Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Sverige är på efterkälken vad gäller implementering av additiv tillverkning inom industrin, i förhållande till jämförbara industriländer. USA, Tyskland och Kina är alla länder som satsat stort på utvecklingen av additiv tillverkning. När den globala konkurrensen ökar, ökar även Sveriges behov av nya material, produktionsprocesser och produkter. Här kan additiv tillverkning vara en viktig komponent i utvecklingen. Så beskriver Oxford Research Sveriges utgångspunkt i en ny kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige.

Uppdragsgivare för kartläggningen är regionerna i Örebro, Östergötland, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Dalarna samt Länsstyrelsen i Stockholms län. Detta motsvarar drygt hälften av Sveriges alla län, 9 av det totala 21. Studien är tänkt att användas som ett underlag för en gemensam satsning inom området.

I rapporten konstateras det att den additiva tillverkningstekniken förväntas växa med 30 procent varje år, fram till år 2020. De mest framstående områdena som kommer stå för 50 procent av marknaden är flyg, medicin, dental och fordonsindustrier.

Följande resultat presenteras i rapporten:

  • En mångfald av förmågor avseende tekniker och tillämpningar inom additiv tillverkning i industrin finns representerade i Mellansverige.
  • Det finns nationellt och internationellt framstående kunskapsutveckling inom additiv tillverkning på universitet, regionala högskolor och industrinära forskningsinstitut i Mellansverige. Framför allt finns en tydlig kunskapsinfrastruktur kring avancerade material med fokus på metaller. 
  • Det går att urskilja två geografier med starka miljöer inom additiv tillverkning i Mellansverige: Örebro-Karlskoga och Stockholm-Uppsala-Gävleborg. I Örebro-Karlskoga ligger tonvikten på forskning och utveckling för industriell tillämpning medan styrkan i Stockholm-Uppsala-Gävleborg finns inom materialforskning och utveckling.
  • Det finns en betydande kritisk massa inom industrin i Mellansverige för applikation av additiva tillverkningsmetoder.
  • Det finns ett stort behov av insatser för kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom alla led av den additiv tillverkningsprocessen. I Mellansverige saknas det en tillräckligt systematiserad och samordnad kompetensförsörjning och kompetensutveckling av befintlig personal i industrin.
  • Det finns ett behov av höjd kunskapsnivå och utökande resurser i stödsystemet för att möta den efterfrågan som finns på marknaden. 

I studien beskrivs Mellansverige geografiskt ha stor potential för tillämpning av additiv tillverkning inom industrin. Här finns det både en betydande skogs- och stålindustri i kombination med en stark forskningsprofil inom avancerade material. Andra områden som lyfts som starka är medicin och läkemedel, försvar, energi och fordon.

Här kan du läsa hela studien.

Om Oxford Research och studien

Analysföretaget Oxford Research specialiserar sig inom regional utveckling och näringslivsutveckling samt välfärdsfrågor. Rapporten baseras på en kartläggning, genomförd april – oktober 2018, av förmågor och resurser inom additiv tillverkning i Mellansverige. Undersökningen är baserad på en intervjustudie med regionala utvecklingsaktörer och nationella experter, en dokumentstudie av forskning och tidigare studier och regionala sammanställningar och styrdokument samt en workshop.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: 

De lägger i nästa växel

Additive Industries och 3rd Dimension Industrial 3D Printing ingår partnerskap. 3rd Dimension la nyligen sin första beställning hos Additive Industries på den uppmärksammade metallskrivaren MetalFAB1.

Publicerat av: 

Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Publicerat av: 

Flera spännande talare klara för AM-Dagen

Den 5 december är det dags för AM-Dagen, 3dp.se:s årliga konferens om 3d-utskrivna slutprodukter för svenska teknikföretag inom bland annat fordons, flyg- och verkstadsindustri. Nu är ännu fler talare klara för dagen!

Publicerat av: 

Ford prisas för 3d-verktyg

Ford vinner samtliga pris för additiv tillverkning i Automotive Innovation Awards Competition. Detta efter att ha tillverkat verktyg för fordon med hjälp av additiv tillverkning.

Publicerat av: