Forskare vid Österrikes Insistute of Science and Technology har utforskat nya sätt att färgsätta objekt på. Med inspiration från naturen menar forskare att de genom specifika nanostrukturer kan färgsätta 3d-utskrivna föremål istället för att använda pigment.
– Naturen uppvisar i många fall exempel på strukturell färg, där mikrostrukturer av föremål medför att olika färger uppträder. Påfågelfjädrar är till exempel pigmenterade bruna, men på grund av långa hål i fjädrarna återspeglar de underbara, iris-blå och grön färg som vi beundrar, skriver forskarna i ett pressutskick.
Fördelen med att undvika pigment är enligt forskarna att de kan blekna, en del är giftiga och vissa färger är ouppnåeliga. Men nu har de senaste tekniska framstegen visat på att det praktiskt går att tillverka dessa strukturer som resulterar i färger.
– Strukturell färgning har vissa fördelar framför färgning med pigment, men fram till nyligen begränsades detta av otillräcklig teknik. Men med nya lösningar för tekniken ”Direct laser writing” tillåts det att skriva ut i nanometer. För att förtydliga är detta hundra gånger tunnare än mänskligt hår, skriver forskarna.
Tillsammans med King Abdullahs University od Science and Technology (KAUST) i Saudiarabien har de även tagit fram ett verktyg som automatiskt kan beräkna utskriftsmallar som motsvarar användarens färgkrav. Enligt forskaren
– När jag tittar på den digitala designen i datorn kan jag inte, genom att bara titta på strukturen, se om det är ett mönster för blå, röd eller grön. Detta innebär att datorn hittar lösningar som vi inte kan, säger Thomas Auzinger, forskare vid IST Österrike.
Första testerna av designverktyget och utskrifter har redan startat och visat framgångsrika resultat. Läs hela studien här.
Vad är nanostrukturer?
Definitionen innebär strukturer som är mellan 1nm och 100nm i minst en dimension. De flesta är syntetiska och kan tillverkas med en rad olika fysiska egenskaper. 1 nm är en längdenhet och motsvarar en miljarddels meter.
Källa: Sciencedirect.com