Skippa färgpigment med smarta strukturer

Ljus belyser strukturen underifrån och det som syns är färgen som användaren anpassat strukturen efter. Bild: Thomas AuzingerIn

Forskare vid Österrikes Insistute of Science and Technology har utforskat nya sätt att färgsätta objekt på. Med inspiration från naturen menar forskare att de genom specifika nanostrukturer kan färgsätta 3d-utskrivna föremål istället för att använda pigment.

– Naturen uppvisar i många fall exempel på strukturell färg, där mikrostrukturer av föremål medför att olika färger uppträder. Påfågelfjädrar är till exempel pigmenterade bruna, men på grund av långa hål i fjädrarna återspeglar de underbara, iris-blå och grön färg som vi beundrar, skriver forskarna i ett pressutskick.

Fördelen med att undvika pigment är enligt forskarna att de kan blekna, en del är giftiga och vissa färger är ouppnåeliga. Men nu har de senaste tekniska framstegen visat på att det praktiskt går att tillverka dessa strukturer som resulterar i färger.

– Strukturell färgning har vissa fördelar framför färgning med pigment, men fram till nyligen begränsades detta av otillräcklig teknik. Men med nya lösningar för tekniken ”Direct laser writing” tillåts det att skriva ut i nanometer. För att förtydliga är detta hundra gånger tunnare än mänskligt hår, skriver forskarna.

Tillsammans med King Abdullahs University od Science and Technology (KAUST) i Saudiarabien har de även tagit fram ett verktyg som automatiskt kan beräkna utskriftsmallar som motsvarar användarens färgkrav. Enligt forskaren

– När jag tittar på den digitala designen i datorn kan jag inte, genom att bara titta på strukturen, se om det är ett mönster för blå, röd eller grön. Detta innebär att datorn hittar lösningar som vi inte kan, säger Thomas Auzinger, forskare vid IST Österrike.

Första testerna av designverktyget och utskrifter har redan startat och visat framgångsrika resultat. Läs hela studien här

Vad är nanostrukturer?

Definitionen innebär strukturer som är mellan 1nm och 100nm i minst en dimension. De flesta är syntetiska och kan tillverkas med en rad olika fysiska egenskaper. 1 nm är en längdenhet och motsvarar en miljarddels meter.

Källa: Sciencedirect.com

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: