Formlabs utökar materialportföljen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 11 januari 2019
Delar tillverkade med ett av Formlabs nya material, Elastic Resin. Foto: Formlabs

Formlabs, som tillverkar SLA 3d-skrivare, har introducerat två nya material under en konsumentmässa för elektronik i Las Vegas.

Det första av de två nya materialen, Elastic Resin, har utvecklats för att skapa prototyper för silikondelar och kommer att vara det mjukaste materialet bland Formlabs Engineering Resins hittills. Den andra Digital Denture är utformad för tillgängliga direkt digitala proteser.

På mässan presenterar företaget även skräddarsydda 3d-utskrivna handtag för rakhyvlar som de gör i samarbete med Gillette. Formlabs har under mässan mer än fyrtio Form 2 3d-skrivare i aktion eller att se i utställning, och företaget demonstrerar möjligheterna med additiv tillverkning i samarbete med högpresterande material.

 

3d-utskrivna klockremmar i elastiskt harts. Foto: Formlabs.

Förra året introducerades Formlabs på samma rättvisa Gray Pro, ett optiskt ogenomskinligt material som konstruerades för ”precision och styvhet” under lanseringen av sin Fuse 1 3d-skrivare – Formlabs första SLS-system (selektivt lasersintringssystem).

Enligt materialportföljen bör Elastic Resin göra det möjligt att skapa 3d-utskrivna silikondelar som kan böjas, sträckas och komprimeras samtidigt som de motstår upprepad användning utan att bli skadad.

 

Proteser tillverkade med Digital Dentures. Foto: Formlabs

Det andra materialet, Digital Dentures, kommer att kunna producera exakta och flyttbara hela proteser i 3d. Tidigare har Formlabs materialen Dental Model och Dental LT Clear som är konstruerade för att skapa broar och kronor i dentallaboratorierna. CES (Consumer Electronics Show) mässan öppnades i Las Vegas den 8 januari och varar fram till den 11 januari.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE