Den danska belysningsleverantören, Louis Poulsen, använder sedan länge 3d-skrivare för att ta fram prototyper för sina armaturer. Idag har företaget tre skrivare som levererats av Protech.
Det var för sex år sen, 2012, som företaget investerade i en 3d-skrivare från leverantören Protech. Maskinen, en uPrint SE Plus, var väldigt uppskattad och snart blev det ytterligare en skrivare i samma märke. Efter en önskan om större byggutrymme och bättre detaljrikedom bytte de dock ut den ena maskinen till två nya, en Objet260 och en Stratasys F270.
– Vi använder 3d-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3d-geometrier, 3d-utskrifter och avancerad gjutning, berättar Christian Dinnsen som är produktingenjör hos Louis Poulsen.
Att använda 3d-skrivare har inneburit att de kan skriva ut prototyper av nya produkter under natten. Med Stratasys F270 kan företaget exempelvis skriva ut fixturer så stora som 305 x 254 x 305 millimeter och med Objet 260 Connex3 kan de skriva ut böjbara och transparenta delar. I den senare går det även att skriva ut flera olika material i en körning.
– Även om det är två rätt så olika tekniker så kompletterar 3d-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen och fortsätter:
– Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller och FDM till fixturer och liknande. Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.
Protech har varit involverade i hela processen, från installation till utbildning av personalen.
– Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, säger Christian Dinnsen.