Köttätande växt inspirerar till funktionella utskrifter

Forskare vid University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studerat möjligheterna att använda 3d-utskrifter för nya smarta lösningar som ska gynna miljön. 

Idén kom från en köttätande växt, som utan hjärna trots allt reagerar när något stimulerar dess insida. På samma sätt har forskarna anammat principen – fast i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styr vilken typ av stimuli det reagerar på. Det kan vara olika industriella vätskor, vatten, olja etcetera. När materialet kommer i kontakt med dess specifika stimuli sväller det och rör sig efter hur det är designat.

Genom att använda 3d-skrivare har forskarna kunnat blanda olika typer av material för att få de olika  komponenterna att svara på olika sorters stimuli. Det krävs inte heller någon mänsklig interaktion eller elektronik för att få delen att röra på sig.

I videon visas bland annat ett exempel på hur man skulle kunna främja miljöarbete genom att ha en struktur som flyter på vattnet och som öppnar sig när den stöter på olja. På så sätt kan den samla upp oljan utan att människan eller någon elektronik behöver vara närvarande. Den kan också ligga latent en lång period och inte reagera förrän rätt miljökod aktiverar den.

Forskarnas arbete är publicerat i tidskriften Nature Communications.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: