Cellink: ”Patienter i tankarna”

Erik Gatenholm, vd bioskrivareföretaget Cellink. Foto: CELLINK AB

Bioskrivartillverkaren Cellink, tog nyligen sig an uppdraget att utveckla en ny plattform, nytt biobläck samt mjuk- och hårdvara för att 3d-printa mänskliga cancertumörer. 3dp kontaktade vd Erik Gatenholm för att få fler tankar kring det nya projektet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av plattformen vid denna tidpunkt?

– Utvecklingen på den nya TumorPrint plattformen har redan börjat och vi arbetar just nu med rekrytering, av allt från cellbiologer till maskiningenjörer till mjukvara programmerare, som kan hjälpa oss ta projektet till nästa nivå.

– Vi är otroligt tacksamma över att ha fått hem denna finansieringen från EU. Det betyder mycket för bioprinting världen och för onkologi industrin som vi specifikt riktar in oss på med denna plattformen.

Hur skiljer sig framtagandet av en plattform för cancerceller från de plattformar ni tagit fram tidigare? 
– Plattformen för onkologi kräver ett specifikt biobläck som kan erbjuda en såpass realistisk miljö så att cancercellerna växer på samma sätt som de gör i kroppen. Vi vill komma så nära en realistisk och kliniskt relevant modell som möjligt. För detta måste vi utveckla och sedan validera ett specifikt biobläck. Sedan är själva bioskrivaren specialutvecklad att kunna skriva ut ett flertal olika celltyper, så snabbt som möjligt, med hög reproducerbarhet, säger Erik och utvecklar:
– Det viktiga är att systemet måste vara snabbt och kan erbjuda komplexiteten som läkemedelsföretagen förväntar sig. Men att lyssna på kunden och ta fram teknologier enligt kundens behov är vi otroligt duktiga på.
Hur upplever ni responsen på projektet från potentiella kunder? 
– Det är otroligt spännande att se responsen från resten av världen och potentiella kunder. Vi har riktat in plattformen mot läkemedelsbolag som vi vet kommer kunna använda den i sin utvecklingsprocess och vi ser redan nu att intresset för det växer. Det viktigaste för oss i nuläget är att ta emot feedback och specifikationer från marknaden så att vi kan finslipa plattformen så att den blir optimerad för onkologiområdet.
Projektet kan komma att hjälpa många patienter i längden. Hur upplever ni pressen att lyckas? 
– Jag ser det mer som en möjlighet som kan ändra den medicinska världen och hur vi tar fram läkemedel. Vi har patienter i tankarna när vi tar fram våra teknologier och vår passion för att göra förändring är vital för att vi ska kunna hjälpa patienter i slutändan. Hög press är definitivt något som man skall räkna med men utan den skulle det inte vara möjligt att göra den resan vi gjort. Press är otroligt viktigt för att man skall kunna lyckas med något utöver det vanliga.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: