25 gymnasieskolor inför ett makerspace

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 25 september 2018
Ett makerspace bidrar till ett större elevengagemang och gör det möjligt för gymnasiets elever att ligga i framkant vad gäller IT, Science och tech, menar Fredrik Sjövall som är rektor för NTI Gymnasiet i Karlstad.

25 NTI gymnasium runtom i Sverige få ett makerspace. Enligt skolchefen är det en möjlighet för eleverna att ta sitt intresse, och sina kunskaper inom tech, it och science till nästa nivå.

Efter en sammanslagning mellan vad som kallades IT-gymnasiet och NTI-gymnasiet har det nu resulterat i 25 gymnasieskolor runtom i Sverige under namnet NTI-gymnasiet. Nu samtliga skolor få ett makerspace, något som kan liknas vid en digitaliserad slöjdsal.

På NTI:s 25 gymnasieskolor innebär detta i praktiken ett rum fyllt med 3d-skrivare, laserskärare, microdatorer, skruvar, drönare och robotar, säger Fredrik Sjövall, rektor på NTI Gymnasiet i Karlstad.

Satsningen görs för att eleverna ska ligga i framkant inom områdena IT, tech och science. NTI Gymnasiet i Karlstad är ett av de första skolorna som kommer få ett makerspace.

– Vi har köpt in tre stycken 3d-skrivare. Lärarna har fått viss utbildning gällande 3d-skrivartekniken och vi arbetar kontinuerligt med att utbilda personalen inom tech, science och IT. I och med transformationen då IT gymnasiet i Karlstad blir NTI gymnasiet i Karlstad tyckte vi att detta var en lämplig tidpunkt för denna satsning, säger Fredrik Sjövall till 3dp.

 

 

Läs vidare

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.
IMG_5084-scaled-e1669812648345

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage