Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Sverige är på efterkälken vad gäller implementering av additiv tillverkning inom industrin, i förhållande till jämförbara industriländer. USA, Tyskland och Kina är alla länder som satsat stort på utvecklingen av additiv tillverkning. När den globala konkurrensen ökar, ökar även Sveriges behov av nya material, produktionsprocesser och produkter. Här kan additiv tillverkning vara en viktig komponent i utvecklingen. Så beskriver Oxford Research Sveriges utgångspunkt i en ny kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige.

Uppdragsgivare för kartläggningen är regionerna i Örebro, Östergötland, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Dalarna samt Länsstyrelsen i Stockholms län. Detta motsvarar drygt hälften av Sveriges alla län, 9 av det totala 21. Studien är tänkt att användas som ett underlag för en gemensam satsning inom området.

I rapporten konstateras det att den additiva tillverkningstekniken förväntas växa med 30 procent varje år, fram till år 2020. De mest framstående områdena som kommer stå för 50 procent av marknaden är flyg, medicin, dental och fordonsindustrier.

Följande resultat presenteras i rapporten:

  • En mångfald av förmågor avseende tekniker och tillämpningar inom additiv tillverkning i industrin finns representerade i Mellansverige.
  • Det finns nationellt och internationellt framstående kunskapsutveckling inom additiv tillverkning på universitet, regionala högskolor och industrinära forskningsinstitut i Mellansverige. Framför allt finns en tydlig kunskapsinfrastruktur kring avancerade material med fokus på metaller. 
  • Det går att urskilja två geografier med starka miljöer inom additiv tillverkning i Mellansverige: Örebro-Karlskoga och Stockholm-Uppsala-Gävleborg. I Örebro-Karlskoga ligger tonvikten på forskning och utveckling för industriell tillämpning medan styrkan i Stockholm-Uppsala-Gävleborg finns inom materialforskning och utveckling.
  • Det finns en betydande kritisk massa inom industrin i Mellansverige för applikation av additiva tillverkningsmetoder.
  • Det finns ett stort behov av insatser för kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom alla led av den additiv tillverkningsprocessen. I Mellansverige saknas det en tillräckligt systematiserad och samordnad kompetensförsörjning och kompetensutveckling av befintlig personal i industrin.
  • Det finns ett behov av höjd kunskapsnivå och utökande resurser i stödsystemet för att möta den efterfrågan som finns på marknaden. 

I studien beskrivs Mellansverige geografiskt ha stor potential för tillämpning av additiv tillverkning inom industrin. Här finns det både en betydande skogs- och stålindustri i kombination med en stark forskningsprofil inom avancerade material. Andra områden som lyfts som starka är medicin och läkemedel, försvar, energi och fordon.

Här kan du läsa hela studien.

Om Oxford Research och studien

Analysföretaget Oxford Research specialiserar sig inom regional utveckling och näringslivsutveckling samt välfärdsfrågor. Rapporten baseras på en kartläggning, genomförd april – oktober 2018, av förmågor och resurser inom additiv tillverkning i Mellansverige. Undersökningen är baserad på en intervjustudie med regionala utvecklingsaktörer och nationella experter, en dokumentstudie av forskning och tidigare studier och regionala sammanställningar och styrdokument samt en workshop.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: