Formnext, 3d-skrivarmässa i Frankfurt, sätter i år fokus på ett område där 3d-tekniken fortfarande står och stampar i startgroparna: byggbranschen.
För att främja användningen av additiv tillverkning inom byggbranschen har mässarrangören Formnext och tekniska universitetet i Darmstadt ingått ett samarbete. Det innebär att byggbranschen kommer få ta större plats under Formnext-mässan de närmaste åren. Samtidigt är Formnext inblandade som sponsor för Built Environment – Additive Manufacturing Symposium (BE-AM), som tidigare lanserats av TU Darmstadt, och som regelbundet för samman nyckelpersoner från byggbranschen och arkitekturbranschen för att diskutera additiv tillverkning inom sektorn.
– Additiv tillverkning är fortfarande ett relativt nytt ämne inom byggindustrin även om det finns många innovativa tillvägagångssätt och koncept som kan tillämpas. Genom samarbetet med TU Darmstadt vi vill göra ett viktigt bidrag för att visa på den innovativa potential som finns med additiv tillverkning inom byggbranschen, säger Sascha F. Wenzler, chef över Formnext-divisionen.
De två professorerna Oliver Tessmann och Ulrich Knaack från TU Darmstadt har i flera år arbetat med additiv tillverkning inom byggområdet och arbetar för närvarande med flera projekt. En del forskning handlar om olika produktionsmetoder och användning av olika material. För tre år sedan lanserade de två professorerna även BE-AM-symposiet, som kommer att äga rum i Darmstadt den 12 oktober i år.
– Vårt mål är att främja additiv tillverkning inom byggbranschen, säger professor Knaack från institutionen för strukturmekanik och design, ISM + D.
– Vi är glada att vi genom vårt samarbete med Formnext kan få ännu bättre kontakt med andra industrisektorer där additiv tillverkning redan används i en större utsträckning. Företag som använder tekniken inom byggbranschen kan få ekonomisk nytta, menar Knaack.
– Byggbranschen är en del av andra applikationsindustrier i den gemensamma sökningen efter mervärde av 3d-utskrivna applikationer. Vi kommer att kunna skriva ut intelligenta former och mönster som inte varit möjliga innan, och på så vis kan vi dra nytta av befintliga erfarenheter och samhällen, säger professor Oliver Tessmann, Digital Design Unit, DDU.
Under de närmaste åren kommer samarbetet mellan Formnext och BE-AM och TU Darmstadt att intensifieras. Detta kan komma att bidra till att Formnext blir en viktig plattform för kontakter och inspiration bland arkitekter, byggnadsingenjörer och andra företag från byggbranschen.
Formnext äger rum mellan den 13-16 oktober 2018 i Frankfurt. Additiv tillverkning för just byggbranschen kommer att presenteras i mässans AM4U-område den 14 oktober.