RISE blir del av påkostat samarbete

RISE, det svenska forskningsinstitutet för industriforskning och innovation. Foto: Rise.se

RISE, det svenska forskningsinstitutet för industriforskning och innovation, blir en del av European Institute of Innovation & Technologys samarbetsprojekt EIT Manufacturing. Ett projekt som har målet att lyfta europeisk industri till en så pass hög nivå att de kan stå emot en global konkurrens kring tillverkningsindustrin. 

– Genom att knyta samman företrädare för industri, akademi och institut ska EIT Manufacturing skapa innovationsmiljöer, utbildningar och fortbildningsinsatser, skriver RISE i ett pressmeddelande.

Hela 450 miljoner euro kommer att användas av bland annat AB Volvo, Chalmers, RISE och Sandvik, samt 46 andra EU-partners. Med alla medfinansiärer av projektet landar det på totalt två miljarder euro. Konkret innebär samarbetet ett ökat fokus på att träna upp medarbetare, engagera studenter, bygga effektivare innovationssystem, genomdriva digitalisering, göra industritillverkning och produkter säkrare med mera.

RISE bidrar med en bred produktionskompetens inom bland annat additiv tillverkning, avancerade material, automation och digitalisering. Vi är vana vid att implementera lösningar i producerande företag, vilket vi tidigare visat genom bland annat Produktionslyftet, säger Elisabeth Sagström, avdelningschef och RISE representant i samarbetet.

Att tillgängliggöra testbäddar är avgörande för europeisk konkurrenskraft. Som institut är det vår roll att omsätta forskning till innovation och tillväxt hos tillverkande företag, inte minst små och medelstora företag, säger John Rune Nielsen, forsknings- och affärsutvecklingsdirektör på RISE.

Programmet kommer att ha fem innovationscenter, varav ett placeras Göteborg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: