Nu slipper vakterna bränna sina öron

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 29 januari 2019
Foto: Daniel Ibáñez/CNA

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Den schweiziska vakten bevakar påven och Vatikanstaten sedan år 1506 när de reste till Rom för att skydda påven Julius II. Under de fem århundraden som har passerat, har de alltid använt samma metallhjälmar.

Men nyligen när det arrangerades ett 513-års jubileum av Vatikanens trädgårdsstiftelse, presenterades 98 av deras nya moderna 3d-utskrivna hjälmar.

De nya hjälmarna har Pappers Julius II:s vapensköld och är 3d-printade i PVC. Därefter har de målats svarta hos företaget 3d-prototyp i Schweiz. De är betydligt lättare än originalet, som 3d-skannades när de först tillverkade plastversionen. Hela två kilo vägde metallhjälmarna, medan de nya PVC-hjälmarna väger 570 gram.

En annan fördel är att de nya hjälmarna är mycket svalare.  Metallhjälmarna kan bli outhärdligt varma under den romerska sommaren, vilket lett till att några av vakterna har bränt sina öron. Naturligtvis är kostnaden också en faktor. Den 3d-utskrivna kommer att kosta bara hälften så mycket som metallhjälmen.

”Vi måste följa tiden”, säger befälhavare Christoph Graf, något försenat. Vatikanen har beställt ytterligare 22 hjälmar så att alla 110 vakter i schweizergardet får varsin.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team