3d-företag: ”Det handlar om Sveriges globala framtid”

Under konferensen 3dp School den 16 augusti hade lärare möjlighet att lära sig allt om 3d-tekniken och hur den kan användas i skolan. De fem utställarna som fanns på plats, Creative Tools, Protech, 3D Panospace, Scan 3D Innovation (S3Di) och Wacom, är alla överens om att 3d-teknik i skolan är viktigt.

I utställningshallen under 3dp School kunde lärare bli inscannade till en digital fil av Teddy Larsson på S3Di, prova olika ritplattor hos Christian Herbst på Wacom, spana in MakerBot 3d-skrivaren hos Johan Nyström på Protech, ställa alla frågor om 3d-tekniken och den kända 3d-modellen 3DBenchy hos Creative Tools Daniel Norée samt titta på den smarta mindre 3d-skrivaren Panospace hos Johan Rossell och Robert Maksinen från 3D Panospace. 3dp frågade runt bland utställarna hur de ser på att använda 3d-tekniken i skolan och flera var överens: Sverige ligger efter i användandet jämfört med andra länder.

 

 

”Det börjar i skolorna”

– Vi vill boosta medvetenheten i skolorna då vi ligger efter i Sverige. Tittar vi på till exempel Tyskland eller Japan så ligger vi runt fem år efter i utvecklingen, så det handlar om Sveriges globala framtid, hur vi fortsätter konkurrera och det börjar i skolorna. Många skolor vill ha tillgång till tekniken men har ingen budget för det, säger Teddy Larsson, vd på Scan 3D Innovations, S3Di.

– Utvecklingen för branschen handlar också om att sätta dessa verktyg i händerna på ungdomar som kan bidra med andra synsätt. Vi lever med 3d hela tiden, i telefoner, på bion och hemma i soffan. Det finns överallt. För 20 år sen var tekniken för dyr, men i dag kan gemene man investera några tusenlappar för att själv ha tillgång till 3d-skrivartekniken – då kan skolorna också. Vår uppfattning är att Sverige ligger lite bakom på den fronten, säger Daniel Norée från Creative Tools.

– Vi kan erbjuda skolan en helhetslösning med skrivare, material och färdigt utbildningsmaterial, säger Evald Ottosson som är försäljningsansvarig på Protech, som även sponsrade evenemanget med kreativt 3d-utskrivna Ipad-ställ till alla deltagare.

 

 

Möter lärarna på deras nivå

Creative Tools var ett av företagen som både talade om 3d-tekniken och ställde ut 3d-skrivaren Makerbot. Målet med deltagandet är för företaget att öka sin närvaro av 3d i skolan, och inte bara med den tekniska biten. I dagsläget arbetar de exempelvis med ett initiativ som heter 3d i skolan.

– Vi har redan ett initiativ som heter 3d i skolan, som vi startade för att för att hjälpa lärare, skolor och beslutsfattare inom utbildning att ta till sig den nya och revolutionerande 3d-tekniken (CAD, 3d-skrivare, 3d-skannrar, 3d-spel och 3d-film) och för att främja användning av 3d i skolan. Med vårt breda sortiment av 3d-skrivare, 3d-skannrar och 3d-mjukvara kan vi ta fram en helhetslösning som anpassas efter utbildningens behov.

Ett annat företag som säljer 3d-skrivaren i det lite mindre formatet är 3D Panospace. Förutom att visa upp sina produkter var de även på plats för att lyssna på och ta in lärarnas tankar och åsikter i ämnet.

– Vår produkt kommer inte rikta sig mot early adopters utan snarare den vanliga läraren. Vi vill gärna att skolorna hör av sig till oss för att ge feedback och diskutera hur materialet ska utformas på bästa sätt, säger Johan Rossell på 3D Panospace.

 

 

Konkurrensfördelar när elever når arbetslivet

På plats var även Christian Herbst från Wacom som lät deltagarna testa på deras ritplattor. Företaget säljer allt ifrån produkter där papper och penna kombineras med inbyggd digital teknik till mer avancerade lösningar där en kan rita direkt på skärmen och 3d-scanna.

– Vi vill berätta att Wacoms produkter inte bara är till för den kreativa branschen. Vi finns redan på flera håll inom utbildningssektorn, men det är många som behöver veta mer kring vad vi erbjuder, säger Christian och utvecklar:

– Verktygen ger skolan konkurrensfördelar när elever senare kommer ut i arbetslivet där dessa tekniker redan används eller kommer att kunna användas i framtiden.Vi tycker att det är viktigt att vi fortsätter att använda pennan som verktyg. I och med att vi använder den mindre och mindre så försvinner inte bara vår handstil/signum, det påverkar också berättarminnet negativt. Det är dessutom mer ergonomiskt att använda en penna än andra verktyg som till exempel tangentbord, mus och touchpad.

 

 

En annan utställare som också arbetar med 3d-tekniken i ett annat format än just 3d-skrivare är Teddy Larsson från S3Di, som både talade om och visade upp 3d-scanners.

– Vi jobbar med scanning och kopiering av 3d-objekt, så det jag erbjuder är kunskap och verktyg som knyter ihop 3d-säcken. Print är egentligen en liten del av jobbet, det är slutprodukten säger Teddy och utvecklar:

– Om skolorna börjar anamma tekniken så kommer det gynna alla. Vi har nyckeln som saknas – som skapar en helhet av 3d-tekniken. Det är med 3d-modellen det börjar, innan vi ens kan prata om 3d-printing, så de flesta kommer till mig först.

 

 

Läs mer om dagen här.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: