Velo3D satsar på end-to-end

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 augusti 2018
Det nya 3d-systemet ”The Sapphire system” har en byggyta på 315 millimeter i diameter och 400 millimeter i Z-axel. Bild: Velo3D

Den amerikanska 3d-skrivartillverkaren Velo3D släpper nu ett nytt system för additiv tillverkning av metallkomponenter. Enligt tillverkaren ska detta lösa vanliga problem med begränsningar för design. 

Velo3D lanserar sitt nya additiva tillverkningssystem för metallkomponenter, ”The Sapphire system”. Tekniken bygger på en pulverbädd där objektet härdas genom en laserstråle. Enligt tillverkaren ska skrivaren vara anpassad att skriva ut höga volymer och komplicerade geometriska konstruktioner.

Programvaran Flow anpassar komplexa geometriska delar specifikt för det nya Sapphire systemet. Bild: Velo3D

Hela systemet är tänkt vara ett end-to-end system. Genom både programvaran Flow, som förbereder designen för själva utskriften, och i Sapphire systemet är företagets Intelligent Fusion-teknik integrerat för att skapa ett sammanhängande arbetsflöde i hela utskriftsprocessen. Det mest fördelaktiga är enligt Velo3D att programvaran och hårdvaran skapar nya möjligheter att skriva ut delar utan inre stödmaterial.

– För fyra år sedan lade vi fram den djärva visionen att skapa teknik som kunde tillverka delar med vilken geometri som helst för att fler skulle börja använda additiv tillverkning, säger Benny Buller, grundare och vd för Velo3D och utvecklar: 

– Vårt tillvägagångssätt är beroende av att skapa djupa insikter i fysikens grundämnen. Detta möjliggörs genom forskning, karaktärisering och förståelse av kärnmekanismer, utveckling av intelligent processkontroll genom programvaru-simulering och in-situ metrologi. I dag jobbar Velo3D med några av de bästa OEM-företagen och servicebyråerna som skapar delar som en gång ansetts omöjliga. 

Velo3D visar för första gången upp the Sapphire System på mässan IMTS i Chicago i september.

Ta en närmare titt på det nya 3d-systemet här:

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse