Cellink: ”Patienter i tankarna”

Erik Gatenholm, vd bioskrivareföretaget Cellink. Foto: CELLINK AB

Bioskrivartillverkaren Cellink, tog nyligen sig an uppdraget att utveckla en ny plattform, nytt biobläck samt mjuk- och hårdvara för att 3d-printa mänskliga cancertumörer. 3dp kontaktade vd Erik Gatenholm för att få fler tankar kring det nya projektet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av plattformen vid denna tidpunkt?

– Utvecklingen på den nya TumorPrint plattformen har redan börjat och vi arbetar just nu med rekrytering, av allt från cellbiologer till maskiningenjörer till mjukvara programmerare, som kan hjälpa oss ta projektet till nästa nivå.

– Vi är otroligt tacksamma över att ha fått hem denna finansieringen från EU. Det betyder mycket för bioprinting världen och för onkologi industrin som vi specifikt riktar in oss på med denna plattformen.

Hur skiljer sig framtagandet av en plattform för cancerceller från de plattformar ni tagit fram tidigare? 
– Plattformen för onkologi kräver ett specifikt biobläck som kan erbjuda en såpass realistisk miljö så att cancercellerna växer på samma sätt som de gör i kroppen. Vi vill komma så nära en realistisk och kliniskt relevant modell som möjligt. För detta måste vi utveckla och sedan validera ett specifikt biobläck. Sedan är själva bioskrivaren specialutvecklad att kunna skriva ut ett flertal olika celltyper, så snabbt som möjligt, med hög reproducerbarhet, säger Erik och utvecklar:
– Det viktiga är att systemet måste vara snabbt och kan erbjuda komplexiteten som läkemedelsföretagen förväntar sig. Men att lyssna på kunden och ta fram teknologier enligt kundens behov är vi otroligt duktiga på.
Hur upplever ni responsen på projektet från potentiella kunder? 
– Det är otroligt spännande att se responsen från resten av världen och potentiella kunder. Vi har riktat in plattformen mot läkemedelsbolag som vi vet kommer kunna använda den i sin utvecklingsprocess och vi ser redan nu att intresset för det växer. Det viktigaste för oss i nuläget är att ta emot feedback och specifikationer från marknaden så att vi kan finslipa plattformen så att den blir optimerad för onkologiområdet.
Projektet kan komma att hjälpa många patienter i längden. Hur upplever ni pressen att lyckas? 
– Jag ser det mer som en möjlighet som kan ändra den medicinska världen och hur vi tar fram läkemedel. Vi har patienter i tankarna när vi tar fram våra teknologier och vår passion för att göra förändring är vital för att vi ska kunna hjälpa patienter i slutändan. Hög press är definitivt något som man skall räkna med men utan den skulle det inte vara möjligt att göra den resan vi gjort. Press är otroligt viktigt för att man skall kunna lyckas med något utöver det vanliga.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: