Westman.
Seminariet äger rum den 26 juni på IVA:s Konferenscenter.