Köttätande växt inspirerar till funktionella utskrifter

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 januari 2019

Forskare vid University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studerat möjligheterna att använda 3d-utskrifter för nya smarta lösningar som ska gynna miljön. 

Idén kom från en köttätande växt, som utan hjärna trots allt reagerar när något stimulerar dess insida. På samma sätt har forskarna anammat principen – fast i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styr vilken typ av stimuli det reagerar på. Det kan vara olika industriella vätskor, vatten, olja etcetera. När materialet kommer i kontakt med dess specifika stimuli sväller det och rör sig efter hur det är designat.

Genom att använda 3d-skrivare har forskarna kunnat blanda olika typer av material för att få de olika  komponenterna att svara på olika sorters stimuli. Det krävs inte heller någon mänsklig interaktion eller elektronik för att få delen att röra på sig.

I videon visas bland annat ett exempel på hur man skulle kunna främja miljöarbete genom att ha en struktur som flyter på vattnet och som öppnar sig när den stöter på olja. På så sätt kan den samla upp oljan utan att människan eller någon elektronik behöver vara närvarande. Den kan också ligga latent en lång period och inte reagera förrän rätt miljökod aktiverar den.

Forskarnas arbete är publicerat i tidskriften Nature Communications.


		

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1