Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Sverige är på efterkälken vad gäller implementering av additiv tillverkning inom industrin, i förhållande till jämförbara industriländer. USA, Tyskland och Kina är alla länder som satsat stort på utvecklingen av additiv tillverkning. När den globala konkurrensen ökar, ökar även Sveriges behov av nya material, produktionsprocesser och produkter. Här kan additiv tillverkning vara en viktig komponent i utvecklingen. Så beskriver Oxford Research Sveriges utgångspunkt i en ny kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige.

Uppdragsgivare för kartläggningen är regionerna i Örebro, Östergötland, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Dalarna samt Länsstyrelsen i Stockholms län. Detta motsvarar drygt hälften av Sveriges alla län, 9 av det totala 21. Studien är tänkt att användas som ett underlag för en gemensam satsning inom området.

I rapporten konstateras det att den additiva tillverkningstekniken förväntas växa med 30 procent varje år, fram till år 2020. De mest framstående områdena som kommer stå för 50 procent av marknaden är flyg, medicin, dental och fordonsindustrier.

Följande resultat presenteras i rapporten:

  • En mångfald av förmågor avseende tekniker och tillämpningar inom additiv tillverkning i industrin finns representerade i Mellansverige.
  • Det finns nationellt och internationellt framstående kunskapsutveckling inom additiv tillverkning på universitet, regionala högskolor och industrinära forskningsinstitut i Mellansverige. Framför allt finns en tydlig kunskapsinfrastruktur kring avancerade material med fokus på metaller. 
  • Det går att urskilja två geografier med starka miljöer inom additiv tillverkning i Mellansverige: Örebro-Karlskoga och Stockholm-Uppsala-Gävleborg. I Örebro-Karlskoga ligger tonvikten på forskning och utveckling för industriell tillämpning medan styrkan i Stockholm-Uppsala-Gävleborg finns inom materialforskning och utveckling.
  • Det finns en betydande kritisk massa inom industrin i Mellansverige för applikation av additiva tillverkningsmetoder.
  • Det finns ett stort behov av insatser för kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom alla led av den additiv tillverkningsprocessen. I Mellansverige saknas det en tillräckligt systematiserad och samordnad kompetensförsörjning och kompetensutveckling av befintlig personal i industrin.
  • Det finns ett behov av höjd kunskapsnivå och utökande resurser i stödsystemet för att möta den efterfrågan som finns på marknaden. 

I studien beskrivs Mellansverige geografiskt ha stor potential för tillämpning av additiv tillverkning inom industrin. Här finns det både en betydande skogs- och stålindustri i kombination med en stark forskningsprofil inom avancerade material. Andra områden som lyfts som starka är medicin och läkemedel, försvar, energi och fordon.

Här kan du läsa hela studien.

Om Oxford Research och studien

Analysföretaget Oxford Research specialiserar sig inom regional utveckling och näringslivsutveckling samt välfärdsfrågor. Rapporten baseras på en kartläggning, genomförd april – oktober 2018, av förmågor och resurser inom additiv tillverkning i Mellansverige. Undersökningen är baserad på en intervjustudie med regionala utvecklingsaktörer och nationella experter, en dokumentstudie av forskning och tidigare studier och regionala sammanställningar och styrdokument samt en workshop.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: