Lampfantaster sparar tid med 3d-skrivare

Louis Poulsen har genom åren tillverkat en rad välkända klassiker i samarbete med designers som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton.

Den danska belysningsleverantören, Louis Poulsen, använder sedan länge 3d-skrivare för att ta fram prototyper för sina armaturer. Idag har företaget tre skrivare som levererats av Protech.

Det var för sex år sen, 2012, som företaget investerade i en 3d-skrivare från leverantören Protech. Maskinen, en uPrint SE Plus, var väldigt uppskattad och snart blev det ytterligare en skrivare i samma märke. Efter en önskan om större byggutrymme och bättre detaljrikedom bytte de dock ut den ena maskinen till två nya, en Objet260 och en Stratasys F270.

Vi använder 3d-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3d-geometrier, 3d-utskrifter och avancerad gjutning, berättar Christian Dinnsen som är produktingenjör hos Louis Poulsen.

Lampan Flindt Væg, framtagen av den danska designern Christian Flindt. Foto: Louispoulsen.se

Att använda 3d-skrivare har inneburit att de kan skriva ut prototyper av nya produkter under natten. Med Stratasys F270 kan företaget exempelvis skriva ut fixturer så stora som 305 x 254 x 305 millimeter och med Objet 260 Connex3 kan de skriva ut böjbara och transparenta delar. I den senare går det även att skriva ut flera olika material i en körning.

– Även om det är två rätt så olika tekniker så kompletterar 3d-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen och fortsätter:

– Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller och FDM till fixturer och liknande. Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.

Protech har varit involverade i hela processen, från installation till utbildning av personalen.

– Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, säger Christian Dinnsen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: