Cellink: "Patienter i tankarna"

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 27 augusti 2018
Erik Gatenholm, vd bioskrivareföretaget Cellink. Foto: CELLINK AB

Bioskrivartillverkaren Cellink, tog nyligen sig an uppdraget att utveckla en ny plattform, nytt biobläck samt mjuk- och hårdvara för att 3d-printa mänskliga cancertumörer. 3dp kontaktade vd Erik Gatenholm för att få fler tankar kring det nya projektet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av plattformen vid denna tidpunkt?

– Utvecklingen på den nya TumorPrint plattformen har redan börjat och vi arbetar just nu med rekrytering, av allt från cellbiologer till maskiningenjörer till mjukvara programmerare, som kan hjälpa oss ta projektet till nästa nivå.

– Vi är otroligt tacksamma över att ha fått hem denna finansieringen från EU. Det betyder mycket för bioprinting världen och för onkologi industrin som vi specifikt riktar in oss på med denna plattformen.

Hur skiljer sig framtagandet av en plattform för cancerceller från de plattformar ni tagit fram tidigare? 
– Plattformen för onkologi kräver ett specifikt biobläck som kan erbjuda en såpass realistisk miljö så att cancercellerna växer på samma sätt som de gör i kroppen. Vi vill komma så nära en realistisk och kliniskt relevant modell som möjligt. För detta måste vi utveckla och sedan validera ett specifikt biobläck. Sedan är själva bioskrivaren specialutvecklad att kunna skriva ut ett flertal olika celltyper, så snabbt som möjligt, med hög reproducerbarhet, säger Erik och utvecklar:
– Det viktiga är att systemet måste vara snabbt och kan erbjuda komplexiteten som läkemedelsföretagen förväntar sig. Men att lyssna på kunden och ta fram teknologier enligt kundens behov är vi otroligt duktiga på.
Hur upplever ni responsen på projektet från potentiella kunder? 
– Det är otroligt spännande att se responsen från resten av världen och potentiella kunder. Vi har riktat in plattformen mot läkemedelsbolag som vi vet kommer kunna använda den i sin utvecklingsprocess och vi ser redan nu att intresset för det växer. Det viktigaste för oss i nuläget är att ta emot feedback och specifikationer från marknaden så att vi kan finslipa plattformen så att den blir optimerad för onkologiområdet.
Projektet kan komma att hjälpa många patienter i längden. Hur upplever ni pressen att lyckas? 
– Jag ser det mer som en möjlighet som kan ändra den medicinska världen och hur vi tar fram läkemedel. Vi har patienter i tankarna när vi tar fram våra teknologier och vår passion för att göra förändring är vital för att vi ska kunna hjälpa patienter i slutändan. Hög press är definitivt något som man skall räkna med men utan den skulle det inte vara möjligt att göra den resan vi gjort. Press är otroligt viktigt för att man skall kunna lyckas med något utöver det vanliga.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage