Genom att 3d-printa 300 dentalmodeller i form av en underkäke, har forskare i Japan hittat det perfekta måttet på lagertjockleken för att skriva ut modeller till så låg kostnad som möjligt.
I dag använder både tandläkare och de som arbetar med mun- och käk kirurgi med 3d-modeller i syfte att utbilda, träna och förbereda inför operationer. Men modellerna i sig är en dyr process att producera samtidigt som deras medicinska syften ställer en höga krav på noggrannhet.
Forskare vid Tokyo Dental College i Japan som har arbetat fram en lösning som de kallar för ”one-stop 3D printing lab”.
Arbetet började med att ta fram en CAD-modell för att sedan 3d-printa modellerna genom en FDM-skrivare (fused deposition modeling) från det japanska skrivarmärket Value3D MagiX MF-2000. Totalt skrevs över 300 modeller av en underkäke ut i varierande tjocklekar på lagret, allt från 0,1 till 0,5 millimeter. Varje modell blev därefter inscannade för att forskarna skulle kunna utvärdera modellernas olika förhållande och deformation under tillverkningsprocessen.
– Labbet gjorde det möjligt att snabbt och billigt producera 3d-modellerna som fungerar för oral och maxillofacial kirurgi, skriver forskarna i sin rapport.
I resultatet visade det sig att beroende på hur mycket filament man använde per lager och per modell, desto mer eller mindre kostar modellen. Det visade sig i studien att den ultimata lagertjockleken låg på 0,3 millimeter med en 50 procents fylldensitet.
– Användandet av 3d-skrivna modeller i oralt och maxillofacial kirurgi kommer med all sannolikhet att öka. Vi förväntar oss att fler billiga 3d-skrivare med FDM-tekniken som producerar billiga 3d-modeller, kommer att spela en viktig roll, skriver forskarna i sin slutsats.
Här kan du läsa hela studien ”Utilizing a low-cost desktop 3D printer to develop a “one-stop 3D printing lab” for oral and maxillofacial surgery and dentistry fields”.