Nedslag på Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor i Jönköping startade igår och pågår till den 16 november.

1200 utställare hade under gårdagen intagit mässgolvet när underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, slog upp dörrarna. I år var det ett 40-tal leverantörer och servicebyråer på plats för att visa hur de arbetar mot svensk tillverkningsindustri. 

– Vårt mål är att ge en bra, samlad bild över leverantörsledets kapacitet och unika förmågor. Det stora antalet utställare, tillsammans med en rad olika arrangemang, gör mässan till en tydlig indikator på hur tillverkningsindustrin utvecklas och vad framtiden har att erbjuda, säger Karla Eklund, projektledare för mässan.

3dp.se tog en rundtur bland utställarna och gjorde några nedslag hos ett flertal utställare inom additiv tillverkning.

Jonathan Firnberg, Sam Guest, Douglas Lannerström och Marco Tonnarelli.

Protolabs, som för mindre än ett år sedan startade upp ett lokalt kontor i Sverige, var på plats för att möta kunder och visa upp möjligheter med tillverkning av prototyper. Idag erbjuder det följande tekniker inom additiv tillverkning: Stereolitografi, selektiv laser sintring, laser sintring av metall (DMLS) och multi jet fusion-teknik.

– Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Med förstoringsglas kunde besökarna bland annat titta närmare på företagets material MicroFine Green Resin. Ett ABS-liknande material som är anpassat för de allra minsta delarna som kräver en hög upplösning.

MicroFine Green Resin.

Delar som skrivits ut i titan med DMLS-teknik. I montern fanns exempel på delar i titan som använts för medicinskt syfte. Till vänster på bild syns en del som använts för att laga en persons höftled, och till höger en del för att ersätta en del av ett skallben.

Prototal och GT Prototyper hade en stor gemensam monter med ett, eller kanske tre, tydliga budskap: De satsar nu endast på tre huvudområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning. I montern stod bland annat Prototals marknadschef Jonas Sandwall och GTP:s marknadschef Mikael Sohlberg.

– Vi visar upp alla våra olika områden. Det som finns här på plats är främst produkter tillverkade av våra kunder. Målet med årets mässa är delvis att träffa befintliga kunder, skapa kundvärde, men också träffa nya potentiella kunder.

– Elmia Subcontractor är den största mässan för oss, tillägger Jonas Sandwall på Prototal.

Mikael Sohlberg, GTP.

GTP hade med sig en rad olika additivt tillverkade produkter.

Hos Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron fanns Kenny Johansson på plats för att och vis på möjligheterna med metallutskrifter. Han slog även ett slag för vikten av att designa smart för att minska hur mycket stödmaterial som krävs per del.

– Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”, och det kan man. Något som vi vill titta på är hur man ska konstruera för additiv tillverkning. Gör man en komponent i stål så måste stödmaterialet tas bort. Beroende på hur du konstruerar delen och bygger den påverkar hur mycket du måste ta bort. Att kunna konstruera för att minimera stödmaterialet är något att ta tag i, säger Kenny Johansson på Acron.

Kenny Johansson, vd Acron.

Något som drog ögon i montern var en 3d-utskriven gasturbin från Siemens som Acron varit med och tagit fram. Den är tillverkad med enbart additiva delar och har under flera år visats upp i Siemens montrar under ett flertal mässor och event.

Johan Nyström, Protech.

Protech visade upp valda delar från Stratasys-portföljen i sin monter, bland annat Stratasys F370. I montern fanns även en Makerbot som stod och printade och en hel del olika material, allt från kolfiberförstärkt till böjliga plaster. Den största nyheten som lanserades under mässans första dag var dock ett helt nytt material från Stratasys, TPU 92A.

– Det är ett elastiskt material som du kan göra en massa olika saker med, berättar Johan Nyström från Protech som var på plats i deras monter på Elmia Subcontractor.

Materialet är gjort av elastomer och passar till bland annat slangar, rör, luftkanaler och vibrationsdämpare.

Stratasys TPU 92A lanserades under öppningen av Elmia Subcontractor 2018.

Servicebyrån Addema var på plats för att visa upp möjligheterna att printa allt från enskilda prototyper likväl som serietillverkning. Det som lockade besökarnas ögon var bland annat en motorcykel med additivt tillverkade delar så som sadeln och handtagen, samt en robotarm med ett 3d-printat gripdon.

– Vi upplever att fler och fler företag får med additiv tillverkning i sin produktion. För Addema ser vi inte att det gäller för just en specifik bransch utan våra kunder finns inom en rad olika områden, säger Peter Von Rennenkampff.

Peter Von Rennenkampff, Addema.

Hos PLM Group stod bland annat Christoffer Wester som visade upp 3D Systems Figure 4 Standalone för högupplösta prototyper, det första steget i en rad kommande lanseringar av Figure 4 produktionsplattform.

– Det som är unikt med denna skrivaren är framförallt hastigheten. Den har även digital texturing-funktion så man kan välja vilken finish man vill ha på delen, till exempel prickigt. Det är något som man inte kan få till med formsprutning, säger Christoffer Wester och fortsätter:

– Förutom denna maskinen kommer det sedan komma en som heter ”modular” som man kan bygga på med flera maskiner. Även en som heter ”factory” för fullskalig industrianvändning. Denna kommer även styras av en robot som förflyttar delar mellan olika stationer.

Men det är torsdagen som PLM Group ser fram emot. Då kommer Solidworks senaste lanseringar att visas upp samt maskiner från HP, Markforgeds Metal X och 3D Systems.

PLM Group. Längst till höger syns Christoffer Wester tillsammans med 3D Systems nya Figure 4 Standalone.

På plats var också programvaruleverantören Autodesk. Förutom att ha utrustning för besökarna att testa på VR, virtual reality, höll personal och kunder på plats  föreläsningar om utvecklingen inom tillverkningsindustrin.

– Vad gäller ”Future of making things” så ska allting vara personligt. Produkterna ska vara i nya material, plast och kompositer ska kunna ersätta metall, berättar Tobbas Mellbris, account manager på företaget NTI som är kund till Autodesk.

Tobbas nämnde även de hinder företag ser: tid och budget. Här vill NTI och Autodesk hjälpa kunden att få mer insikt i sin affärsutveckling genom användning av bland annat simulering.

– Alla pratar om framtiden men få kan se det framför sig. Genom att ha en 3d-skrivare och en fräsmaskin på plats, vill vi helt enkelt få bort den futuristiska känslan för besökarna.

Tobbas Mellbris, NTI.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

Publicerat av: 

Så kan svenska satsningar nå nya höjder

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. – Alla satsningar, var och en för sig, är för små för att kunna konkurrera internationellt, säger Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park. 

Publicerat av: 

Hybridskrivare kan bana väg för byggindustrin

EU-finansierat projekt presenterar en hybridskrivare för flyg- och byggindustrin. – Att minska kostnaderna, förbättra effektiviteten och produktionsflexibiliteten är kärnan för att förbättra Europas industriella konkurrenskraft, skriver projektpartnern Autodesk i ett pressmeddelande. 

Publicerat av: 

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Nu tar den ideella organisationen Non-Violence ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att bidra med CAD-fil av modernt konstverk.  

Publicerat av: 

Carbon utvidgar produktportföljen

Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1 genom att sätta en 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm i fokus. Den nya skrivaren kan tillverka fem gånger så stora objekt som Carbons tidigare 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Fräsen står stark i dentalbranschen

När 3d-printing i dess additiva form har blivit något av en ”hype”, är det lätt att tro att den subtraktiva metoden hamnar i skymundan. Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, ser å andra sidan ett växande intresse för fräsmaskiner inom ett antal områden.

Publicerat av: 

Nu slipper vakterna bränna sina öron

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Publicerat av: 

CELLINK beviljas miljonbelopp

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink har tillsammans med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, beviljats 10 miljoner kronor för Eu-projektet FUNC. 

Publicerat av: 

Tractus3D släpper ny PEEK-printer

Tractus3D lanserar en ny 3d-skrivare för PEEK-material. – T850P är perfekt för att producera starka och lätta föremål som tillverkats med PEEK, säger Maurits Blok, kommersiell chef på Tractus3D.

Publicerat av: 

SJ använder 3d-print för reservdelar

Nu kan du spana in 3d-printade prylar på SJs tåg. Företaget satsar nämligen stort på att tillverka reservdelar genom tekniken. – Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3d-printing, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Publicerat av: