“Vi skapar ett helt nytt ekosystem för tandläkare i en digital era”

Professor Zhijian James Shen talar på 3dp Dental den 16 oktober på Kistamässan.

“Alla pratar om den”. Så inleder professor Zhijian James Shen vårt samtal om digitaliseringen av dentalbranschen. Det visar sig handla om ett helt nytt ekosystem för tandläkare och tandtekniker.

I dag är arbetsflödet fortfarande väldigt beroende av manuellt arbete och lösningar  som måste justeras för hand, menar Professor Zhijian James Shen som är professor vid institutionen för material- och miljökemi på Stockholms universitet. För att skapa ett effektivt arbetsflöde digitalt måste tandläkare och tandtekniker inte bara förstå delar av tekniken, men också lära sig att kommunicera digitalt med de aktörer som är en del av denna process, menar Zhijian.

– Tandläkaren kan inte göra allt det tekniska arbetet själv. De kan anpassa sig, men inte genomföra alla steg på egen hand. Vi måste skapa ett digitalt arbetsflöde som tandläkare kan känna igen sig i. Det är det som är utmaningen. Vi tror starkt på att en industriell lösning med ett digitalt guidesystem kommer att bli det nya ekosystemet som tandläkare rör sig i, säger Zhijian

“Vem bestämmer om designen av en
brygga eller en krona är bra nog?” 

 

– Ingen. Så ser det ut i dagsläget. Detta beror mycket på att designen av dessa lösningar handlar mycket om det estetiska. I dag kan man delvis kontrollera det genom att tandläkaren enkelt kan skriva ut en provisorisk lösning i polymerer genom sin 3d-skrivare och testa direkt på patienten. På så sätt kan eventuella ändringar göras direkt tillsammans med patienten och därefter delas med designern eller teknikern som justerar de nya ändringarna mot de gamla- direkt i den digitala filen, säger Zhijian.

Ett material som Zhijian talar om och som flera arbetar med är polymerer (plaster eller plastharts kombinerat med andra pulveriserade material som härdas under uv-ljus). Det är ett väldigt enkelt material att arbeta med och enligt Zhijian är det vid eventuella justeringar lika lätta att skära i som smör.

– Denna process fungerar bra till att ta fram enkla singelkronor, men när det gäller mer avancerade lösningar, som att ta fram bryggor, kan det vara en avgörande att få till en korrekt design. Här har vi fortfarande en del steg att ta innan vi når dit.

Zhijian (i mitten) har bland annat arbetat tillsammans med Professor Mutlu Özcan (till vänster) från Zürich, Schweiz och Doktor Noran De Basso från Svea Tandklinik i Stockholm som båda är väldigt aktiva i frågan om ett digitalt arbetsflöde.

Zhijians huvudsakliga forskningsfokus är att utveckla keramik med nya eller förbättrade funktioner för krävda applikationer, men även att utforska potentialen hos avancerade processer. Hittills har han publicerat cirka 250 vetenskapliga artiklar, redigerat boken ”Advanced Ceramics for Dentistry” och har lämnat in mer än 20 patent och patentansökningar.

Tillsammans med Professor Mutlu Özcan, som är en väldigt aktiv tandläkare som visat ett starkt intresse för det digitala arbetsflödet och själv-glaserande Zirconia och Doktor Noran De Basso från Svea Tandklinik i Stockholm, har diskussionerna kring det digitala arbetsflödet fördjupats. Professor Mutlu Özcan tog dessutom nyligen emot ett pris från The International Association for Dental Research (IADR), där hon uppmärksammades för forskningsinsatser som lett till utveckling av material, protokoll och begrepp för mindre invasiva och ekonomiska tandbehandlingar.

Under heldagskonferensen 3dp Dental på Kistamässan den 16 oktober kommer du kunna lyssna till professor Zhijians tankar kring det digitala arbetsflödet och vad som krävs för att svenska kliniker och labb ska nå dit på bästa sätt. Här får du även lyssna till en studie om 3d-utskrivna polymerer och guideskenor med tandtekniker Camilla Johansson från innovativa Futurumkliniken i Malmö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: