Nedslag på Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor i Jönköping startade igår och pågår till den 16 november.

1200 utställare hade under gårdagen intagit mässgolvet när underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, slog upp dörrarna. I år var det ett 40-tal leverantörer och servicebyråer på plats för att visa hur de arbetar mot svensk tillverkningsindustri. 

– Vårt mål är att ge en bra, samlad bild över leverantörsledets kapacitet och unika förmågor. Det stora antalet utställare, tillsammans med en rad olika arrangemang, gör mässan till en tydlig indikator på hur tillverkningsindustrin utvecklas och vad framtiden har att erbjuda, säger Karla Eklund, projektledare för mässan.

3dp.se tog en rundtur bland utställarna och gjorde några nedslag hos ett flertal utställare inom additiv tillverkning.

Jonathan Firnberg, Sam Guest, Douglas Lannerström och Marco Tonnarelli.

Protolabs, som för mindre än ett år sedan startade upp ett lokalt kontor i Sverige, var på plats för att möta kunder och visa upp möjligheter med tillverkning av prototyper. Idag erbjuder det följande tekniker inom additiv tillverkning: Stereolitografi, selektiv laser sintring, laser sintring av metall (DMLS) och multi jet fusion-teknik.

– Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Med förstoringsglas kunde besökarna bland annat titta närmare på företagets material MicroFine Green Resin. Ett ABS-liknande material som är anpassat för de allra minsta delarna som kräver en hög upplösning.

MicroFine Green Resin.

Delar som skrivits ut i titan med DMLS-teknik. I montern fanns exempel på delar i titan som använts för medicinskt syfte. Till vänster på bild syns en del som använts för att laga en persons höftled, och till höger en del för att ersätta en del av ett skallben.

Prototal och GT Prototyper hade en stor gemensam monter med ett, eller kanske tre, tydliga budskap: De satsar nu endast på tre huvudområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning. I montern stod bland annat Prototals marknadschef Jonas Sandwall och GTP:s marknadschef Mikael Sohlberg.

– Vi visar upp alla våra olika områden. Det som finns här på plats är främst produkter tillverkade av våra kunder. Målet med årets mässa är delvis att träffa befintliga kunder, skapa kundvärde, men också träffa nya potentiella kunder.

– Elmia Subcontractor är den största mässan för oss, tillägger Jonas Sandwall på Prototal.

Mikael Sohlberg, GTP.

GTP hade med sig en rad olika additivt tillverkade produkter.

Hos Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron fanns Kenny Johansson på plats för att och vis på möjligheterna med metallutskrifter. Han slog även ett slag för vikten av att designa smart för att minska hur mycket stödmaterial som krävs per del.

– Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”, och det kan man. Något som vi vill titta på är hur man ska konstruera för additiv tillverkning. Gör man en komponent i stål så måste stödmaterialet tas bort. Beroende på hur du konstruerar delen och bygger den påverkar hur mycket du måste ta bort. Att kunna konstruera för att minimera stödmaterialet är något att ta tag i, säger Kenny Johansson på Acron.

Kenny Johansson, vd Acron.

Något som drog ögon i montern var en 3d-utskriven gasturbin från Siemens som Acron varit med och tagit fram. Den är tillverkad med enbart additiva delar och har under flera år visats upp i Siemens montrar under ett flertal mässor och event.

Johan Nyström, Protech.

Protech visade upp valda delar från Stratasys-portföljen i sin monter, bland annat Stratasys F370. I montern fanns även en Makerbot som stod och printade och en hel del olika material, allt från kolfiberförstärkt till böjliga plaster. Den största nyheten som lanserades under mässans första dag var dock ett helt nytt material från Stratasys, TPU 92A.

– Det är ett elastiskt material som du kan göra en massa olika saker med, berättar Johan Nyström från Protech som var på plats i deras monter på Elmia Subcontractor.

Materialet är gjort av elastomer och passar till bland annat slangar, rör, luftkanaler och vibrationsdämpare.

Stratasys TPU 92A lanserades under öppningen av Elmia Subcontractor 2018.

Servicebyrån Addema var på plats för att visa upp möjligheterna att printa allt från enskilda prototyper likväl som serietillverkning. Det som lockade besökarnas ögon var bland annat en motorcykel med additivt tillverkade delar så som sadeln och handtagen, samt en robotarm med ett 3d-printat gripdon.

– Vi upplever att fler och fler företag får med additiv tillverkning i sin produktion. För Addema ser vi inte att det gäller för just en specifik bransch utan våra kunder finns inom en rad olika områden, säger Peter Von Rennenkampff.

Peter Von Rennenkampff, Addema.

Hos PLM Group stod bland annat Christoffer Wester som visade upp 3D Systems Figure 4 Standalone för högupplösta prototyper, det första steget i en rad kommande lanseringar av Figure 4 produktionsplattform.

– Det som är unikt med denna skrivaren är framförallt hastigheten. Den har även digital texturing-funktion så man kan välja vilken finish man vill ha på delen, till exempel prickigt. Det är något som man inte kan få till med formsprutning, säger Christoffer Wester och fortsätter:

– Förutom denna maskinen kommer det sedan komma en som heter ”modular” som man kan bygga på med flera maskiner. Även en som heter ”factory” för fullskalig industrianvändning. Denna kommer även styras av en robot som förflyttar delar mellan olika stationer.

Men det är torsdagen som PLM Group ser fram emot. Då kommer Solidworks senaste lanseringar att visas upp samt maskiner från HP, Markforgeds Metal X och 3D Systems.

PLM Group. Längst till höger syns Christoffer Wester tillsammans med 3D Systems nya Figure 4 Standalone.

På plats var också programvaruleverantören Autodesk. Förutom att ha utrustning för besökarna att testa på VR, virtual reality, höll personal och kunder på plats  föreläsningar om utvecklingen inom tillverkningsindustrin.

– Vad gäller ”Future of making things” så ska allting vara personligt. Produkterna ska vara i nya material, plast och kompositer ska kunna ersätta metall, berättar Tobbas Mellbris, account manager på företaget NTI som är kund till Autodesk.

Tobbas nämnde även de hinder företag ser: tid och budget. Här vill NTI och Autodesk hjälpa kunden att få mer insikt i sin affärsutveckling genom användning av bland annat simulering.

– Alla pratar om framtiden men få kan se det framför sig. Genom att ha en 3d-skrivare och en fräsmaskin på plats, vill vi helt enkelt få bort den futuristiska känslan för besökarna.

Tobbas Mellbris, NTI.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: