3d-företag: ”Det handlar om Sveriges globala framtid”

Under konferensen 3dp School den 16 augusti hade lärare möjlighet att lära sig allt om 3d-tekniken och hur den kan användas i skolan. De fem utställarna som fanns på plats, Creative Tools, Protech, 3D Panospace, Scan 3D Innovation (S3Di) och Wacom, är alla överens om att 3d-teknik i skolan är viktigt.

I utställningshallen under 3dp School kunde lärare bli inscannade till en digital fil av Teddy Larsson på S3Di, prova olika ritplattor hos Christian Herbst på Wacom, spana in MakerBot 3d-skrivaren hos Johan Nyström på Protech, ställa alla frågor om 3d-tekniken och den kända 3d-modellen 3DBenchy hos Creative Tools Daniel Norée samt titta på den smarta mindre 3d-skrivaren Panospace hos Johan Rossell och Robert Maksinen från 3D Panospace. 3dp frågade runt bland utställarna hur de ser på att använda 3d-tekniken i skolan och flera var överens: Sverige ligger efter i användandet jämfört med andra länder.

 

 

”Det börjar i skolorna”

– Vi vill boosta medvetenheten i skolorna då vi ligger efter i Sverige. Tittar vi på till exempel Tyskland eller Japan så ligger vi runt fem år efter i utvecklingen, så det handlar om Sveriges globala framtid, hur vi fortsätter konkurrera och det börjar i skolorna. Många skolor vill ha tillgång till tekniken men har ingen budget för det, säger Teddy Larsson, vd på Scan 3D Innovations, S3Di.

– Utvecklingen för branschen handlar också om att sätta dessa verktyg i händerna på ungdomar som kan bidra med andra synsätt. Vi lever med 3d hela tiden, i telefoner, på bion och hemma i soffan. Det finns överallt. För 20 år sen var tekniken för dyr, men i dag kan gemene man investera några tusenlappar för att själv ha tillgång till 3d-skrivartekniken – då kan skolorna också. Vår uppfattning är att Sverige ligger lite bakom på den fronten, säger Daniel Norée från Creative Tools.

– Vi kan erbjuda skolan en helhetslösning med skrivare, material och färdigt utbildningsmaterial, säger Evald Ottosson som är försäljningsansvarig på Protech, som även sponsrade evenemanget med kreativt 3d-utskrivna Ipad-ställ till alla deltagare.

 

 

Möter lärarna på deras nivå

Creative Tools var ett av företagen som både talade om 3d-tekniken och ställde ut 3d-skrivaren Makerbot. Målet med deltagandet är för företaget att öka sin närvaro av 3d i skolan, och inte bara med den tekniska biten. I dagsläget arbetar de exempelvis med ett initiativ som heter 3d i skolan.

– Vi har redan ett initiativ som heter 3d i skolan, som vi startade för att för att hjälpa lärare, skolor och beslutsfattare inom utbildning att ta till sig den nya och revolutionerande 3d-tekniken (CAD, 3d-skrivare, 3d-skannrar, 3d-spel och 3d-film) och för att främja användning av 3d i skolan. Med vårt breda sortiment av 3d-skrivare, 3d-skannrar och 3d-mjukvara kan vi ta fram en helhetslösning som anpassas efter utbildningens behov.

Ett annat företag som säljer 3d-skrivaren i det lite mindre formatet är 3D Panospace. Förutom att visa upp sina produkter var de även på plats för att lyssna på och ta in lärarnas tankar och åsikter i ämnet.

– Vår produkt kommer inte rikta sig mot early adopters utan snarare den vanliga läraren. Vi vill gärna att skolorna hör av sig till oss för att ge feedback och diskutera hur materialet ska utformas på bästa sätt, säger Johan Rossell på 3D Panospace.

 

 

Konkurrensfördelar när elever når arbetslivet

På plats var även Christian Herbst från Wacom som lät deltagarna testa på deras ritplattor. Företaget säljer allt ifrån produkter där papper och penna kombineras med inbyggd digital teknik till mer avancerade lösningar där en kan rita direkt på skärmen och 3d-scanna.

– Vi vill berätta att Wacoms produkter inte bara är till för den kreativa branschen. Vi finns redan på flera håll inom utbildningssektorn, men det är många som behöver veta mer kring vad vi erbjuder, säger Christian och utvecklar:

– Verktygen ger skolan konkurrensfördelar när elever senare kommer ut i arbetslivet där dessa tekniker redan används eller kommer att kunna användas i framtiden.Vi tycker att det är viktigt att vi fortsätter att använda pennan som verktyg. I och med att vi använder den mindre och mindre så försvinner inte bara vår handstil/signum, det påverkar också berättarminnet negativt. Det är dessutom mer ergonomiskt att använda en penna än andra verktyg som till exempel tangentbord, mus och touchpad.

 

 

En annan utställare som också arbetar med 3d-tekniken i ett annat format än just 3d-skrivare är Teddy Larsson från S3Di, som både talade om och visade upp 3d-scanners.

– Vi jobbar med scanning och kopiering av 3d-objekt, så det jag erbjuder är kunskap och verktyg som knyter ihop 3d-säcken. Print är egentligen en liten del av jobbet, det är slutprodukten säger Teddy och utvecklar:

– Om skolorna börjar anamma tekniken så kommer det gynna alla. Vi har nyckeln som saknas – som skapar en helhet av 3d-tekniken. Det är med 3d-modellen det börjar, innan vi ens kan prata om 3d-printing, så de flesta kommer till mig först.

 

 

Läs mer om dagen här.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: