Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 november 2018
Gravity’s flygdräkt i action. Foto: Gravity Industries

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

– För mig kommer innovation från mod och från att tänka sig det otänkbara. Vi har redan flyttat fram gränserna för vad som är möjligt idag och vi formar framtiden för varje dag vi skapar innovation, berättar Richard Browning, Chief Test Pilot och grundare av Gravity Industries.

Gravity Industries grundades 2017 med målet att få människan att flyga. Tillsammans med EOS har de utvecklat en flygdräkt som bygger på 3d-printade delar, specialistelektronik och fem jetmotorer. Med EOS polymerteknik har kabeldirigering, elektronik och batterilåda producerats med hjälp av friformsframställning. För armfästena och tryckstyrningen har däremot EOS metallteknik använts.

Armfästen med 3d-utskrivna delar som lett till reducering av kostnad och vikt genom förändring av material, funktionell integration och designoptimeringar. Foto: EOS

– För Jet Suit behövde Gravity delar av hög kvalitet som kunde ge hög stabilitet i varje del, reducerad vikt, samtidigt som de behövde kunna skapa nya versioner av produkten och optimera den. Det är här friformsframställning fungerar så väl, säger Güngör Kara, Chief Digital Officer på EOS.

Förhoppningen är att dräkten ska inspirera fler företag att tänka i nya banor gällande tillverkning, menar EOS. Dräkten har enligt tillverkaren en prestanda på 1000 bhp och kan flyga i en hastighet på över 70 kilometer i timmen.

Dräkten demonstrerades under Formnext-mässan i Frankfurt den 14 november utanför mässlokalen.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left