Lampfantaster sparar tid med 3d-skrivare

Louis Poulsen har genom åren tillverkat en rad välkända klassiker i samarbete med designers som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton.

Den danska belysningsleverantören, Louis Poulsen, använder sedan länge 3d-skrivare för att ta fram prototyper för sina armaturer. Idag har företaget tre skrivare som levererats av Protech.

Det var för sex år sen, 2012, som företaget investerade i en 3d-skrivare från leverantören Protech. Maskinen, en uPrint SE Plus, var väldigt uppskattad och snart blev det ytterligare en skrivare i samma märke. Efter en önskan om större byggutrymme och bättre detaljrikedom bytte de dock ut den ena maskinen till två nya, en Objet260 och en Stratasys F270.

Vi använder 3d-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3d-geometrier, 3d-utskrifter och avancerad gjutning, berättar Christian Dinnsen som är produktingenjör hos Louis Poulsen.

Lampan Flindt Væg, framtagen av den danska designern Christian Flindt. Foto: Louispoulsen.se

Att använda 3d-skrivare har inneburit att de kan skriva ut prototyper av nya produkter under natten. Med Stratasys F270 kan företaget exempelvis skriva ut fixturer så stora som 305 x 254 x 305 millimeter och med Objet 260 Connex3 kan de skriva ut böjbara och transparenta delar. I den senare går det även att skriva ut flera olika material i en körning.

– Även om det är två rätt så olika tekniker så kompletterar 3d-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen och fortsätter:

– Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller och FDM till fixturer och liknande. Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.

Protech har varit involverade i hela processen, från installation till utbildning av personalen.

– Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, säger Christian Dinnsen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: 

De lägger i nästa växel

Additive Industries och 3rd Dimension Industrial 3D Printing ingår partnerskap. 3rd Dimension la nyligen sin första beställning hos Additive Industries på den uppmärksammade metallskrivaren MetalFAB1.

Publicerat av: 

Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Publicerat av: 

Flera spännande talare klara för AM-Dagen

Den 5 december är det dags för AM-Dagen, 3dp.se:s årliga konferens om 3d-utskrivna slutprodukter för svenska teknikföretag inom bland annat fordons, flyg- och verkstadsindustri. Nu är ännu fler talare klara för dagen!

Publicerat av: 

Ford prisas för 3d-verktyg

Ford vinner samtliga pris för additiv tillverkning i Automotive Innovation Awards Competition. Detta efter att ha tillverkat verktyg för fordon med hjälp av additiv tillverkning.

Publicerat av: