Formlabs utökar materialportföljen

Delar tillverkade med ett av Formlabs nya material, Elastic Resin. Foto: Formlabs

Formlabs, som tillverkar SLA 3d-skrivare, har introducerat två nya material under en konsumentmässa för elektronik i Las Vegas.

Det första av de två nya materialen, Elastic Resin, har utvecklats för att skapa prototyper för silikondelar och kommer att vara det mjukaste materialet bland Formlabs Engineering Resins hittills. Den andra Digital Denture är utformad för tillgängliga direkt digitala proteser.

På mässan presenterar företaget även skräddarsydda 3d-utskrivna handtag för rakhyvlar som de gör i samarbete med Gillette. Formlabs har under mässan mer än fyrtio Form 2 3d-skrivare i aktion eller att se i utställning, och företaget demonstrerar möjligheterna med additiv tillverkning i samarbete med högpresterande material.

 

3d-utskrivna klockremmar i elastiskt harts. Foto: Formlabs.

Förra året introducerades Formlabs på samma rättvisa Gray Pro, ett optiskt ogenomskinligt material som konstruerades för ”precision och styvhet” under lanseringen av sin Fuse 1 3d-skrivare – Formlabs första SLS-system (selektivt lasersintringssystem).

Enligt materialportföljen bör Elastic Resin göra det möjligt att skapa 3d-utskrivna silikondelar som kan böjas, sträckas och komprimeras samtidigt som de motstår upprepad användning utan att bli skadad.

 

Proteser tillverkade med Digital Dentures. Foto: Formlabs

Det andra materialet, Digital Dentures, kommer att kunna producera exakta och flyttbara hela proteser i 3d. Tidigare har Formlabs materialen Dental Model och Dental LT Clear som är konstruerade för att skapa broar och kronor i dentallaboratorierna. CES (Consumer Electronics Show) mässan öppnades i Las Vegas den 8 januari och varar fram till den 11 januari.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: