Cellink: ”Patienter i tankarna”

Erik Gatenholm, vd bioskrivareföretaget Cellink. Foto: CELLINK AB

Bioskrivartillverkaren Cellink, tog nyligen sig an uppdraget att utveckla en ny plattform, nytt biobläck samt mjuk- och hårdvara för att 3d-printa mänskliga cancertumörer. 3dp kontaktade vd Erik Gatenholm för att få fler tankar kring det nya projektet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av plattformen vid denna tidpunkt?

– Utvecklingen på den nya TumorPrint plattformen har redan börjat och vi arbetar just nu med rekrytering, av allt från cellbiologer till maskiningenjörer till mjukvara programmerare, som kan hjälpa oss ta projektet till nästa nivå.

– Vi är otroligt tacksamma över att ha fått hem denna finansieringen från EU. Det betyder mycket för bioprinting världen och för onkologi industrin som vi specifikt riktar in oss på med denna plattformen.

Hur skiljer sig framtagandet av en plattform för cancerceller från de plattformar ni tagit fram tidigare? 
– Plattformen för onkologi kräver ett specifikt biobläck som kan erbjuda en såpass realistisk miljö så att cancercellerna växer på samma sätt som de gör i kroppen. Vi vill komma så nära en realistisk och kliniskt relevant modell som möjligt. För detta måste vi utveckla och sedan validera ett specifikt biobläck. Sedan är själva bioskrivaren specialutvecklad att kunna skriva ut ett flertal olika celltyper, så snabbt som möjligt, med hög reproducerbarhet, säger Erik och utvecklar:
– Det viktiga är att systemet måste vara snabbt och kan erbjuda komplexiteten som läkemedelsföretagen förväntar sig. Men att lyssna på kunden och ta fram teknologier enligt kundens behov är vi otroligt duktiga på.
Hur upplever ni responsen på projektet från potentiella kunder? 
– Det är otroligt spännande att se responsen från resten av världen och potentiella kunder. Vi har riktat in plattformen mot läkemedelsbolag som vi vet kommer kunna använda den i sin utvecklingsprocess och vi ser redan nu att intresset för det växer. Det viktigaste för oss i nuläget är att ta emot feedback och specifikationer från marknaden så att vi kan finslipa plattformen så att den blir optimerad för onkologiområdet.
Projektet kan komma att hjälpa många patienter i längden. Hur upplever ni pressen att lyckas? 
– Jag ser det mer som en möjlighet som kan ändra den medicinska världen och hur vi tar fram läkemedel. Vi har patienter i tankarna när vi tar fram våra teknologier och vår passion för att göra förändring är vital för att vi ska kunna hjälpa patienter i slutändan. Hög press är definitivt något som man skall räkna med men utan den skulle det inte vara möjligt att göra den resan vi gjort. Press är otroligt viktigt för att man skall kunna lyckas med något utöver det vanliga.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: