Lärare tankade kunskap om 3d-teknik

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 augusti 2018
Lärarna fick möjlighet att själv testa på tekniken hos utställarna, bland annat hos Daniel Norée från Creative Tools.

3dp School är 3dp:s konferens som ger lärare kunskap inom 3d-skrivare och andra typer av digitala verktyg. Nedan får du en liten inblick i vad talarna gick igenom under dagen.

Den 16 augusti samlades lärare för att gå på konferensen 3dp School på Kistamässan. Under dagen fick de möjlighet att uppdatera sina kunskaper inför läroplanens nya krav om digitaliseringen. Dagen bestod av en rad inspirerande föreläsningar, utställning av experter inom 3d-området och utbyten av nya tankar med kollegor från skolvärlden.

Utskrivna 3d-figurer från Panospace.

På plats och talade fanns bland annat Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson som driver Norrevångsskolan i Mörrums digitala profil. Deras senaste projekt, som även involverade Karlshamns stadsbyggnadskontor, väckte stor nyfikenhet bland besökarna och visade på hur 3d-tekniken knyter samman flera ämnen i skolan. Här inkluderas bland annat matte, teknik och SO.  De talade även om försöket att engagera fler tjejer inom teknikämnet, som de hittills upplevt svårare, genom att satsa på 3d-utskrivna smycken.

Andra talare var Daniel Norée från Creative Tools som berättade hur en 3d-skrivare fungerar och vilka olika tekniker det finns. Teddy Larsson från S3Di både talade om 3d-scanning och gav besökarna möjligheten att bli 3d-scannade in till en digital fil på plats. Mikaela Assmundsson, slöjdlärare och universitetsadjunkt, talade om hur hon som ensam slöjdlärare, med en passion för 3d i undervisningen, driver projekt med 3d-skrivare på en skola med cirka 700 elever.

Från Finland, som är kända för sitt utvecklade skolsystem, kom Maria Muuri och representerade företaget 3DBear. Maria arbetar själv i skolan och använder sig ofta av AR och VR i undervisningen- något som hon gladeligen delade med sig av till 3dp Schools deltagare. Detta har enligt Maria visat sig vara ett bra sätt att bland annat låta eleverna vara med och genom AR inreda sin egen skolmiljö.

Fredrik Setterberg från Instascan visade hur lärare kan skapa konton för olika designprogram och hur dessa i sin tur fungerar. Fokus var främst på CAD-programmet Tinkercad.

I slutet av dagen knöt makerspace-entusiasten Niclas Ekholm från IKT-labbet, tillsammans med Helena Thóren från projektet Finn upp, ihop säcken. Niclas fokuserade till stor del på hur skolledning måste tänka om för att få in tekniken som en naturlig del i undervisningen. Här nämndes även makerspace, där man blandar olika tekniker för kreativt skapande, som ett sätt att arbeta mot detta mål. Helena presenterade därefter projektet Finn upp som bland annat leder en av Sveriges största uppfinnartävling för unga. En tävling där till exempel 3d-tekniken kan vara väldigt användbar för eleverna att använda sig av för att skapa nya och spännande lösningar.

Inom kort kommer du kunna läsa ett mingelreportage och kika på fler bilder från konferensen!

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2