Nedslag på Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor i Jönköping startade igår och pågår till den 16 november.

1200 utställare hade under gårdagen intagit mässgolvet när underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, slog upp dörrarna. I år var det ett 40-tal leverantörer och servicebyråer på plats för att visa hur de arbetar mot svensk tillverkningsindustri. 

– Vårt mål är att ge en bra, samlad bild över leverantörsledets kapacitet och unika förmågor. Det stora antalet utställare, tillsammans med en rad olika arrangemang, gör mässan till en tydlig indikator på hur tillverkningsindustrin utvecklas och vad framtiden har att erbjuda, säger Karla Eklund, projektledare för mässan.

3dp.se tog en rundtur bland utställarna och gjorde några nedslag hos ett flertal utställare inom additiv tillverkning.

Jonathan Firnberg, Sam Guest, Douglas Lannerström och Marco Tonnarelli.

Protolabs, som för mindre än ett år sedan startade upp ett lokalt kontor i Sverige, var på plats för att möta kunder och visa upp möjligheter med tillverkning av prototyper. Idag erbjuder det följande tekniker inom additiv tillverkning: Stereolitografi, selektiv laser sintring, laser sintring av metall (DMLS) och multi jet fusion-teknik.

– Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Med förstoringsglas kunde besökarna bland annat titta närmare på företagets material MicroFine Green Resin. Ett ABS-liknande material som är anpassat för de allra minsta delarna som kräver en hög upplösning.

MicroFine Green Resin.

Delar som skrivits ut i titan med DMLS-teknik. I montern fanns exempel på delar i titan som använts för medicinskt syfte. Till vänster på bild syns en del som använts för att laga en persons höftled, och till höger en del för att ersätta en del av ett skallben.

Prototal och GT Prototyper hade en stor gemensam monter med ett, eller kanske tre, tydliga budskap: De satsar nu endast på tre huvudområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning. I montern stod bland annat Prototals marknadschef Jonas Sandwall och GTP:s marknadschef Mikael Sohlberg.

– Vi visar upp alla våra olika områden. Det som finns här på plats är främst produkter tillverkade av våra kunder. Målet med årets mässa är delvis att träffa befintliga kunder, skapa kundvärde, men också träffa nya potentiella kunder.

– Elmia Subcontractor är den största mässan för oss, tillägger Jonas Sandwall på Prototal.

Mikael Sohlberg, GTP.

GTP hade med sig en rad olika additivt tillverkade produkter.

Hos Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron fanns Kenny Johansson på plats för att och vis på möjligheterna med metallutskrifter. Han slog även ett slag för vikten av att designa smart för att minska hur mycket stödmaterial som krävs per del.

– Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”, och det kan man. Något som vi vill titta på är hur man ska konstruera för additiv tillverkning. Gör man en komponent i stål så måste stödmaterialet tas bort. Beroende på hur du konstruerar delen och bygger den påverkar hur mycket du måste ta bort. Att kunna konstruera för att minimera stödmaterialet är något att ta tag i, säger Kenny Johansson på Acron.

Kenny Johansson, vd Acron.

Något som drog ögon i montern var en 3d-utskriven gasturbin från Siemens som Acron varit med och tagit fram. Den är tillverkad med enbart additiva delar och har under flera år visats upp i Siemens montrar under ett flertal mässor och event.

Johan Nyström, Protech.

Protech visade upp valda delar från Stratasys-portföljen i sin monter, bland annat Stratasys F370. I montern fanns även en Makerbot som stod och printade och en hel del olika material, allt från kolfiberförstärkt till böjliga plaster. Den största nyheten som lanserades under mässans första dag var dock ett helt nytt material från Stratasys, TPU 92A.

– Det är ett elastiskt material som du kan göra en massa olika saker med, berättar Johan Nyström från Protech som var på plats i deras monter på Elmia Subcontractor.

Materialet är gjort av elastomer och passar till bland annat slangar, rör, luftkanaler och vibrationsdämpare.

Stratasys TPU 92A lanserades under öppningen av Elmia Subcontractor 2018.

Servicebyrån Addema var på plats för att visa upp möjligheterna att printa allt från enskilda prototyper likväl som serietillverkning. Det som lockade besökarnas ögon var bland annat en motorcykel med additivt tillverkade delar så som sadeln och handtagen, samt en robotarm med ett 3d-printat gripdon.

– Vi upplever att fler och fler företag får med additiv tillverkning i sin produktion. För Addema ser vi inte att det gäller för just en specifik bransch utan våra kunder finns inom en rad olika områden, säger Peter Von Rennenkampff.

Peter Von Rennenkampff, Addema.

Hos PLM Group stod bland annat Christoffer Wester som visade upp 3D Systems Figure 4 Standalone för högupplösta prototyper, det första steget i en rad kommande lanseringar av Figure 4 produktionsplattform.

– Det som är unikt med denna skrivaren är framförallt hastigheten. Den har även digital texturing-funktion så man kan välja vilken finish man vill ha på delen, till exempel prickigt. Det är något som man inte kan få till med formsprutning, säger Christoffer Wester och fortsätter:

– Förutom denna maskinen kommer det sedan komma en som heter ”modular” som man kan bygga på med flera maskiner. Även en som heter ”factory” för fullskalig industrianvändning. Denna kommer även styras av en robot som förflyttar delar mellan olika stationer.

Men det är torsdagen som PLM Group ser fram emot. Då kommer Solidworks senaste lanseringar att visas upp samt maskiner från HP, Markforgeds Metal X och 3D Systems.

PLM Group. Längst till höger syns Christoffer Wester tillsammans med 3D Systems nya Figure 4 Standalone.

På plats var också programvaruleverantören Autodesk. Förutom att ha utrustning för besökarna att testa på VR, virtual reality, höll personal och kunder på plats  föreläsningar om utvecklingen inom tillverkningsindustrin.

– Vad gäller ”Future of making things” så ska allting vara personligt. Produkterna ska vara i nya material, plast och kompositer ska kunna ersätta metall, berättar Tobbas Mellbris, account manager på företaget NTI som är kund till Autodesk.

Tobbas nämnde även de hinder företag ser: tid och budget. Här vill NTI och Autodesk hjälpa kunden att få mer insikt i sin affärsutveckling genom användning av bland annat simulering.

– Alla pratar om framtiden men få kan se det framför sig. Genom att ha en 3d-skrivare och en fräsmaskin på plats, vill vi helt enkelt få bort den futuristiska känslan för besökarna.

Tobbas Mellbris, NTI.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: