Lampfantaster sparar tid med 3d-skrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 30 oktober 2018
Louis Poulsen har genom åren tillverkat en rad välkända klassiker i samarbete med designers som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton.

Den danska belysningsleverantören, Louis Poulsen, använder sedan länge 3d-skrivare för att ta fram prototyper för sina armaturer. Idag har företaget tre skrivare som levererats av Protech.

Det var för sex år sen, 2012, som företaget investerade i en 3d-skrivare från leverantören Protech. Maskinen, en uPrint SE Plus, var väldigt uppskattad och snart blev det ytterligare en skrivare i samma märke. Efter en önskan om större byggutrymme och bättre detaljrikedom bytte de dock ut den ena maskinen till två nya, en Objet260 och en Stratasys F270.

Vi använder 3d-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3d-geometrier, 3d-utskrifter och avancerad gjutning, berättar Christian Dinnsen som är produktingenjör hos Louis Poulsen.

Lampan Flindt Væg, framtagen av den danska designern Christian Flindt. Foto: Louispoulsen.se

Att använda 3d-skrivare har inneburit att de kan skriva ut prototyper av nya produkter under natten. Med Stratasys F270 kan företaget exempelvis skriva ut fixturer så stora som 305 x 254 x 305 millimeter och med Objet 260 Connex3 kan de skriva ut böjbara och transparenta delar. I den senare går det även att skriva ut flera olika material i en körning.

– Även om det är två rätt så olika tekniker så kompletterar 3d-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen och fortsätter:

– Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller och FDM till fixturer och liknande. Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.

Protech har varit involverade i hela processen, från installation till utbildning av personalen.

– Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, säger Christian Dinnsen.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF