Lampfantaster sparar tid med 3d-skrivare

Louis Poulsen har genom åren tillverkat en rad välkända klassiker i samarbete med designers som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton.

Den danska belysningsleverantören, Louis Poulsen, använder sedan länge 3d-skrivare för att ta fram prototyper för sina armaturer. Idag har företaget tre skrivare som levererats av Protech.

Det var för sex år sen, 2012, som företaget investerade i en 3d-skrivare från leverantören Protech. Maskinen, en uPrint SE Plus, var väldigt uppskattad och snart blev det ytterligare en skrivare i samma märke. Efter en önskan om större byggutrymme och bättre detaljrikedom bytte de dock ut den ena maskinen till två nya, en Objet260 och en Stratasys F270.

Vi använder 3d-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3d-geometrier, 3d-utskrifter och avancerad gjutning, berättar Christian Dinnsen som är produktingenjör hos Louis Poulsen.

Lampan Flindt Væg, framtagen av den danska designern Christian Flindt. Foto: Louispoulsen.se

Att använda 3d-skrivare har inneburit att de kan skriva ut prototyper av nya produkter under natten. Med Stratasys F270 kan företaget exempelvis skriva ut fixturer så stora som 305 x 254 x 305 millimeter och med Objet 260 Connex3 kan de skriva ut böjbara och transparenta delar. I den senare går det även att skriva ut flera olika material i en körning.

– Även om det är två rätt så olika tekniker så kompletterar 3d-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen och fortsätter:

– Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller och FDM till fixturer och liknande. Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.

Protech har varit involverade i hela processen, från installation till utbildning av personalen.

– Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, säger Christian Dinnsen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: