Månadens krönika: "3d-printing kan minska miljöproblem"

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 4 september 2018
Stefan Bergdahl har 28 års erfarenhet inom HP och arbetar i dag som vd för HP i Sverige. Hans ansvarsområde täcker alla HP:s segment; konsument, office, pc och graphic, print och 3d-print.

Allt fler av de varor vi köper produceras i andra länder. När jorden krymper för varje dag som går och avstånden mellan länder ter sig allt kortare är det konstigt att begränsa sin syn på miljön inom landsgränser. Att inte ta hänsyn till miljön är ohållbart i en värld som blir mer och mer globaliserad vilket minskar avstånden mellan nästan allt och alla. 

Ni som läser denna text är redan välbekanta med 3d. Ni är medvetna om att 3d tekniken är i sin vagga och att tekniken inte baseras på något vi skapat tidigare. Vi tar små steg, och vi hittar ständigt innovativa lösningar och användningsområden. Vi är inne i en otroligt intressant tid där teknologi verkligen kan förbättra och gynna framtida generationer, för just nu ser det inte speciellt ljust ut. Klimathotet är närmare än någonsin och få har undgått vad sommarens hette har haft för konsekvenser.

Jag är övertygad om att vi, genom att 3d-printa istället för att importera, kan flytta tillbaka stora delar av ländernas produktion inom landet. I syfte att skapa en mer hållbar framtid är tekniken avgörande med kortare produktlivs-cykler, enklare reparationer, minskad transport och miljövänligare produktion, vilket minskar våra fotavtryck på miljön.

Det gäller att tänka om och nytt! Denna digitala revolution går under många namn – Industri 4.0, fjärde industriella revolutionen eller Digital Manufacturing Revolution. Det finns tre nyckelkatalysatorer som behövs för att bygga ett framgångsrikt och hållbart ekosystem för att förvalta potentialen.

Skapa utbildningsmöjligheter

Sverige måste ta fram nya utbildningsprogram inom 3d-design, 3d-teknik och relaterade färdigheter. Det innebär inte bara att skapa möjligheter för kompetensutveckling och vidareutbildning utan även att ge utbildare och institutioner den FoU-finansiering som de behöver för att kunna främja utvecklingen av digital tillverkningskapacitet och digitala ekosystem över hela världen.

I dag investerar länder som Kina, Storbritannien, Kanada och Singapore hundratals miljoner dollar i utvecklingen av specialiserad teknik samt nyskapande design och produktion för 3d-teknik. Detta är dock bara början; fler investeringar behövs för att skapa nya utbildningsprogram och bygga en tekniskt kunnig och kompetent global arbetsstyrka inom verksamhet, teknikutveckling, logistik, ledning och andra områden.

Omfamna möjligheterna

Vi står inför en stor ekonomisk och samhällelig förändring och länder, företagsledare och globala medborgare behöver inse det stora värdet och den unika möjligheten som övergången från analog till digital tillverkning för med sig. De som nu omfamnar den nya tekniken kommer att sätta framtidens agenda. Jobbmöjligheter och hela ekonomier kommer att förändras runt om i världen när tillverkningen flyttas närmare till konsumenterna och platser där 3d-printing och annan digital teknik får som mest stöd. Industrin är på en historisk teknisk och ekonomisk vändpunkt, och genom att vara i framkant av digital tillverkning får länder chansen att säkra sin plats inom globalt ledarskap och innovation under årtionden framöver.

Stötta utvecklingen

När världen går mot en framtid där tillverkningen styrs av 3d-printing har regeringar chansen att påskynda framtagningen av robusta och hållbara 3d-ekosystem genom att stimulera investeringar med hjälp av skatteförmåner och bidrag. Kina har till exempel startat initiativet ”Made in China 2025” som främjar incitamentsmodeller för 3d-printing. Tyskland, Indien och Japan har utvecklat liknande initiativ, men ännu fler länder behöver följer deras exempel om de vill säkra sig spetskompetens inom digital tillverkning för sina marknader.

Vi på HP har valt att satsa mycket på 3d-printing, just för att vi tror att det kommer vara en betydelsefull teknik för samhället. Och jag hoppas att fler företag ser 3d-printing som ett sätt att påverka miljön!

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left