Skippa färgpigment med smarta strukturer

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 19 augusti 2018
Ljus belyser strukturen underifrån och det som syns är färgen som användaren anpassat strukturen efter. Bild: Thomas AuzingerIn

Forskare vid Österrikes Insistute of Science and Technology har utforskat nya sätt att färgsätta objekt på. Med inspiration från naturen menar forskare att de genom specifika nanostrukturer kan färgsätta 3d-utskrivna föremål istället för att använda pigment.

– Naturen uppvisar i många fall exempel på strukturell färg, där mikrostrukturer av föremål medför att olika färger uppträder. Påfågelfjädrar är till exempel pigmenterade bruna, men på grund av långa hål i fjädrarna återspeglar de underbara, iris-blå och grön färg som vi beundrar, skriver forskarna i ett pressutskick.

Fördelen med att undvika pigment är enligt forskarna att de kan blekna, en del är giftiga och vissa färger är ouppnåeliga. Men nu har de senaste tekniska framstegen visat på att det praktiskt går att tillverka dessa strukturer som resulterar i färger.

– Strukturell färgning har vissa fördelar framför färgning med pigment, men fram till nyligen begränsades detta av otillräcklig teknik. Men med nya lösningar för tekniken ”Direct laser writing” tillåts det att skriva ut i nanometer. För att förtydliga är detta hundra gånger tunnare än mänskligt hår, skriver forskarna.

Tillsammans med King Abdullahs University od Science and Technology (KAUST) i Saudiarabien har de även tagit fram ett verktyg som automatiskt kan beräkna utskriftsmallar som motsvarar användarens färgkrav. Enligt forskaren

– När jag tittar på den digitala designen i datorn kan jag inte, genom att bara titta på strukturen, se om det är ett mönster för blå, röd eller grön. Detta innebär att datorn hittar lösningar som vi inte kan, säger Thomas Auzinger, forskare vid IST Österrike.

Första testerna av designverktyget och utskrifter har redan startat och visat framgångsrika resultat. Läs hela studien här

Vad är nanostrukturer?

Definitionen innebär strukturer som är mellan 1nm och 100nm i minst en dimension. De flesta är syntetiska och kan tillverkas med en rad olika fysiska egenskaper. 1 nm är en längdenhet och motsvarar en miljarddels meter.

Källa: Sciencedirect.com

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1