Är framtidens mattor 3d-printade?

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 25 september 2018

London Design Festival ägde rum i förra veckan. Det är en uppvisning av fascinerande skapelser från alla aspekter av design. Naturligtvis inkluderade detta 3d-utskrivna effekter, som holländska Studio Plott visade upp med sitt innovativa sätt att skapa mattor. 

Studio Plott, baserad i Nederländerna, grundades av Rudi Boiten och Mirieille Burger, som är designers. I sitt projekt ”Crossing Lines” har de skapat 3d-utskrivna polyamidmattor i olika former.

– De olika mönstren är en visualisering av vår fascination för teknik, traditionella hantverk, geometriska mönster, färg och form. Varje matta har sitt eget lekfulla samspel av linjer, där de öppna strukturerna och ljusa färgerna skapar en visuell dialog mellan mattorna och deras underliggande ytor, säger Boiten och Burger från Studio Plott.

År 2014 tog både Boiten och Burger examen från Design Academy, och kort därpå grundade de tillsammans företaget Studio Plott. Tillsammans har de utforskat möjligheterna till digitalt tryckta geometriska mönster och ytor som förvandlar traditionella tekniker som syteknik, vävning och stickning till modernare teknik. För att skapa textilierna har de utvecklat egna maskiner för att kunna bemöta behoven i de olika projekten.

Varje projekt kommer från ett personligt intresse för kulturer och hantverk från en tillhörande tidsperiod, livsstil eller en miljö. Allt börjar med en skiss på ett papper. Vid varje ritning är ett material, form, eller mönster visuellt anslutet. Sedan utformar de sin egen maskin som kan konvertera dessa ritningar till en fysisk och realistisk slutprodukt. Efter en period av konstruktion av maskinen, testande och reaktioner på de första proverna och prototyperna, är en produkt äntligen född. Även om den är tillverkad av en maskin, ser den ut att vara tillverkad av mänskliga händer.

 

Källa/Bilder: studioplott.com

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D