Carbon utvidgar produktportföljen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 4 februari 2019
Riddell har tillsammans med Carbon designat och skrivit ut en innerstruktur för en av deras senaste hjälmar. Foto: Riddell

En 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm är i fokus när Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1.

Carbon L1. Foto: Carbon

Carbon, amerikansk 3d-skrivartillverkare, lanserar en ny maskin under namnet L1. Den har en byggyta som är cirka fem gånger så stor som deras senaste mellanstora 3d-skrivare M2 (189 x 118 x 326 millimeter). Som bokstäverna indikerar står M för Medium och L för Large.

3d-skrivaren använder tekniken Digital Light Synthesis som baseras på en fotokemisk process. Genom en LED-källa projiceras ljus genom ett fönster in i en behållare med flytande material. Genom att belysa olika uv-bilder, så härdas endast vissa delar och ett objekt kan byggas upp.

I samband med lanseringen av L1, har företaget valt att lyfta fram ett specifikt samarbete där maskinen använts. Tillsammans med Riddell, tillverkare av sportutrustning, har de designat och skrivit ut ett sorts innerfoder till en amerikansk fotbollshjälm. Den är 3d-utskriven i ett speciellt elastomer i en diamantformad gitterstruktur.

Här kan du se hur Riddell och Carbon arbetat för att ta fram hjälmen.

Foto: Riddell

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage