Så exakta är 3d-printade tänder

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 23 november 2018
Tandläkaren, tandteknikern och forskaren Michael Braian har både egen klinik och är verksam vid Tandläkarhögskolan i Malmö. Den 30 november disputerar han vid Malmö universitet.

Den digitala utvecklingen på dentalområdet har verkligen blommat ut. Men hur bra är tekniken egentligen? Detta har tandläkaren, tandteknikern och forskaren Michael Braian studerat i sin senaste avhandling.

Avhandlingen heter Digital dentistry, studies on trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning, och undersöker precisionen i användningen av digital teknik inom dentalområdet. Två av fyra delstudier fokuserar på hur bra olika 3d-skrivare kan framställa specifika former. För att testa detta ställdes två utskrifters noggrannhet mot varandra.

— De stämde väldigt bra överens. Pålitligheten låg som bäst på en differens under två hårstråns tjocklek. Däremot var det stor skillnad på olika 3d-printers: vissa är snabbare, andra mer precisa, säger Michael Braian och utvecklar:

— När man printar lägger man bara till material och det finns stor frihet i vilka former som kan göras. Traditionell fräsning av porslinskronor och bryggor innebär alltid att material tas bort och det kostar pengar. 

I en annan delstudie testades hur väl en intraoral 3d-scanner tar avtryck av en patients tänder. Likt de andra studierna visade den ett väldigt bra resultat med endast 0,3 millimeters feldifferens. Med utgångspunkt i resultatet har tekniken en stor potential att ersätta traditionella tekniker för att ta fram broar och kronor. Eftersom studier inte gjorts i en patients mun ska dock inte allt för stora slutsatser dras utifrån studien, menar Michael.

— Det finns felkällor även i den digitala processen, och undersökningar i labbmiljö går inte att överföra precis till patienten.

Han poängterar även att det finns många parametrar som handlar om den mänskliga faktorn.

—Vad är bra nog? Svaret är att det inte finns någon formel, allting är individanpassat och påverkas av faktorer som plackansamling och bakterier. Vi kan bara säga hur dåligt det inte får vara, avslutar Michael Braian.

Du hittar mer information om Michael Braians arbete på hans hemsida.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype