Teknikboost under AM-Dagen

Utställningshallen var fylld av besökare som gick runt och tittade på olika 3d-tekniker och provutskrifter.

Under konferensen AM-Dagen den 5 december samlades ett femtiotal personer från industriföretag i hela Sverige för att lära sig mer om additiv tillverkning. Sju utställare var på plats: Acron, Anordica, Autodesk, Digital Metal, Protech, r.a.p.s och Wacom. Läs mer om vad aktörerna kan erbjuda tillverkande företag.

Ett företag som visade på möjligheten att 3d-printa i trä var Anordica. De var på plats, delvis för att berätta mer om själva tekniken, men även för att visa upp exempel på hur trägranulat ser ut när det är en färdig del. De tog även chansen att visa upp sin senaste produkt: UPM 3d Formi.

– Anordica AB har varit en del av 3d-revolutionen från starten, och vill alltid vara vid utvecklingens spets. Vi deltar under AM-Dagen eftersom vi anser det vara en unik tillställning som samlar branschens främsta experter och alltid ligger i framkant, säger Alexander Zolotarevski från Anordica och utvecklar:

– 3d Formi är en ny, miljövänlig, hållbar och återanvändningsbar träfiberkomposit som producerar 3d-utskrifter med träegenskaper. Den nya granulatbaserade utskriftsmetoden är dessutom många gånger snabbare än fiberbaserade metoder vilket möjliggör effektiv produktion av storskaliga konstruktioner och skapar ett ekonomiskt hållbart alternativ.

Wacom var ett av två företag som visade produkter för designprocessen.

För att tala och visa möjligheterna när det kommer till design av AM-komponenter var två aktörer på plats: Autodesk och Wacom. Båda deltog under förra årets AM-Dagen och ville vara med igen för att träffa potentiella användare. 

– Autodesk kan erbjuda programvaror för att designa och skapa i 3d och med hjälp av generativ design skapa en produkt speciellt skapad för kundens ändamål med mindre material och mer hållbar, säger Sofia Rosvall, Autodesk. 

– Mycket av AM-Dagen handlar om output, det vill säga hur man skriver ut med olika tekniker och på olika material. Vi har hårdvaran för Input för både 2d och 3d, till exempel de som modellerar, skulpterar eller ritar i datorn.Med vår digitala pennteknik kan användarna uttrycka sig i bild, var sig det är bildretouch eller att skulptera i 3d, säger Jenni Sten, Wacom. 

VIT SLS, en ny desktopskrivare från Natural Robotics visades upp av r.a.p.s.

Den skånska 3d-skrivarleverantören r.a.p.s visade upp den nya desktopskrivaren VIT SLS från den spanska 3d-skrivartillverkaren Natural Robotics och en hel del blandande provutskrifter tillverkade med olika tekniker.

– r.a.ps kan erbjuda helheten med att använda AM-teknik idag. Från att rita eller 3d-modellera till att skriva ut objekt och erbjuda 3d-skrivare samt införa användandet för protoyptillverkning till serietillverkning. Vi kan även erbjuda utbildning inom ovan nämnda områden, säger Pär Nobring från r.a.p.s och utvecklar: 

– Vi är en av väldigt få som kan erbjuda denna helheten då vi arbetar med många olika tekniker inom 3d-modellering, optimering, komplexa geometrier. Vi arbetar med teknikerna SLA, SLS, FDM, 3SP, DLP och SLM ”in-house” och kan processerna.

Några av servicebyråerna som arbetar med additiv tillverkning var på plats för att visa utskrifter och diskutera olika möjligheter. Bland annat Acron från Anderstorp.

Servicebyrån Acron och 3d-skrivarleverantören Protech var på plats för att visa vad de kan erbjuda tillverkningsindustrin. 

– AM-Dagen är ett dagsevent med intressanta föreläsningar som passar vår bransch. Det som är unikt med Protech är vår gedigna erfarenhet och det stora kundengagemang som finns i vår personal. Det finns ingen annan leverantör på den nordiska marknaden som besitter den 25 år långa erfarenhet inom additiv tillverkning som Protech, säger Therese Bergstrandh från Protech.

Som marknadsledande servicebyrå för additiv tillverknig i Sverige känner vi att vår närvaro på AM-Dagen är viktigt och betydelsefull. Både för oss som utställare men även för besökarna. Det är ett bra forum där man når en bred publik, inte bara under själva AM-Dagen, utan även under hela tiden som marknadsföringen för eventet pågår, säger Kenny Johansson från Acron.

Digital Metal, dotterbolag till Höganäs AB, var också på plats med en monter under dagen. Alexander Sakratidis, försäljningschef på företaget, var på plats för att visa upp minimalt små 3d-printade delar i metall med företagets binder jetting-teknik.

Se fler bilder från dagen här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: