HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP:s nya metallskrivare HP Metal Jet kommer att börja levereras år 2020.

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Redan 2017 började HP avslöja sina planer om att utforska möjligheterna med 3d-utskrifter i metall. Nu har de tagit de sitt första kliv in på marknaden när de under gårdagen lanserade sin första 3d-skrivare för metall, under mässan IMTS i Chicago. HP Metal Jet, ska enligt företaget kunna skriva ut 50 gånger snabbare och mer kostnadseffektivt än andra binder-jetting system.

HP Metal Jet funktionella utskrift från GKN-fabriken.

– Vi är mitt i en digital industriell revolution som omvandlar tillverkningsindustrin till 12 miljarder dollar. HP har hjälpt oss att leda denna omvandling genom att slå inom med 3d-massproduktion av plastdelar. Vi fördubblar nu med HP Metal Jet, ett genombrott i 3d-teknik för metallprinting, säger Dion Weisler, vd på HP Inc.

Maskinen är baserad på binder-jetting-tekniken på voxel-nivå (pulver som binds samman med bindemedel). Byggytan ligger på 430 x 320 x 200 millimeter. Till en början kommer den kunna skriva ut rostfria ståldelar som levererar isotropa egenskaper som uppfyller ASTM och MPIF standarder, skriver HP.

Inleder med nya partnerskap 

Företaget lanserar även Metal Jet Production Service som erbjuder kunderna att iterera tekniken i sina fabriker innan de börjar använda den för massproduktion under 2019. Enligt HP har flera företag redan laddat upp sina designfiler för stora upplagor av utskrifter. De nya partnerskapen inkluderar bland annat GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen och Wilo.

Volkswagen planerar att använda HP Metal Jet för att skapa komplexa strukturer för växelspaksknoppar.

Fordonstillverkaren Volkswagen ska integrera HP Metal Jet i sin design- och produktionsplan och planerar att använda tekniken för att skriva ut delar med höga strukturella krav, såsom växelspaksknappar och spegelfästen.

Wilo, som tillverkar pumpar och pumpsystem, planerar även att använda HP Metal Jet-tekniken för att producera hydrauliska delar som impellrar, diffusorer och pumphusar som måste motstå intensiva sug-, tryck- och temperaturfluktuationer.

Under första halvan av år 2019 kommer kunder kunna beställa delar från Metal Jet Production Service. 3d-skrivaren kommer börja levereras till de första kunderna år 2020 och för den kommersiella marknaden 2021. Kostnaden kommer att börja på 399 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 3,6 miljoner svenska kronor.

HP:s svenska återförsäljare är 3D Center.

 

Så fungerar den nya 3d-skrivaren:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: