Carbon utvidgar produktportföljen

Riddell har tillsammans med Carbon designat och skrivit ut en innerstruktur för en av deras senaste hjälmar. Foto: Riddell

En 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm är i fokus när Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1.

Carbon L1. Foto: Carbon

Carbon, amerikansk 3d-skrivartillverkare, lanserar en ny maskin under namnet L1. Den har en byggyta som är cirka fem gånger så stor som deras senaste mellanstora 3d-skrivare M2 (189 x 118 x 326 millimeter). Som bokstäverna indikerar står M för Medium och L för Large.

3d-skrivaren använder tekniken Digital Light Synthesis som baseras på en fotokemisk process. Genom en LED-källa projiceras ljus genom ett fönster in i en behållare med flytande material. Genom att belysa olika uv-bilder, så härdas endast vissa delar och ett objekt kan byggas upp.

I samband med lanseringen av L1, har företaget valt att lyfta fram ett specifikt samarbete där maskinen använts. Tillsammans med Riddell, tillverkare av sportutrustning, har de designat och skrivit ut ett sorts innerfoder till en amerikansk fotbollshjälm. Den är 3d-utskriven i ett speciellt elastomer i en diamantformad gitterstruktur.

Här kan du se hur Riddell och Carbon arbetat för att ta fram hjälmen.

Foto: Riddell

Tags: , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: