3d-företag: ”Det handlar om Sveriges globala framtid”

Under konferensen 3dp School den 16 augusti hade lärare möjlighet att lära sig allt om 3d-tekniken och hur den kan användas i skolan. De fem utställarna som fanns på plats, Creative Tools, Protech, 3D Panospace, Scan 3D Innovation (S3Di) och Wacom, är alla överens om att 3d-teknik i skolan är viktigt.

I utställningshallen under 3dp School kunde lärare bli inscannade till en digital fil av Teddy Larsson på S3Di, prova olika ritplattor hos Christian Herbst på Wacom, spana in MakerBot 3d-skrivaren hos Johan Nyström på Protech, ställa alla frågor om 3d-tekniken och den kända 3d-modellen 3DBenchy hos Creative Tools Daniel Norée samt titta på den smarta mindre 3d-skrivaren Panospace hos Johan Rossell och Robert Maksinen från 3D Panospace. 3dp frågade runt bland utställarna hur de ser på att använda 3d-tekniken i skolan och flera var överens: Sverige ligger efter i användandet jämfört med andra länder.

 

 

”Det börjar i skolorna”

– Vi vill boosta medvetenheten i skolorna då vi ligger efter i Sverige. Tittar vi på till exempel Tyskland eller Japan så ligger vi runt fem år efter i utvecklingen, så det handlar om Sveriges globala framtid, hur vi fortsätter konkurrera och det börjar i skolorna. Många skolor vill ha tillgång till tekniken men har ingen budget för det, säger Teddy Larsson, vd på Scan 3D Innovations, S3Di.

– Utvecklingen för branschen handlar också om att sätta dessa verktyg i händerna på ungdomar som kan bidra med andra synsätt. Vi lever med 3d hela tiden, i telefoner, på bion och hemma i soffan. Det finns överallt. För 20 år sen var tekniken för dyr, men i dag kan gemene man investera några tusenlappar för att själv ha tillgång till 3d-skrivartekniken – då kan skolorna också. Vår uppfattning är att Sverige ligger lite bakom på den fronten, säger Daniel Norée från Creative Tools.

– Vi kan erbjuda skolan en helhetslösning med skrivare, material och färdigt utbildningsmaterial, säger Evald Ottosson som är försäljningsansvarig på Protech, som även sponsrade evenemanget med kreativt 3d-utskrivna Ipad-ställ till alla deltagare.

 

 

Möter lärarna på deras nivå

Creative Tools var ett av företagen som både talade om 3d-tekniken och ställde ut 3d-skrivaren Makerbot. Målet med deltagandet är för företaget att öka sin närvaro av 3d i skolan, och inte bara med den tekniska biten. I dagsläget arbetar de exempelvis med ett initiativ som heter 3d i skolan.

– Vi har redan ett initiativ som heter 3d i skolan, som vi startade för att för att hjälpa lärare, skolor och beslutsfattare inom utbildning att ta till sig den nya och revolutionerande 3d-tekniken (CAD, 3d-skrivare, 3d-skannrar, 3d-spel och 3d-film) och för att främja användning av 3d i skolan. Med vårt breda sortiment av 3d-skrivare, 3d-skannrar och 3d-mjukvara kan vi ta fram en helhetslösning som anpassas efter utbildningens behov.

Ett annat företag som säljer 3d-skrivaren i det lite mindre formatet är 3D Panospace. Förutom att visa upp sina produkter var de även på plats för att lyssna på och ta in lärarnas tankar och åsikter i ämnet.

– Vår produkt kommer inte rikta sig mot early adopters utan snarare den vanliga läraren. Vi vill gärna att skolorna hör av sig till oss för att ge feedback och diskutera hur materialet ska utformas på bästa sätt, säger Johan Rossell på 3D Panospace.

 

 

Konkurrensfördelar när elever når arbetslivet

På plats var även Christian Herbst från Wacom som lät deltagarna testa på deras ritplattor. Företaget säljer allt ifrån produkter där papper och penna kombineras med inbyggd digital teknik till mer avancerade lösningar där en kan rita direkt på skärmen och 3d-scanna.

– Vi vill berätta att Wacoms produkter inte bara är till för den kreativa branschen. Vi finns redan på flera håll inom utbildningssektorn, men det är många som behöver veta mer kring vad vi erbjuder, säger Christian och utvecklar:

– Verktygen ger skolan konkurrensfördelar när elever senare kommer ut i arbetslivet där dessa tekniker redan används eller kommer att kunna användas i framtiden.Vi tycker att det är viktigt att vi fortsätter att använda pennan som verktyg. I och med att vi använder den mindre och mindre så försvinner inte bara vår handstil/signum, det påverkar också berättarminnet negativt. Det är dessutom mer ergonomiskt att använda en penna än andra verktyg som till exempel tangentbord, mus och touchpad.

 

 

En annan utställare som också arbetar med 3d-tekniken i ett annat format än just 3d-skrivare är Teddy Larsson från S3Di, som både talade om och visade upp 3d-scanners.

– Vi jobbar med scanning och kopiering av 3d-objekt, så det jag erbjuder är kunskap och verktyg som knyter ihop 3d-säcken. Print är egentligen en liten del av jobbet, det är slutprodukten säger Teddy och utvecklar:

– Om skolorna börjar anamma tekniken så kommer det gynna alla. Vi har nyckeln som saknas – som skapar en helhet av 3d-tekniken. Det är med 3d-modellen det börjar, innan vi ens kan prata om 3d-printing, så de flesta kommer till mig först.

 

 

Läs mer om dagen här.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: