Skippa färgpigment med smarta strukturer

Ljus belyser strukturen underifrån och det som syns är färgen som användaren anpassat strukturen efter. Bild: Thomas AuzingerIn

Forskare vid Österrikes Insistute of Science and Technology har utforskat nya sätt att färgsätta objekt på. Med inspiration från naturen menar forskare att de genom specifika nanostrukturer kan färgsätta 3d-utskrivna föremål istället för att använda pigment.

– Naturen uppvisar i många fall exempel på strukturell färg, där mikrostrukturer av föremål medför att olika färger uppträder. Påfågelfjädrar är till exempel pigmenterade bruna, men på grund av långa hål i fjädrarna återspeglar de underbara, iris-blå och grön färg som vi beundrar, skriver forskarna i ett pressutskick.

Fördelen med att undvika pigment är enligt forskarna att de kan blekna, en del är giftiga och vissa färger är ouppnåeliga. Men nu har de senaste tekniska framstegen visat på att det praktiskt går att tillverka dessa strukturer som resulterar i färger.

– Strukturell färgning har vissa fördelar framför färgning med pigment, men fram till nyligen begränsades detta av otillräcklig teknik. Men med nya lösningar för tekniken ”Direct laser writing” tillåts det att skriva ut i nanometer. För att förtydliga är detta hundra gånger tunnare än mänskligt hår, skriver forskarna.

Tillsammans med King Abdullahs University od Science and Technology (KAUST) i Saudiarabien har de även tagit fram ett verktyg som automatiskt kan beräkna utskriftsmallar som motsvarar användarens färgkrav. Enligt forskaren

– När jag tittar på den digitala designen i datorn kan jag inte, genom att bara titta på strukturen, se om det är ett mönster för blå, röd eller grön. Detta innebär att datorn hittar lösningar som vi inte kan, säger Thomas Auzinger, forskare vid IST Österrike.

Första testerna av designverktyget och utskrifter har redan startat och visat framgångsrika resultat. Läs hela studien här

Vad är nanostrukturer?

Definitionen innebär strukturer som är mellan 1nm och 100nm i minst en dimension. De flesta är syntetiska och kan tillverkas med en rad olika fysiska egenskaper. 1 nm är en längdenhet och motsvarar en miljarddels meter.

Källa: Sciencedirect.com

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: