Kreativt golv ger sken av norr

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 januari 2019

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Foto: Aectual

När biltillverkaren BMW nyligen ville ta fram en ny utställningsyta för sina senaste bilmodeller, tog de kontakt med den spanska designern och arkitekten Patricia Urquiola. Och likt BMW, som under en lång tid arbetat med att implementera additiv tillverkning i produktion för detaljer, hade även Patricia ett öga för 3d-teknikens möjligheter.

Med inspiration från det vackra gröna i norrsken, beslutade hon sig för att skapa ett eget designat golv till ytan. Tillsammans med det holländska design och tech-företaget Aectual använde hon 3d-printing för att göra golvet unikt. Med ett vågigt vitt mönster, som 3d-skrivits ovanpå mörkgröna och vita marmorplattor, skapades ett varierande mönster över hela den 320 kvadratmeter stora golvytan.

Aectual använde en robot XL 3d-skrivare, som bygger på att en robotarm skriver ut material i fri form, för att få till mönstret.

Se när golvet 3d-printas i videon nedan.

Den vita dekoren är placerade på marmorplattorna med en 3d-skrivare.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage