HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP:s nya metallskrivare HP Metal Jet kommer att börja levereras år 2020.

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Redan 2017 började HP avslöja sina planer om att utforska möjligheterna med 3d-utskrifter i metall. Nu har de tagit de sitt första kliv in på marknaden när de under gårdagen lanserade sin första 3d-skrivare för metall, under mässan IMTS i Chicago. HP Metal Jet, ska enligt företaget kunna skriva ut 50 gånger snabbare och mer kostnadseffektivt än andra binder-jetting system.

HP Metal Jet funktionella utskrift från GKN-fabriken.

– Vi är mitt i en digital industriell revolution som omvandlar tillverkningsindustrin till 12 miljarder dollar. HP har hjälpt oss att leda denna omvandling genom att slå inom med 3d-massproduktion av plastdelar. Vi fördubblar nu med HP Metal Jet, ett genombrott i 3d-teknik för metallprinting, säger Dion Weisler, vd på HP Inc.

Maskinen är baserad på binder-jetting-tekniken på voxel-nivå (pulver som binds samman med bindemedel). Byggytan ligger på 430 x 320 x 200 millimeter. Till en början kommer den kunna skriva ut rostfria ståldelar som levererar isotropa egenskaper som uppfyller ASTM och MPIF standarder, skriver HP.

Inleder med nya partnerskap 

Företaget lanserar även Metal Jet Production Service som erbjuder kunderna att iterera tekniken i sina fabriker innan de börjar använda den för massproduktion under 2019. Enligt HP har flera företag redan laddat upp sina designfiler för stora upplagor av utskrifter. De nya partnerskapen inkluderar bland annat GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen och Wilo.

Volkswagen planerar att använda HP Metal Jet för att skapa komplexa strukturer för växelspaksknoppar.

Fordonstillverkaren Volkswagen ska integrera HP Metal Jet i sin design- och produktionsplan och planerar att använda tekniken för att skriva ut delar med höga strukturella krav, såsom växelspaksknappar och spegelfästen.

Wilo, som tillverkar pumpar och pumpsystem, planerar även att använda HP Metal Jet-tekniken för att producera hydrauliska delar som impellrar, diffusorer och pumphusar som måste motstå intensiva sug-, tryck- och temperaturfluktuationer.

Under första halvan av år 2019 kommer kunder kunna beställa delar från Metal Jet Production Service. 3d-skrivaren kommer börja levereras till de första kunderna år 2020 och för den kommersiella marknaden 2021. Kostnaden kommer att börja på 399 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 3,6 miljoner svenska kronor.

HP:s svenska återförsäljare är 3D Center.

 

Så fungerar den nya 3d-skrivaren:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: