Futuristisk design med 3d-teknik

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 9 oktober 2018
En av vattenväxterna har fått namnet ”Nomadic Cleaner”. Foto: nicolehone.com

Industridesignern Nicole Hone har skapat futuristiska och realistiska vattenväxter med hjälp av 3d-skrivare och digitala verktyg. – Balansen mellan kontrollerad design och okontrollerad naturlig interaktion leder till en övertygande organisk prestanda, skriver Nicole på sin hemsida

Den nyzeeländska industridesignern Nicole Hone har skapat något som kan få oss att förundras över vad som är möjligt med 3d-tekniken. Genom att använda sig av en PolyJet 3d-skrivare från Stratasys har Nicole med multipla material 3d-skrivit futuristiska vattenväxter. Dessa är en del av ett arbete inom filmskapande, för Victoria university of Wellington, där Nicole studerat hur design och rörelse kan få nytt liv genom 4d-printing.

Efter PolyJet-processen, som består av att små doppar av flytande fotopolymerer sprutas i ett lager som därefter uv-härdas, togs allt stödmaterial försiktigt bort med tandpetare för att inte förstöra de komplexa detaljerna. Därefter färgades utskrifterna och placerades i vatten där de komplexa delarna kunde röra sig flytande och se mer organiska ut.

– Dessa datorgenererade objekt utnyttjar både den digitala världen med sin mångsidighet och effektivitet i formframställning och den fysiska världen, där objekt kan reagera på miljön, människor och andra printade objekt. Balansen mellan kontrollerad design och okontrollerad naturlig interaktion leder till en övertygande organisk prestanda, skriver Nicole Hone på sin hemsida. 

Nicole Hone menar att växterna tillsammans med digital animation kan komma att bli fördelaktiga för museer, nöjesparker och filmer. Förutom att designa vattenväxter finns andra spännande projekt som involverar 3d-utskrifter att se på Nicoles hemsida.

Hydrophytes – 4D Printing av Nicole Hone via Vimeo.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two