Nedslag på Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor i Jönköping startade igår och pågår till den 16 november.

1200 utställare hade under gårdagen intagit mässgolvet när underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, slog upp dörrarna. I år var det ett 40-tal leverantörer och servicebyråer på plats för att visa hur de arbetar mot svensk tillverkningsindustri. 

– Vårt mål är att ge en bra, samlad bild över leverantörsledets kapacitet och unika förmågor. Det stora antalet utställare, tillsammans med en rad olika arrangemang, gör mässan till en tydlig indikator på hur tillverkningsindustrin utvecklas och vad framtiden har att erbjuda, säger Karla Eklund, projektledare för mässan.

3dp.se tog en rundtur bland utställarna och gjorde några nedslag hos ett flertal utställare inom additiv tillverkning.

Jonathan Firnberg, Sam Guest, Douglas Lannerström och Marco Tonnarelli.

Protolabs, som för mindre än ett år sedan startade upp ett lokalt kontor i Sverige, var på plats för att möta kunder och visa upp möjligheter med tillverkning av prototyper. Idag erbjuder det följande tekniker inom additiv tillverkning: Stereolitografi, selektiv laser sintring, laser sintring av metall (DMLS) och multi jet fusion-teknik.

– Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Med förstoringsglas kunde besökarna bland annat titta närmare på företagets material MicroFine Green Resin. Ett ABS-liknande material som är anpassat för de allra minsta delarna som kräver en hög upplösning.

MicroFine Green Resin.

Delar som skrivits ut i titan med DMLS-teknik. I montern fanns exempel på delar i titan som använts för medicinskt syfte. Till vänster på bild syns en del som använts för att laga en persons höftled, och till höger en del för att ersätta en del av ett skallben.

Prototal och GT Prototyper hade en stor gemensam monter med ett, eller kanske tre, tydliga budskap: De satsar nu endast på tre huvudområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning. I montern stod bland annat Prototals marknadschef Jonas Sandwall och GTP:s marknadschef Mikael Sohlberg.

– Vi visar upp alla våra olika områden. Det som finns här på plats är främst produkter tillverkade av våra kunder. Målet med årets mässa är delvis att träffa befintliga kunder, skapa kundvärde, men också träffa nya potentiella kunder.

– Elmia Subcontractor är den största mässan för oss, tillägger Jonas Sandwall på Prototal.

Mikael Sohlberg, GTP.

GTP hade med sig en rad olika additivt tillverkade produkter.

Hos Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron fanns Kenny Johansson på plats för att och vis på möjligheterna med metallutskrifter. Han slog även ett slag för vikten av att designa smart för att minska hur mycket stödmaterial som krävs per del.

– Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”, och det kan man. Något som vi vill titta på är hur man ska konstruera för additiv tillverkning. Gör man en komponent i stål så måste stödmaterialet tas bort. Beroende på hur du konstruerar delen och bygger den påverkar hur mycket du måste ta bort. Att kunna konstruera för att minimera stödmaterialet är något att ta tag i, säger Kenny Johansson på Acron.

Kenny Johansson, vd Acron.

Något som drog ögon i montern var en 3d-utskriven gasturbin från Siemens som Acron varit med och tagit fram. Den är tillverkad med enbart additiva delar och har under flera år visats upp i Siemens montrar under ett flertal mässor och event.

Johan Nyström, Protech.

Protech visade upp valda delar från Stratasys-portföljen i sin monter, bland annat Stratasys F370. I montern fanns även en Makerbot som stod och printade och en hel del olika material, allt från kolfiberförstärkt till böjliga plaster. Den största nyheten som lanserades under mässans första dag var dock ett helt nytt material från Stratasys, TPU 92A.

– Det är ett elastiskt material som du kan göra en massa olika saker med, berättar Johan Nyström från Protech som var på plats i deras monter på Elmia Subcontractor.

Materialet är gjort av elastomer och passar till bland annat slangar, rör, luftkanaler och vibrationsdämpare.

Stratasys TPU 92A lanserades under öppningen av Elmia Subcontractor 2018.

Servicebyrån Addema var på plats för att visa upp möjligheterna att printa allt från enskilda prototyper likväl som serietillverkning. Det som lockade besökarnas ögon var bland annat en motorcykel med additivt tillverkade delar så som sadeln och handtagen, samt en robotarm med ett 3d-printat gripdon.

– Vi upplever att fler och fler företag får med additiv tillverkning i sin produktion. För Addema ser vi inte att det gäller för just en specifik bransch utan våra kunder finns inom en rad olika områden, säger Peter Von Rennenkampff.

Peter Von Rennenkampff, Addema.

Hos PLM Group stod bland annat Christoffer Wester som visade upp 3D Systems Figure 4 Standalone för högupplösta prototyper, det första steget i en rad kommande lanseringar av Figure 4 produktionsplattform.

– Det som är unikt med denna skrivaren är framförallt hastigheten. Den har även digital texturing-funktion så man kan välja vilken finish man vill ha på delen, till exempel prickigt. Det är något som man inte kan få till med formsprutning, säger Christoffer Wester och fortsätter:

– Förutom denna maskinen kommer det sedan komma en som heter ”modular” som man kan bygga på med flera maskiner. Även en som heter ”factory” för fullskalig industrianvändning. Denna kommer även styras av en robot som förflyttar delar mellan olika stationer.

Men det är torsdagen som PLM Group ser fram emot. Då kommer Solidworks senaste lanseringar att visas upp samt maskiner från HP, Markforgeds Metal X och 3D Systems.

PLM Group. Längst till höger syns Christoffer Wester tillsammans med 3D Systems nya Figure 4 Standalone.

På plats var också programvaruleverantören Autodesk. Förutom att ha utrustning för besökarna att testa på VR, virtual reality, höll personal och kunder på plats  föreläsningar om utvecklingen inom tillverkningsindustrin.

– Vad gäller ”Future of making things” så ska allting vara personligt. Produkterna ska vara i nya material, plast och kompositer ska kunna ersätta metall, berättar Tobbas Mellbris, account manager på företaget NTI som är kund till Autodesk.

Tobbas nämnde även de hinder företag ser: tid och budget. Här vill NTI och Autodesk hjälpa kunden att få mer insikt i sin affärsutveckling genom användning av bland annat simulering.

– Alla pratar om framtiden men få kan se det framför sig. Genom att ha en 3d-skrivare och en fräsmaskin på plats, vill vi helt enkelt få bort den futuristiska känslan för besökarna.

Tobbas Mellbris, NTI.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: