Skippa färgpigment med smarta strukturer

Ljus belyser strukturen underifrån och det som syns är färgen som användaren anpassat strukturen efter. Bild: Thomas AuzingerIn

Forskare vid Österrikes Insistute of Science and Technology har utforskat nya sätt att färgsätta objekt på. Med inspiration från naturen menar forskare att de genom specifika nanostrukturer kan färgsätta 3d-utskrivna föremål istället för att använda pigment.

– Naturen uppvisar i många fall exempel på strukturell färg, där mikrostrukturer av föremål medför att olika färger uppträder. Påfågelfjädrar är till exempel pigmenterade bruna, men på grund av långa hål i fjädrarna återspeglar de underbara, iris-blå och grön färg som vi beundrar, skriver forskarna i ett pressutskick.

Fördelen med att undvika pigment är enligt forskarna att de kan blekna, en del är giftiga och vissa färger är ouppnåeliga. Men nu har de senaste tekniska framstegen visat på att det praktiskt går att tillverka dessa strukturer som resulterar i färger.

– Strukturell färgning har vissa fördelar framför färgning med pigment, men fram till nyligen begränsades detta av otillräcklig teknik. Men med nya lösningar för tekniken ”Direct laser writing” tillåts det att skriva ut i nanometer. För att förtydliga är detta hundra gånger tunnare än mänskligt hår, skriver forskarna.

Tillsammans med King Abdullahs University od Science and Technology (KAUST) i Saudiarabien har de även tagit fram ett verktyg som automatiskt kan beräkna utskriftsmallar som motsvarar användarens färgkrav. Enligt forskaren

– När jag tittar på den digitala designen i datorn kan jag inte, genom att bara titta på strukturen, se om det är ett mönster för blå, röd eller grön. Detta innebär att datorn hittar lösningar som vi inte kan, säger Thomas Auzinger, forskare vid IST Österrike.

Första testerna av designverktyget och utskrifter har redan startat och visat framgångsrika resultat. Läs hela studien här

Vad är nanostrukturer?

Definitionen innebär strukturer som är mellan 1nm och 100nm i minst en dimension. De flesta är syntetiska och kan tillverkas med en rad olika fysiska egenskaper. 1 nm är en längdenhet och motsvarar en miljarddels meter.

Källa: Sciencedirect.com

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: