Det började som en blogg för att lyfta fram egna upplevelser av den additiva tillverkningsindustrin. Men det blev snabbt så mycket mer och det som en gång var en blogg är i dag en organisation. 3dp intervjuade grundaren av Women in 3D Printing, Nora Touré för att få veta mer om deras arbete för mångfald inom den additiva tillverkningsindustrin.
Var kom drivkraften att uppmärksamma kvinnor som arbetar med 3d-printing ifrån?
– Starten för Women in 3D Printing är knuten till min personliga resa i industrin. Jag var lyckligt lottad som genom min dåvarande arbetsplats Sculpteo, fick möjligheten att flytta från Paris, Frankrike, till San Francisco i USA år 2013, för att starta upp företagets första kontor internationellt, berättar Nora och fortsätter:
– De följande två åren var väldigt givande och lärorika, men också ganska skrämmande: Förutom att navigera mig i en teknisk industri utan en bakgrund som ingenjör, att inte ens ha fyllt 25 år, aldrig bott utomlands tidigare och dessutom – något jag inte hade insett till en början: Jag var en kvinna i en mansdominerad industri. Specifikt den sista punkten tog ett par månader för mig att inse.
Efter några mindre trevliga upplevelser, som Nora fick uppleva när hon befann sig på evenemang eller i möten med kunder, och efter diskussioner med andra kvinnor i branschen, så valde hon att acceptera sin nya verklighet.
– Additiv tillverkning är till naturen, eftersom det är ett verktyg för tillverkning, meningen att användas inom olika branscher. Därför tror jag att denna bransch borde berikas mer av de olika bakgrunderna som en personalstyrka kan bestå av. Tyvärr inser jag att eftersom det ligger på gränsen mellan teknik och tillverkning, så är den fortfarande mansdominerad.
En bransch i förändring
Women in 3D Printing bygger i dag fortfarande på det som lade grunden till organisationen, det vill säga texter som lyfter fram olika kvinnor på betydande positioner inom branschen. Förutom detta organiserar de numera även träffar genom lokala ambassadörer samt gör egna rapporter med statistik som rör branschen. Feedbacken de fått har varit väldigt positiv, både från kvinnor och män både i och utanför branschen, menar Nora.
Hur har branschen förändrats sen du startade Women in 3D Printing?
– Jag tror att vi precis är startpunkten för denna diskussion och de stora frågor ställs nu, som ”Var hittar jag kvinnliga talare att ha med på event?”, ”Var hittar jag kvinnliga talanger att anställa i mitt företag?” och så vidare.
Nora anser inte att hon har varit tillräckligt länge i branschen för att se en tydlig förändring. Däremot har hennes kollegor som gästskriver då och då på sajten sett positiva förändringar. För de kommande 2–3 åren ser Nora att sajten fortfarande lyfter fram kvinnorna inom branschens röster och att mångfalden får oss att tänka utanför boxen.
– Genombrottet för additiv tillverkning kommer från människor som tänker ”utanför boxen”, och vi kan inte nå dit utan mångfald (i alla dess former).
Vad krävs av industrin för att locka fler kvinnor?
– Det är den stora frågan! Mindre företag har vanligtvis en flexibilitet att fatta snabba, medvetna beslut om vilka de anställer och se till att de har tillräcklig mångfald, om det skulle vara att anställa kvinnor och/eller personer av färg på varje nivå och varje avdelning i organisationen, säger Nora och utvecklar:
– I större strukturer kan det ta längre tid, även om jag måste erkänna att några av de större företagen i vår bransch har överraskat mig i de senaste diskussionerna som jag har med dem. De verkar verkligen prioritera mångfalden i deras strukturer. Med det sagt måste de fortfarande göra en riktig insats för att ha större mångfald i sina styrelserum och i deras verkställande lag. Mångfald lockar mångfald.