Teknikboost under AM-Dagen

Utställningshallen var fylld av besökare som gick runt och tittade på olika 3d-tekniker och provutskrifter.

Under konferensen AM-Dagen den 5 december samlades ett femtiotal personer från industriföretag i hela Sverige för att lära sig mer om additiv tillverkning. Sju utställare var på plats: Acron, Anordica, Autodesk, Digital Metal, Protech, r.a.p.s och Wacom. Läs mer om vad aktörerna kan erbjuda tillverkande företag.

Ett företag som visade på möjligheten att 3d-printa i trä var Anordica. De var på plats, delvis för att berätta mer om själva tekniken, men även för att visa upp exempel på hur trägranulat ser ut när det är en färdig del. De tog även chansen att visa upp sin senaste produkt: UPM 3d Formi.

– Anordica AB har varit en del av 3d-revolutionen från starten, och vill alltid vara vid utvecklingens spets. Vi deltar under AM-Dagen eftersom vi anser det vara en unik tillställning som samlar branschens främsta experter och alltid ligger i framkant, säger Alexander Zolotarevski från Anordica och utvecklar:

– 3d Formi är en ny, miljövänlig, hållbar och återanvändningsbar träfiberkomposit som producerar 3d-utskrifter med träegenskaper. Den nya granulatbaserade utskriftsmetoden är dessutom många gånger snabbare än fiberbaserade metoder vilket möjliggör effektiv produktion av storskaliga konstruktioner och skapar ett ekonomiskt hållbart alternativ.

Wacom var ett av två företag som visade produkter för designprocessen.

För att tala och visa möjligheterna när det kommer till design av AM-komponenter var två aktörer på plats: Autodesk och Wacom. Båda deltog under förra årets AM-Dagen och ville vara med igen för att träffa potentiella användare. 

– Autodesk kan erbjuda programvaror för att designa och skapa i 3d och med hjälp av generativ design skapa en produkt speciellt skapad för kundens ändamål med mindre material och mer hållbar, säger Sofia Rosvall, Autodesk. 

– Mycket av AM-Dagen handlar om output, det vill säga hur man skriver ut med olika tekniker och på olika material. Vi har hårdvaran för Input för både 2d och 3d, till exempel de som modellerar, skulpterar eller ritar i datorn.Med vår digitala pennteknik kan användarna uttrycka sig i bild, var sig det är bildretouch eller att skulptera i 3d, säger Jenni Sten, Wacom. 

VIT SLS, en ny desktopskrivare från Natural Robotics visades upp av r.a.p.s.

Den skånska 3d-skrivarleverantören r.a.p.s visade upp den nya desktopskrivaren VIT SLS från den spanska 3d-skrivartillverkaren Natural Robotics och en hel del blandande provutskrifter tillverkade med olika tekniker.

– r.a.ps kan erbjuda helheten med att använda AM-teknik idag. Från att rita eller 3d-modellera till att skriva ut objekt och erbjuda 3d-skrivare samt införa användandet för protoyptillverkning till serietillverkning. Vi kan även erbjuda utbildning inom ovan nämnda områden, säger Pär Nobring från r.a.p.s och utvecklar: 

– Vi är en av väldigt få som kan erbjuda denna helheten då vi arbetar med många olika tekniker inom 3d-modellering, optimering, komplexa geometrier. Vi arbetar med teknikerna SLA, SLS, FDM, 3SP, DLP och SLM ”in-house” och kan processerna.

Några av servicebyråerna som arbetar med additiv tillverkning var på plats för att visa utskrifter och diskutera olika möjligheter. Bland annat Acron från Anderstorp.

Servicebyrån Acron och 3d-skrivarleverantören Protech var på plats för att visa vad de kan erbjuda tillverkningsindustrin. 

– AM-Dagen är ett dagsevent med intressanta föreläsningar som passar vår bransch. Det som är unikt med Protech är vår gedigna erfarenhet och det stora kundengagemang som finns i vår personal. Det finns ingen annan leverantör på den nordiska marknaden som besitter den 25 år långa erfarenhet inom additiv tillverkning som Protech, säger Therese Bergstrandh från Protech.

Som marknadsledande servicebyrå för additiv tillverknig i Sverige känner vi att vår närvaro på AM-Dagen är viktigt och betydelsefull. Både för oss som utställare men även för besökarna. Det är ett bra forum där man når en bred publik, inte bara under själva AM-Dagen, utan även under hela tiden som marknadsföringen för eventet pågår, säger Kenny Johansson från Acron.

Digital Metal, dotterbolag till Höganäs AB, var också på plats med en monter under dagen. Alexander Sakratidis, försäljningschef på företaget, var på plats för att visa upp minimalt små 3d-printade delar i metall med företagets binder jetting-teknik.

Se fler bilder från dagen här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: