Full fart på EOS jätteprojekt NextGenAM

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 3 september 2018

Under våren 2017 skrev 3dp att EOS startat ett samarbete med Premium Aerotec, som levererar flygplansdelar och biltillverkaren Daimler, för att utveckla en metallbaserad additiv teknik för massproduktion. Nu är den första pilotanläggningen vid namn NextGenAM igång.

För närvarande består anläggningen i tyska Ausburg av olika maskiner för additiv tillverkning, efterbehandling och kvalitetssäkring. Det innovativa med projektet är att varje del är integrerade i ett automatiserat produktionsflöde. Detta innebär att alla manuella steg har kunnat eliminerats.

– Integreringen av AM-processen i en automatiserad produktionslinje är en viktig milstolpe för den breda tillämpningen av vår teknik i serieproduktioner, säger Doktor Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Så har produktionslinjen byggts upp. Från vänster till höger: bandsåg, robot, i bakgrunden: tredimensionellt optiskt mätsystem, installationsstation, uppackningsstation, i framkant: automatiserad guidat fordon. Källa: EOS

Så har anläggningen byggts upp

Hela produktionen tar till största delen form i anläggningens centrum. Här har EOS M 400-4 lasersystem placerats för industriell 3d-utskrift av metall. Dessa är utrustade med en pulverstation och en fristående station som installerar och packar upp objekt. Detta gör det möjligt att på automatik fylla och tömma 3d-systemet med aluminiummaterial, förbereda ett nytt arbete och även ta fram de färdiga utskrivna delarna.

När flera objekt är utskrivna transporteras hela skrivarplattformen via ett automatiserat fordon, i en behållare, till en station för efterbehandling. En robot plockar upp plattformen och placerar den i en ugn för värmebehandling. Sen tar samma robot bort plattformen och kvalitetssäkrar det genom ett tredimensionellt optiskt mätsystem. Som ett sista steg särskiljs sedan alla delar ifrån varandra.

Under de kommande månaderna kommer produktionskedjan att testas ytterligare och utvärderas. Även uppgifter kring systemets eventuella lönsamhet kommer att analyseras.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3