QR-kod kan säkra utskriften

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 4 september 2018
Så ser QR-koden ut inne i 3d-objektet. Foto: NYU

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

En QR-kod omvandlas först till ett tredimensionellt objekt som sedan integreras i både själva 3d-objektet och i CAD-filen. På så sätt varken syns det eller påverkar det 3d-utskrivna objektet.

Ett illustration av en delad QR-kod inne i ett 3d-objekt. Bild: NYU

– Genom att konvertera en relativt liten tvådimensionell märkning i en komplex 3d-figur som innehåller över hundra små element och som sedan göms inne i den 3d-utskrivna komponenten, kan vi skapa en sorts maskering vilket gör att QR-koden kan döljas för alla som inte vet var de ska leta efter den, säger professor Nikhil Gupta.

Förutom att de testade ett flertal olika sätt att bryta ner QR-koden till små och tillräckligt många delar, så har de även provat olika utskriftsmetoder. Bland annat att 3d-skriva i termoplaster, polymerer och olika legeringar.

Enligt forskarna är det främst två växande branscher som pekas ut som vinnare den nya lösningen: den biomedicinska och flygindustrin. Dessa förväntas att integrera avsevärt många fler 3d-delar i sina produktioner de kommande tre åren, vilka kommer kräva en högre säkerhet mot piratkopiering.

Läs hela studien här.

Läs vidare

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE