Nu slipper vakterna bränna sina öron

Foto: Daniel Ibáñez/CNA

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Den schweiziska vakten bevakar påven och Vatikanstaten sedan år 1506 när de reste till Rom för att skydda påven Julius II. Under de fem århundraden som har passerat, har de alltid använt samma metallhjälmar.

Men nyligen när det arrangerades ett 513-års jubileum av Vatikanens trädgårdsstiftelse, presenterades 98 av deras nya moderna 3d-utskrivna hjälmar.

De nya hjälmarna har Pappers Julius II:s vapensköld och är 3d-printade i PVC. Därefter har de målats svarta hos företaget 3d-prototyp i Schweiz. De är betydligt lättare än originalet, som 3d-skannades när de först tillverkade plastversionen. Hela två kilo vägde metallhjälmarna, medan de nya PVC-hjälmarna väger 570 gram.

En annan fördel är att de nya hjälmarna är mycket svalare.  Metallhjälmarna kan bli outhärdligt varma under den romerska sommaren, vilket lett till att några av vakterna har bränt sina öron. Naturligtvis är kostnaden också en faktor. Den 3d-utskrivna kommer att kosta bara hälften så mycket som metallhjälmen.

”Vi måste följa tiden”, säger befälhavare Christoph Graf, något försenat. Vatikanen har beställt ytterligare 22 hjälmar så att alla 110 vakter i schweizergardet får varsin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: