Ger sig Mitsubishi in i 3d-världen?

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 8 november 2018

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Efter vad som går att läsa i olika medier, använder 3d-skrivaren Direct Energy Deposit – DED-teknik. Skrivaren kommer att använda svetstråd som material vilket innebär några fördelar jämfört med flera andra 3d-skrivarprocesser för metall.

För det första kommer priset på materialet att vara lägre. Svetstråd är ett väldigt billigt material som är allmänt tillgängligt över hela världen. Svetstråden finns också i en mängd olika material, varav många kan vara lämpliga för 3d-utskrift.

För det andra är materialet som används ”tråd” och inte pulver. Pulver är dyrare och svårare att arbeta med och innebär också är en mer krävande process. Mitsubishi verkar även implementera en ny teknik för deponiprocessen. Det mycket exakta extrusionssystemet gör DED till en idealisk teknik för att reparera eller lägga till material i befintliga komponenter.

 

Mitsubishi har kombinerat DED med CNC och CAM-teknik. Deras ”Dot Forming” förbättras, eftersom de kan styra laserstyrkan med en större precision och kontrollera ”skyddsgasen” vid deponeringen. Och om detta är möjligt, blir kvaliteten avsevärt förbättrad.

Ovanstående information är hämtad från olika internationella medier som Fabbaloo, 3Dprinting Industry och Engineering.com, där även bilderna är hämtade.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3