HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP:s nya metallskrivare HP Metal Jet kommer att börja levereras år 2020.

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Redan 2017 började HP avslöja sina planer om att utforska möjligheterna med 3d-utskrifter i metall. Nu har de tagit de sitt första kliv in på marknaden när de under gårdagen lanserade sin första 3d-skrivare för metall, under mässan IMTS i Chicago. HP Metal Jet, ska enligt företaget kunna skriva ut 50 gånger snabbare och mer kostnadseffektivt än andra binder-jetting system.

HP Metal Jet funktionella utskrift från GKN-fabriken.

– Vi är mitt i en digital industriell revolution som omvandlar tillverkningsindustrin till 12 miljarder dollar. HP har hjälpt oss att leda denna omvandling genom att slå inom med 3d-massproduktion av plastdelar. Vi fördubblar nu med HP Metal Jet, ett genombrott i 3d-teknik för metallprinting, säger Dion Weisler, vd på HP Inc.

Maskinen är baserad på binder-jetting-tekniken på voxel-nivå (pulver som binds samman med bindemedel). Byggytan ligger på 430 x 320 x 200 millimeter. Till en början kommer den kunna skriva ut rostfria ståldelar som levererar isotropa egenskaper som uppfyller ASTM och MPIF standarder, skriver HP.

Inleder med nya partnerskap 

Företaget lanserar även Metal Jet Production Service som erbjuder kunderna att iterera tekniken i sina fabriker innan de börjar använda den för massproduktion under 2019. Enligt HP har flera företag redan laddat upp sina designfiler för stora upplagor av utskrifter. De nya partnerskapen inkluderar bland annat GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen och Wilo.

Volkswagen planerar att använda HP Metal Jet för att skapa komplexa strukturer för växelspaksknoppar.

Fordonstillverkaren Volkswagen ska integrera HP Metal Jet i sin design- och produktionsplan och planerar att använda tekniken för att skriva ut delar med höga strukturella krav, såsom växelspaksknappar och spegelfästen.

Wilo, som tillverkar pumpar och pumpsystem, planerar även att använda HP Metal Jet-tekniken för att producera hydrauliska delar som impellrar, diffusorer och pumphusar som måste motstå intensiva sug-, tryck- och temperaturfluktuationer.

Under första halvan av år 2019 kommer kunder kunna beställa delar från Metal Jet Production Service. 3d-skrivaren kommer börja levereras till de första kunderna år 2020 och för den kommersiella marknaden 2021. Kostnaden kommer att börja på 399 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 3,6 miljoner svenska kronor.

HP:s svenska återförsäljare är 3D Center.

 

Så fungerar den nya 3d-skrivaren:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: