Mammut får tvilling i plast

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 31 juli 2018
En i Materialises team visar upp ett av de 3d-printade mammut-benen.

Materialise arbetar på ett 3d-projekt som heter duga. Genom att skriva ut 320 ben med hjälp av 3d-tekniken SLA, som skriver ut plastdelar, ska de bygga upp en mammut i verklig storlek.

Modellen för projektet är ett gäng uråldriga ben som sattes samman till ett helt skelett för cirka 150 år sedan. Nu har det skannats in digitalt på ett museum i Bryssel för att få sig en tvilling- i plast. För att kunna bygga ihop alla delar har ingenjörer från Materialise lagt mycket tid på att bygga upp en inre strukturen i benen digitalt. Detta för att det ens ska bli möjligt att pussla ihop med de andra delarna efter utskrift.

Den digitala 3d-designen är avgörande för att alla delar ska kunna byggas ihop.

– Projektets storlek är utmanande. Framför allt då vi var tvungna att hitta flera olika experter, så som ingenjörer, paleontologer och avslutande specialister, sammanfoga vår vision och samtidigt möta en tight deadline. Eftersom original-skelettet hade vissa delar som saknades har vi lagt till dem i den digitala filen- vilket gjort att den 3d-printade mammuten kan anses vara mer vetenskapligt korrekt än originalet, säger Gertjan Brienen, projektledare på Materialise.

Enligt paleontologen Dr. Mietje Germonpré, som arbetar på Royal Belgien Institute of Natural Science, möjliggör 3d-utskrifter av gamla fossiler att man kan studera delarna utan att förstöra originalet. Ett annat plus är möjligheterna att dela samma virtuella bild digitalt med kollegor runtom i världen.

Den färdiga strukturen väger 300 kilo. För att kunna skriva ut alla de stora delarna har Materialise byggt upp särskild utrustning i form av 3d-skrivare med en större skrivarbädd på totalt 220 x 70 x 80 centimeter.

Läs mer om mammutprojektet här.

 

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D