fredag 12 augusti – vecka 32
David Fischer demonstrerar den trådlösa TRIOS intraorala skannern, som inte är mycket större än en elektrisk tandborste. Med den rörliga iPad-liknande skärmen (precis ovanför skannern) integreras den väl i tandläkarens verktygslåda.
Viljan att se bra ut, och kanske lite yngre än vad du egentligen är, har inte minskat under de senaste åren. Eftersom tänderna är en relativt central del av vårt utseende, gillar vi att offra pengar på dem. När rikedom ökar bland medelklassen globalt, ökar även viljan att spendera pengar på vackra tänder.
Det berättar David Fischer, en av fem Software Directors på 3Shape, ett företag som utvecklar och säljer 3d intraorala skannrar och systemlösningar för dentalindustrin. Davids ansvar omfattar CAM- och skanningsprogram för 3Shapes skannrar. Företaget startade år 2000 i Köpenhamn och är förmodligen en av världens största leverantörer av professionell 3d-skanningutrustning i dag.
3Shape började leverera skannrar till hörapparatindustrin, där tre av världens sex dominerande företag finns i Danmark. Detta bidrog till en kickstart och företaget är i dag den ledande leverantören av 3d-scanning av vaxgjutningar samt digital efterbehandling av hörselkanaler för hörapparater, enligt David Fischer.
Dentalmarknaden har stor potential
Under år 2005 riktade 3Shape sig mot dentalmarknaden och lanserade 3d-scannrar för dentala laboratorier- skannrar som kan skanna avgjutningar av tänder på samma sätt som de skannar vaxmodeller av hörselkanaler. Med en sådan skanner kan dentallaboratorierna digitalisera och effektivisera tillverkningsprocessen av konstgjorda tänder. Sedan 2005 har de utvecklat en mängd olika skannrar, inklusive intraorala skannrar, vilket gör att det inte längre är nödvändigt att skriva ut tänder, gom och tandkött, men istället skanna dem med ett verktyg som inte är mycket större än en elektrisk tandborste. Något som potentiellt kan göra att det både bättre, billigare och bekvämare att gå till tandläkaren.
Tandindustrin består av dentala laboratorier och tandkliniker. Klinikerna är typiskt små, ofta familjeägda företag. Man uppskattar att det är cirka en miljon kliniker i västvärlden med en eller flera tandläkare anställda. David Fischer säger:
– Vi är marknadsledande inom dentallaboratorier. Våra marknadsanalyser visar att 56 procent av alla tandläkare överväger att köpa en intraoral skanner inom de närmaste 3 åren. På dentala sidan har vi 3-4 konkurrenter, men marknaden har en stor potential. Högst 10 procent av klinikerna har en intraoral skanner, och vi tror att alla borde ha en. Vi har bara sett toppen av isberget, så det är här som tävlingen måste vinnas.
Programvaran är avgörande
För att vinna denna typ av tävling måste du ha en riktigt bra skanner. Men det är lika viktigt att processerna är lättillgängliga med en hög automatiseringsgrad och att de är mycket visuella så att både process och resultat är tydliga för användaren. Därför är den stora delen av arbetet med att utveckla 3d-skannrar just programvaruutveckling. Det återspeglas också i 3Shapes organisation, där cirka 450 personer är involverade i utveckling, och 80 procent av dem är anställda inom programvaruutveckling.
– Vi har programvaran med de flesta möjligheterna. Det finns för närvarande 15 olika moduler som vi kan ansluta, så att tandläkare kan göra allt från en låsguide till indirekt bindning över modeller för kirurgiska bettskenor och aktuella tänder. Tyvärr är det ännu inte möjligt att skriva ut tänder i en kvalitet som motsvarar vad vi vet från handgjorda porslin. Jag tror inte att skrivarna är problemet. Det är snarare de materialleverantörer som ännu inte har sett potentialen, säger David Fischer och påpekar att detta verkligen ett hinder för industrins utveckling.
Men att programvaran är avgörande blir även synligt i de nya produkter som 3Shape har på gång. Den vanliga termen är “excitement apps” och är en gemensam term för nya dentalverktyg, vilket gör det möjligt att illustrera effekten av en given behandling, vilket förbättrar patientens beslutsprocess. Detta sker genom att använda den nya CBCT-skannern för att skanna både patientens ansikte och tandstruktur. Då kan du visa effekten av både tandblekning och tandreglering eller vad det kan handla om.
3d-skannrar och mjukvaruutveckling kommer också att leda till att vi får en mer databaserad tandvård. Det betyder att du kommer att vara mycket mer medveten om utvecklingen och bättre förhindra olika dentala sjukdomar, säger David Fischer. Vi kommer i mycket mindre utsträckning att vara beroende av tandläkarnas momentumbedömningar och presenteras i mycket högre utsträckning för faktabaserade data om tillståndet och utvecklingen av våra tänder.
3Shape har sitt eget utvecklingslaboratorium, inklusive 3d-dentalskrivare. I samarbete med ett antal leverantörer kan 3Shape-arbetsflödestesta med 3Shape-programvara säga att det är en helt integrerad lösning där 3Shape har förkonfigurerat inställningen så att tandläkaren får det bästa resultatet i ett enkelt och intuitivt arbetsflöde.
Nära samarbete med partners
Det finns många medarbetare som är involverade i ett komplett behandlingsflöde för tandläkaren, även i 3d-utskrift. Lösningarna 3Shape levererar är bara en del av denna process, vilket ofta komplicerar saker för tandläkaren. Det kan vara en nästan orimlig uppgift för ett litet dentalföretag, som kan ha utrustning från en mängd olika leverantörer att se till att hela arbetsflödet fungerar. För att tillgodose detta har 3Shape utvecklat ett nära samarbete med en mängd olika leverantörer av skrivare, fräsning och administrativa programvarulösningar. Tillsammans med dessa har 3Shape testat arbetsflödet och kan säga att det är en helt integrerad lösning där 3Shape har konfigurerat inställningar. Då kan tandläkaren fokusera på att göra tänder och inte IT-integration.
Utmaningarna är många, men 3Shape är vassa på inom sitt område. Hittills har det varit en stor framgång och det finns många nya spännande initiativ inom gjutningsindustrin. En av de mer snygga är 3Shape TRIOS Smile Design-programvaran som förväntas bli allmänt använd i Brasilien och USA. Enligt David Fischer har människor upplevt sig se yngre ut, om du har stora framtänder. TRIOS Smile Design-programvaran kan hjälpa kunder att klara sig med den storlek de ska ha. Det kanske låter som ett exempel på hur annorlunda vi ser på skönhet runt om i världen, mån tro om vi inte ser det i Sverige en dag?
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige