HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP:s nya metallskrivare HP Metal Jet kommer att börja levereras år 2020.

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Redan 2017 började HP avslöja sina planer om att utforska möjligheterna med 3d-utskrifter i metall. Nu har de tagit de sitt första kliv in på marknaden när de under gårdagen lanserade sin första 3d-skrivare för metall, under mässan IMTS i Chicago. HP Metal Jet, ska enligt företaget kunna skriva ut 50 gånger snabbare och mer kostnadseffektivt än andra binder-jetting system.

HP Metal Jet funktionella utskrift från GKN-fabriken.

– Vi är mitt i en digital industriell revolution som omvandlar tillverkningsindustrin till 12 miljarder dollar. HP har hjälpt oss att leda denna omvandling genom att slå inom med 3d-massproduktion av plastdelar. Vi fördubblar nu med HP Metal Jet, ett genombrott i 3d-teknik för metallprinting, säger Dion Weisler, vd på HP Inc.

Maskinen är baserad på binder-jetting-tekniken på voxel-nivå (pulver som binds samman med bindemedel). Byggytan ligger på 430 x 320 x 200 millimeter. Till en början kommer den kunna skriva ut rostfria ståldelar som levererar isotropa egenskaper som uppfyller ASTM och MPIF standarder, skriver HP.

Inleder med nya partnerskap 

Företaget lanserar även Metal Jet Production Service som erbjuder kunderna att iterera tekniken i sina fabriker innan de börjar använda den för massproduktion under 2019. Enligt HP har flera företag redan laddat upp sina designfiler för stora upplagor av utskrifter. De nya partnerskapen inkluderar bland annat GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen och Wilo.

Volkswagen planerar att använda HP Metal Jet för att skapa komplexa strukturer för växelspaksknoppar.

Fordonstillverkaren Volkswagen ska integrera HP Metal Jet i sin design- och produktionsplan och planerar att använda tekniken för att skriva ut delar med höga strukturella krav, såsom växelspaksknappar och spegelfästen.

Wilo, som tillverkar pumpar och pumpsystem, planerar även att använda HP Metal Jet-tekniken för att producera hydrauliska delar som impellrar, diffusorer och pumphusar som måste motstå intensiva sug-, tryck- och temperaturfluktuationer.

Under första halvan av år 2019 kommer kunder kunna beställa delar från Metal Jet Production Service. 3d-skrivaren kommer börja levereras till de första kunderna år 2020 och för den kommersiella marknaden 2021. Kostnaden kommer att börja på 399 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 3,6 miljoner svenska kronor.

HP:s svenska återförsäljare är 3D Center.

 

Så fungerar den nya 3d-skrivaren:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: