25 gymnasieskolor inför ett makerspace

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 25 september 2018
Ett makerspace bidrar till ett större elevengagemang och gör det möjligt för gymnasiets elever att ligga i framkant vad gäller IT, Science och tech, menar Fredrik Sjövall som är rektor för NTI Gymnasiet i Karlstad.

25 NTI gymnasium runtom i Sverige få ett makerspace. Enligt skolchefen är det en möjlighet för eleverna att ta sitt intresse, och sina kunskaper inom tech, it och science till nästa nivå.

Efter en sammanslagning mellan vad som kallades IT-gymnasiet och NTI-gymnasiet har det nu resulterat i 25 gymnasieskolor runtom i Sverige under namnet NTI-gymnasiet. Nu samtliga skolor få ett makerspace, något som kan liknas vid en digitaliserad slöjdsal.

På NTI:s 25 gymnasieskolor innebär detta i praktiken ett rum fyllt med 3d-skrivare, laserskärare, microdatorer, skruvar, drönare och robotar, säger Fredrik Sjövall, rektor på NTI Gymnasiet i Karlstad.

Satsningen görs för att eleverna ska ligga i framkant inom områdena IT, tech och science. NTI Gymnasiet i Karlstad är ett av de första skolorna som kommer få ett makerspace.

– Vi har köpt in tre stycken 3d-skrivare. Lärarna har fått viss utbildning gällande 3d-skrivartekniken och vi arbetar kontinuerligt med att utbilda personalen inom tech, science och IT. I och med transformationen då IT gymnasiet i Karlstad blir NTI gymnasiet i Karlstad tyckte vi att detta var en lämplig tidpunkt för denna satsning, säger Fredrik Sjövall till 3dp.

 

 

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft