HP säkrar elektronik och leksaker med nya certifikat

 

hp-fusion-casper-3dcenter

HP:s Multi Jet Fusion, MJF.

HP har tagit fram ett antal nya certifikat för de material som HP Jet Fusion kan producera med. – Det ger en trygghet för slutkunden, säger Pierre Harrysson, teknisk säljare på 3D Center.

HP släpper nu certifikat för de material som HP Jet Fusion kan skriva ut med. Det är framför allt två certifikat för PA12-material som efterfrågats. För leksakstillverkning och för 3d-utskrifter till elektroniska apparater.

Pierre Harrysson, teknisk säljare på 3D Center.

– Den största fördelen för kunderna är att de arbetar med så bra plaster som möjligt och att certifikaten finns på plats, utformade efter de normer som HP utgår ifrån, säger Pierre Harrysson, teknisk säljare på 3D Center som är svensk återförsäljare för HP:s 3d-skrivare.

Det första certifikatet, speciellt framtaget för tillverkning av leksaker av materialet PA12, garanterar att det varken innehåller hårdplaster eller ftalater. 

– Ftalater är den kemiska förening som är det mjukgörande i plasten. Även om de flesta ftalaterna i dag är förbjudna är det fortfarande bra att poängtera att det även gäller 3d-materialet, berättar Pierre. 

Det andra uppmärksammade certifikatet är UL94-certifikatet som rör 3d-utskrift för tekniska apparater.

– UL94 är ett flamskyddscertifikat som efterfrågats av tillverkningsföretag, så att man kan använda materialet tillsammans med elektronik, säger Pierre. 

För HP är det viktigt att visa att de tar frågan seriöst, menar Pierre. I dag är dessa certifieringar vanliga inom plastbranschen och framför allt inom medicinteknik och livsmedelsbranschen. Däremot pratas det väldigt lite om dessa typer av certifikat då de ses mer som en lag. 

Förutom ovan nämnda certifikat tillkommer ytterligare några som täcker in PA11.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

Publicerat av: 

Så kan svenska satsningar nå nya höjder

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. – Alla satsningar, var och en för sig, är för små för att kunna konkurrera internationellt, säger Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park. 

Publicerat av: 

Hybridskrivare kan bana väg för byggindustrin

EU-finansierat projekt presenterar en hybridskrivare för flyg- och byggindustrin. – Att minska kostnaderna, förbättra effektiviteten och produktionsflexibiliteten är kärnan för att förbättra Europas industriella konkurrenskraft, skriver projektpartnern Autodesk i ett pressmeddelande. 

Publicerat av: 

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Nu tar den ideella organisationen Non-Violence ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att bidra med CAD-fil av modernt konstverk.  

Publicerat av: 

Carbon utvidgar produktportföljen

Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1 genom att sätta en 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm i fokus. Den nya skrivaren kan tillverka fem gånger så stora objekt som Carbons tidigare 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Fräsen står stark i dentalbranschen

När 3d-printing i dess additiva form har blivit något av en ”hype”, är det lätt att tro att den subtraktiva metoden hamnar i skymundan. Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, ser å andra sidan ett växande intresse för fräsmaskiner inom ett antal områden.

Publicerat av: 

Nu slipper vakterna bränna sina öron

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Publicerat av: 

CELLINK beviljas miljonbelopp

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink har tillsammans med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, beviljats 10 miljoner kronor för Eu-projektet FUNC. 

Publicerat av: 

Tractus3D släpper ny PEEK-printer

Tractus3D lanserar en ny 3d-skrivare för PEEK-material. – T850P är perfekt för att producera starka och lätta föremål som tillverkats med PEEK, säger Maurits Blok, kommersiell chef på Tractus3D.

Publicerat av: 

SJ använder 3d-print för reservdelar

Nu kan du spana in 3d-printade prylar på SJs tåg. Företaget satsar nämligen stort på att tillverka reservdelar genom tekniken. – Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3d-printing, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Publicerat av: