Är du sugen på en vegetarisk biff? Det spanska företaget NovaMeat har utvecklat en syntetisk, 3d-utskriven vegetarisk maträtt med en smak som påminner om nötkött eller kyckling.
Det är webbplatsen 3D Printing Industry som delar mig sig av storyn om den nya formen av livsmedelsproduktion. Genom att använda en rödaktig pasta gjord på olika ingredienser som ris, ärtor och tångproteiner, har företaget NovaMeat 3d-skrivit en slags ätbar filé.
Vi har hört talas om 3d-utskrivna måltider tidigare, bland annat från rymdindustrin där astronauter producerat sina måltider genom en 3d-skrivare som blandar olika råmaterial. Den här gången är det vegetar branschen som försöker göra produkterna mer ätbara – bokstavligen – genom att ge dem en form som påminner om traditionell mat.
Patentet är från år 2014, för utveckling av smarta biomaterial som innehåller magnetiska nanopartiklar. Enligt NovaMeats grundare Giuseppe Scionti kombinerar metoden en slags vävning och bioprinting med moderna strategier för att utveckla matrecept, med ett högteknologiskt produktionssystem som ett resultat.
Scionti hävdar att additiv tillverkning av 100 gram vegetarisk mat har en produktionskostnad under 3 amerikanska dollar och en produktionstid på cirka 30 minuter.
Källa: 3D Printing Industry