EOS: ”En miljon lasrar”

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 12 november 2018
EOS ProLaserFusion-teknik kan vara ett framtida alternativ till formsprutning. Foto: EOS

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS är en utmanare till formsprutning för serieproduktion. 

I de flesta system för industriella metallutskrifter idag finns endast en laser som rör sig över byggytan för att sintra, eller smälta metallpulver. EOS har utvecklat ett system som istället bygger på en miljon diod-lasrar som smälter materialet för att sedan bygga upp komponenter lager-på-lager. För att designen ska bli rätt aktiveras lasern enbart där CAD-datan matchar. Detta gör att exponeringstiden minskar och det går fortare att producera flera delar samtidigt.

Foto: EOS

– Med LaserProFusion-tekniken uppnår vi en ny nivå av produktivitet i polymer industriella 3d-utskrifter för serietillverkning. Det är en teknik som kan vara ett alternativ till formsprutning för många applikationer, vilket möjliggör en verktygslös formsprutning. Detta kommer att göra industriella 3d-utskrifter attraktiva för en helt ny marknad i framtiden, säger Dr Tobias Abeln, teknisk chef på EOS. 

Den nya tekniken kommer för första gången att visas upp under Formnext i Frankfurt 13-16 november.

 

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343
En lysande affärsidé för belysningsjätten

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667
Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled
Digital föreläsning om generativ design

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1
Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris