Så hjälper du eleverna att nå de nya läromålen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 31 juli 2018
Maria Muuri från finska 3DBear som kommer under 3dp School att tala om hur man kan använda AR (Augmented Reality) som ett verktyg i undervisningen.

I juli infördes förändringar i läroplanen för en ökad IT-kompetens i skolan. Under konferensen 3dp School den 16 augusti får lärare möjlighet att tanka kunskap om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan hjälpa eleverna att uppnå de nya målen.

Under förra året hamnade frågan om IT-kompetens i skolan långt upp på agendan och regeringen tog beslutet om att stärka kompetensen i grund- och gymnasieskola. Förändringarna i läroplanen, som spänner över alla ämnen, började gälla den 18 juli i år. Konferensen 3dp School vill ge lärare en heldag med kunskap om hur digitala verktyg kan hjälpa eleverna att nå de nya målen.

Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson från Norrevångsskolan, i Mörrum utanför Karlshamn, berättar om sitt senaste projekt som involverade ett flertal skolämnen.

Förutom grundläggande kunskaper om hur en 3d-skrivare fungerar, som Daniel Norée från Creative tools kommer tala om, kommer de inbjudna talarna att gå igenom hela processen– allt från design till färdig utskrift. Därtill kommer lärare från olika lärosäten i Sverige att tala om sina upplevelser av att arbeta med tekniken i skolan och vilka projekt de genomfört med sina elever. På plats finns även en utställaryta där experter på området visar upp tekniken och svarar på frågor. 

Deltagarna kommer att få lyssna till Pernilla Abrahamsson och Mia Lägnert från Norrevångsskolan, som berättar om deras senaste projekt där eleverna har fått rita stadens byggnader i datorn som sedan skrivits ut med en 3d-skrivare och byggts ihop till en modell. Fler talare är Teddy Larsson från Scan 3D Innovation som lär ut hur man kan scanna verkliga föremål till virtuella, Fredrik Setterberg från Instascan som lär ut om programvara och ger tips på hur man kan implementera 3d med en minimal budget, Mikaela Assmundsson som berättar om hur hon arbetat med 3d-skrivare i slöjden och Niclas Ekholm från IKT-labbet som talar om det uppmärksammade konceptet ”makerspace” i skolan. 

Konferensen äger rum på Kistamässan i Stockholm den 16 augusti 2018.

Läs mer om 3dp School och årets talare här.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D