Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 6 september 2018

[metaslider id=”17691″]

 

På torsdag inviger Landskrona stad sin nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-modell över innerstaden. Modellen är skapad i skala 1:1000 och inkluderar allt ifrån stadens byggnader till träd och trottoarer.

Felix Heuman, designchef och Anders Lyhagen, teknikchef på Holygon.

Bakom 3d-modellen står grundarna av den nystartade 3d-studion Holygon, som drivs av Felix Heuman, designchef och Anders Lyhagen, teknikchef. Det var efter en offentlig upphandling som de fick uppdraget att ta fram en design och digitalt skapa hela 3d-modellen. Den 3d-printades av Landskrona stad.

Först fotograferades staden ovanifrån och ett punktnät byggdes upp med hjälp av en ljusradar. På så sätt har alla detaljer och färger kunnat avbildats in i minsta detalj.

– Genom hela arbetet med modellen har vi arbetat digitalt och vi har även programmerat våra egna verktyg för att kunna ge en exakt återgivning av innerstaden, säger Felix Heuman och utvecklar:

– Totalt består modellen av 35 000 objekt och vi har gjort så att alla takfärger i modellen är samma som i verkligheten.Vi har lagt ner mycket tid på att få till rätt geometri.

Modellen designades i programmet SketchUp Pro- ett arbete som tog över 1000 timmar. Därefter användes 3d-skrivaren ProJet 660 Pro från 3D Systems för att skriva ut alla modeller i gips, lim och färg.

Modellen har tagit tre månader att färdigställa och kommer på torsdag att visas upp för första gången i i Landskronas stadshus. Där blir den sedan kvar för en permanent utställning för att ge invånare och besökare en chans att se centrum i miniatyr.

Här visar Holygon hur de gjort:

 

 

Fler artiklar om 3d-utskrivna stadsmodeller:

Hela Oslo i en enda 3d-printad modell

Marknadsför Göteborg med gigantisk modell 

3d-teknik i framkant på Malmö stad 

Stockholm på 48 kvadratmeter

 

Läs vidare

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

3DVerkstan utökar portföljen med Caracol

3DVerkstan har inlett ett samarbete med Caracol avseende deras system för storskalig additiv tillverkning med robot.
Caracol

Saab Dynamics och Freemelt inleder samarbete

Freemelt har fått en order från Saab Dynamics gällande en förstudie om materialprocessutveckling av komplexa material för nya innovativa lösningar inom försvarsindustrin.
Freemelt-2-1

Sandvik avvecklar additivt tillverkningscenter

I november förra året tog Sandvik beslut om att revidera sin strategi för affärsområdet Additive Manufacturing. Det innebär att produktionen av 3D-printade metalldelar i Sandviken ska avvecklas. 
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi