Materialise arbetar på ett 3d-projekt som heter duga. Genom att skriva ut 320 ben med hjälp av 3d-tekniken SLA, som skriver ut plastdelar, ska de bygga upp en mammut i verklig storlek.
Modellen för projektet är ett gäng uråldriga ben som sattes samman till ett helt skelett för cirka 150 år sedan. Nu har det skannats in digitalt på ett museum i Bryssel för att få sig en tvilling- i plast. För att kunna bygga ihop alla delar har ingenjörer från Materialise lagt mycket tid på att bygga upp en inre strukturen i benen digitalt. Detta för att det ens ska bli möjligt att pussla ihop med de andra delarna efter utskrift.
– Projektets storlek är utmanande. Framför allt då vi var tvungna att hitta flera olika experter, så som ingenjörer, paleontologer och avslutande specialister, sammanfoga vår vision och samtidigt möta en tight deadline. Eftersom original-skelettet hade vissa delar som saknades har vi lagt till dem i den digitala filen- vilket gjort att den 3d-printade mammuten kan anses vara mer vetenskapligt korrekt än originalet, säger Gertjan Brienen, projektledare på Materialise.
Enligt paleontologen Dr. Mietje Germonpré, som arbetar på Royal Belgien Institute of Natural Science, möjliggör 3d-utskrifter av gamla fossiler att man kan studera delarna utan att förstöra originalet. Ett annat plus är möjligheterna att dela samma virtuella bild digitalt med kollegor runtom i världen.
Den färdiga strukturen väger 300 kilo. För att kunna skriva ut alla de stora delarna har Materialise byggt upp särskild utrustning i form av 3d-skrivare med en större skrivarbädd på totalt 220 x 70 x 80 centimeter.
Läs mer om mammutprojektet här.